DEN HAAG - In Nederland wonen zeker 1374 mensen die met minimaal twee vrouwen of mannen tegelijk zijn getrouwd.
Niet toegestaan: polygamie. Een huwelijk in Nederland vindt uitsluitend plaats tussen twee mensen van verschillende of gelijk geslacht. Een burgerlijk huwelijk van een persoon met meerdere partners kan en mag in Nederland niet worden gesloten.
Polygamie komt het vaakst voor in de landelijke gebieden. Er is geen limiet op het aantal vrouwen dat een man kan nemen, wat zeldzaam is voor de meeste landen die polygamie toestaan. Sommige Chiefs hebben 250 vrouwen, maar gebruikelijk is 2 tot 8.
In Nederland is het sluiten van een huwelijk tussen meer dan twee personen niet toegestaan.
In Marokko, Kameroen, Egypte en Pakistan is polygamie wel toegestaan. Polygamie kent twee vormen: polygynie en polyandrie. Er is sprake van polygynie als één man meerdere vrouwen heeft. Polyandrie is wanneer één vrouw meerdere mannen heeft, wat bijna nooit voorkomt.
Polyamorie: een levenswijze waarbij wordt erkend dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Polygamie: een echtelijke verbintenis van één man met meer vrouwen (polygynie) of één vrouw met meer mannen (polyandrie).
Polygamie is het aangaan van een huwelijk met 2 of meerdere partners. Dit vindt bijna altijd plaats tussen een man en meerdere vrouwen. Polygame huwelijken zijn in Nederland bij wet verboden.
Iemand die polyamoreus is, kan zich met andere woorden intiem verbonden voelen met meerdere partners. Die intimiteit kan romantisch, seksueel, of beide zijn. Concreet? Iemand kan oprecht van twee of meer partners houden, tegelijkertijd.
Polyamorie verschilt iets van een open relatie in de zin dat je bij polyamorie meerdere liefdesrelaties hebt. Dit betekent dat je een relatie kán hebben met beide mannen waar je op dit moment verliefd op bent. Zo coachten we laatst nog een vrouw die regelmatig samen met haar twee partners dineert.
Antwoord: bigamie (gelijktijdig getrouwd zijn met twee vrouwen of twee mannen) is in Nederland strafbaar voor iedereen met de Nederlandse nationaliteit.
Mannen zien ook voordeel in polygamie. Ze willen veel kinderen, en ook dat kan gespreid worden over de beschikbare vrouwenlichamen. Om de beurt hebben vrouwen in Mali twee dagen hun 'kook- en slaapbeurt'.
Het laatste taboe in onze reeks speelt tot de verbeelding: polygamie en polyamorie, of het hebben van relaties met meerdere partners. Polygamie (getrouwd zijn met twee of meer mensen) is verboden in België. En polyamorie (relaties hebben met meerdere mensen) wordt sociaal lang niet altijd aanvaard.
Er wordt gesproken van consanguïniteit als (huwelijks)partners door afstamming van een of meer gemeenschappelijke voorouder(s) verwant zijn aan elkaar. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om neef en nicht (gezamenlijke grootouders), of om achterneef en achternicht (gezamenlijke overgrootouders).
Een vrouw kost gemiddeld zevenduizend euro.
Razendsnel mini-onderzoek onder de vrouwelijke lifestyle-redactie van NU.nl leert namelijk dat liefst 80 procent van alle vrouwen regelmatig vreemdgaat, vier op de vijf inderdaad.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Hoeveel polyamoristen tellen Nederland en Vlaanderen eigenlijk? We hebben onze eerdere schatting met hulp van Rutgers verfijnd en we komen nu op 100.000 tot 200.000 Nederlanders en Vlamingen tussen 25-79 jaar met een polyamoreuze relatie, oftewel 0,8%. Ouderen leven tweemaal zo vaak polyamoreus als jongeren.
Een driehoeksverhouding is een (doorgaans romantische) relatie waarbij drie mensen zijn betrokken.
Monogame of vaste relatie
Er is emotionele en seksuele exclusiviteit, wat betekent dat de partners elkaar trouw zijn. Je hebt geen seks of liefdesrelatie buiten je relatie.
Polyamorie: wanneer iemand meerdere liefdes- en seksuele relaties tegelijkertijd heeft.
Goed met elkaar praten, je emoties uiten is heel belangrijk. Dat begint met echt voelen wat het je doet, om de pijn of angst of wat het ook is helemaal toe te laten. Het is een zoekproces hoe om te gaan met jaloezie. Als je er zelf weinig last van hebt, laat dan wel je begrip laat zien voor de gevoelens van de ander.
In Nederland is uithuwelijken niet verboden, maar het wordt niet bepaald geaccepteerd door onze cultuur. In sommige culturen is uithuwelijken normaler. Als je het in deze culturen niet eens bent met de partnerkeuze, kan je verstoten worden uit de familie of zelfs samenleving.
Wat is ondertrouw precies? Simpel gezegd is in ondertrouw gaan het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. In Nederland is dit verplicht, zonder ondertrouw kan er dus geen huwelijk plaatsvinden.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.