Op de volgende dagen mag de vlag uit: 31 januari (1 februari): Verjaardag prinses Beatrix. 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem Alexander. 4 mei (4 mei): Dodenherdenking.
In heel Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok. Hiermee tonen we van zonsopgang tot zonsondergang ons respect en medeleven met de slachtoffers van de aanslagen en hun nabestaanden. Ook in het Midden-Oosten bij ATFME is de Nederlandse vlag halfstok gehangen.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Zijn er bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden? Dan kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden.
Als een land nieuw gevormd wordt, of onafhankelijk wordt, is een van de eerste dingen die men doet het ontwerpen van nationale symbolen. Dit is een wapen (schild), een vlag en een volkslied. Vooral een vlag heb je nodig om in het buitenland te laten zien dat je er bent.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Geschiedenis. De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.
Aan het begin van de opstand werd naast de Hollandsche vlag soms ook op de tweede plaats een oranje vlag of vaandel gebruikt. Doordat men bij het voortduren van de opstand meer en meer hoop is gaan vestigen op Willem van Oranje, hebben de geuzen in deze periode het rood uit de 'volksvlag' vervangen door oranje.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf.
Je kunt de vlag met de tas eraan laten hangen tot aan de diploma-uitreiking of tot aan het examenfeest. Dat is een eigen keuze. Wel even 's nachts binnenhalen. Volgens het vlagprotocol mag een vlag uit respect niet in het donker buitenhangen.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen.
Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. De vlag kan dan gewoon gewassen worden. Het doek wordt wel verbrand wanneer het opzettelijk wordt misbruikt.
17 mei (18 mei): verjaardag koningin Máxima. Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): formeel einde Tweede Wereldoorlog. Derde dinsdag van september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
In 1579 werd het 'oranje-blanje-bleu' (genaamd de prinsenvlag) de officiële vlag. Echter, uit onderzoek is gebleken dat er vóór de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) al rood-wit-blauwe vlaggen gebruikt werden in Nederland.
Een precieze beschrijving van de Nepalese vlag werd in de grondwet opgenomen van het Koninkrijk Nepal. Artikel 5, bijlage 1, aangenomen op 9 november 1990. De blauwe grens duidt vrede aan en de karmozijnrode kleur is de nationale kleur van Nepal.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Provincie in nood
Een knoop in de vlag betekent in de scheepvaart een noodsignaal. Oftewel, provincie in nood,' aldus de oproep op sociale media.
De omgekeerde vlag is een signaal, waarmee wordt aangeduid dat men in nood zou verkeren. Al in de middeleeuwen werden vlaggen ondersteboven gehesen op kastelen in noodsituaties. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16de eeuw in de scheepsvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
De wimpel is een oer-Hollands fenomeen
Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.