Nicotinezakjes vallen niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, omdat ze geen tabak bevatten. Deze producten vallen wel onder de Warenwet. Ze kunnen namelijk gezien worden als schadelijke levensmiddelen als ze meer dan 0,035 mg nicotine bevatten. Dit bleek in 2021 uit onderzoek van de NVWA en het RIVM.
Risico's voor de gezondheid
Een duidelijk gevolg van tabak pruimen is een slecht gebit. Mensen die veel pruimen hebben vaak bruine tanden. Het kan ook zorgen voor meer gaatjes en zelfs uitvallende tanden.
Pruimtabak is overigens nog steeds verkrijgbaar. Men denkt dat de populariteit ervan misschien wel weer gaat stijgen dankzij het rookverbod in openbare ruimtes. Het gebruiken van pruimtabak is namelijk niet verboden in openbare ruimtes, omdat je – mits je de tabak netjes opruimt – er niemand lastig mee valt.
Door het kauwen lost de nicotine en allerlei andere stoffen uit de pruimtabak in het speeksel op, en via het slijmvlies in de mond bereikt het de bloedbaan. Het bloed in de aders van de mond gaat direct naar het hart, en niet langs de lever. Hierdoor kan de nicotine snel de hersenen bereiken en een flash veroorzaken.
In Nederland geldt een verbod op nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje. Nicotinezakjes worden ook wel snus genoemd. De zakjes mogen niet verkocht of verhandeld worden, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Snus met tabak wordt ook wel Zweedse snus genoemd. Zweedse snus is een klein zakje met poeder en tabak dat de gebruiker tussen de bovenlip en het tandvlees doet. In Zweedse snus zit tabak. Daarom is deze snus verboden onder de Tabaks- en rookwarenwet (artikel 3a).
kan 1 tandarts zien of jij snooze gebruikt. kunnen we zeker. het gebied waar jij 1 snooze zakje plaatst.
De hoeveelheid nicotine verschilt per type en sterkte snus, maar gemiddeld bevat een zakje snus dezelfde hoeveelheid nicotine als in één tot drie sigaretten.
De nicotine in snus heeft gevolgen voor de conditie van het tandvlees. De bloedvaatjes in het tandvlees vernauwen door de nicotine waardoor het tandvlees minder goed doorbloed is. Tandvlees is daardoor gevoeliger voor ontstekingen en wondjes genezen minder goed. Ook kunnen de mond en keel geïrriteerd raken.
Het nicotinegehalte kan variëren. Ook hier zijn er verschillende smaken zoals citrus, kers, pepermunt of koffie. De zakjes met het mengsel zijn vaak van hetzelfde materiaal gemaakt als theezakjes. Alle drie de producten zijn verkrijgbaar in zakjes.
Pruimtabak is tabak waarop wordt gekauwd, ofwel 'gepruimd'. Snuiftabak (snuff) is tabak die is fijngesneden waardoor het gesnoven kan worden.
Tabak, benzine en alcohol
Toch zijn sommige producten wel degelijk goedkoper in Duitsland dan in Nederland. Dat heeft vooral met accijnzen te maken. Een pakje sigaretten is in Duitsland zo 2 euro goedkoper. Een liter benzine kost op dit moment ongeveer 1,85 euro en alcoholische dranken zijn er ook lager geprijsd.
Hét alternatief voor de verloren gewaande mentholsigaret en kliksigaret: Clickballs.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
Sigaretten en shag zijn even ongezond. De gezondheidsrisico's zijn vergelijkbaar. Bij zowel shag als sigaretten krijgt de roker de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Deze stoffen zijn de belangrijkste veroorzakers van schade aan de gezondheid.
Alcohol scoort wat betreft lichamelijke schade en sociale schade individueel op de derde plaats direct na tabak en crack. Nemen we alle criteria samen dan staat alcohol op de derde plaats, na heroïne en tabak.
Snus wordt door BN-ers en voetballers op social media gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor roken. Met deze zakjes hoeft de industrie zich niet aan de regels voor sigaretten te houden, omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit.
Veel mensen vragen zich af of het legaal is om snus/snuiftabak aan boord te brengen. Jazeker, het is legaal om snus aan boord te brengen. Omdat snus een soort rookloze tabak is die aan boord mag worden geconsumeerd, is het ook toegestaan om een paar blikjes over de grens te brengen.
Meer kans op kanker door snus
Ook zitten er kankerverwekkende stoffen in. Snus verhoogt dus mogelijk de kans op neuskanker en mondkanker. En het is een verslavend product. Het is dus geen veilige andere keuze voor roken van sigaretten (1,2,3,4,5).
Bij een enquête van de NOS gaf kwart van de ondervraagde jongeren aan weleens snus gebruikt te hebben of dit nog steeds te doen. Jongeren gebruiken snus omdat ze het ontspannend vinden en omdat ze denken dat het minder schadelijk is dan roken.
Praat met je kind
Je kind moet leren eigen keuzes te maken en weerbaar te worden. Praat met je kind over de gevaren van snus. Leg uit dat het net zo verslavend en ongezond is als roken. Wie er niet aan begint, hoeft ook niet af te kicken.
Jamie Vardy gebruikte jarenlang openlijk
De Britse voetballersvakbond Professional Footballers Association (PFA) merkte in maart op dat een groeiend aantal spelers snus gebruikt. Leicester-spits Jamie Vardy deed het jarenlang openlijk. Leroy Sané, nu Bayern München, is nog zo'n grote naam.
Stoppen met snus voelt hetzelfde als stoppen met roken. Je krijgt ontwenningsverschijnselen: je voelt je onrustig, en soms ook verdrietig en zelfs depressief. Hoe langer je stopt, hoe meer deze gevoelens verdwijnen. Het kan helpen om mensen uit je omgeving te vertellen dat je stopt.
Ook op nicotinezakjes kun je dus 'bad' gaan. Je kunt er duizelig, draaierig en misselijk van worden.Je kunt last van je maag of keel krijgen.Ook kun je hartkloppingen krijgen, je bloeddruk gaat omhoog of je handen gaan trillen.
Aan Vlaamse schoolpoorten en op TikTok-feeds is snus een echte hype. Het nicotineproduct dient niet om te roken, maar steek je gewoon achter je bovenlip. In de voetbalwereld is snus al langer populair, maar steeds meer mensen stellen zich daar nu vragen bij.