Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Als je voldoende volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Vervang witte graanproducten zoveel mogelijk door volkorenproducten.
Meergranenbrood is meestal niet gezonder dan volkorenbrood. Vaak wordt meergranenbrood gemaakt van bloem en dan is het witbrood. Hierin zitten veel minder vezels, vitamines en mineralen dan in volkorenbrood. Alleen als meergranenbrood volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten en is het soms gezonder.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Tijger volkoren is een luchtig volkorenbrood.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst.
Volkorenbrood en volkorenpasta zijn gezonder dan witbrood of gewone pasta. Er zitten namelijk volkorengranen in. Die verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Dat komt ook omdat in volkorenproducten meer gezonde voedingsvezels zitten.
In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Als je voldoende volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Vervang witte graanproducten zoveel mogelijk door volkorenproducten.
Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta. Door de vezels geeft volkorenpasta langer een verzadigd gevoel.
Volkorenmeel wordt gemaakt door hele granen fijn te malen. In tegenstelling tot bloem wordt het daarna niet gezeefd, waardoor zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. Volkorenmeel is de gezondste keuze.
Havermout is in principe glutenvrij en daarom geschikt voor iedereen die gevoelig is voor gluten. In haver zitten weliswaar eiwitten, maar die zijn anders dan de gluten in tarwe, gerst en rogge. Toch moet je oppassen als je glutenintolerantie hebt.
De lectines (gluten) uit graan zijn niet goed voor je – aangezien ze je darmstelsel kunnen beschadigen – en de insulinepiek die je krijgt na het eten van graan zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel.
Witbrood bevat belangrijke voedingsstoffen, maar bruinbrood en volkorenbrood bevatten meer van deze belangrijke voedingsstoffen en zijn daarom gezonder. Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen.
Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.
Glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver
Ook van Quinoa, boekweit of haver kunt u brood bakken. Omdat dit geen granen zijn bevatten deze broden geen gluten. Daardoor is dit brood ideaal voor mensen met een gluten intolerantie, zoals coeliakie patiënten.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Bruinbrood bevat twee keer zoveel vitamines en mineralen als witbrood en volkorenbrood drie keer zoveel. Witbrood kan in een aantal situaties beter zijn dan volkorenbrood, bijvoorbeeld om suikers snel aan te vullen. Speltbrood is niet gezonder dan tarwebrood. Neem je speltbrood, kies dan voor volkoren.
Witbrood bevat alleen het binnenste van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Dat witte poeder is weinig voedzaam. Juist de buitenkant van graankorrels bevat vezels, vitamines en mineralen. Die loop je mis in brood zonder zulke fijngemalen hele graankorrels.
Tarwes bevatten bepaalde eiwitten, lectines genaamd, welke schade aan de darmwand veroorzaken waardoor iedereen een “lekkende darm” krijgt met als gevolg dat er bacteriën en ander ongewenste stoffen in het bloed terechtkomen, leidend tot chronische ontstekingen.
Heeft speltbrood een betere voedingswaarde dan tarwebrood? Ja, uit onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink.