En voedselverspilling is erger voor het milieu dan dat plastic zakje. De productie van voedsel kost immers meer energie dan het maken en verwerken van plastic afval. Verder beschermt het ons voedsel, waardoor er minder wordt verspild. Als je een komkommer langer vers wil houden, moet je hem verpakken in plastic.
Neem het feit dat plastic zo lang meegaat: als het in het milieu terechtkomt, blijft het daar dus heel lang liggen, met allerlei schadelijke gevolgen voor ecosystemen en dieren. En het feit dat plastics zo verschillend zijn, maakt het lastig om ze te sorteren en recyclen.
Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
Plastics zijn onmisbaar in de huidige samenleving. Plastic producten zijn veelal duurzaam in hun gebruik; ze zijn efficiënt en doelmatig, licht van gewicht en hebben vaak een lange levensduur. De voordelen van plastics komen vooral tot uiting in de gebruiksfase.
Bij de productie van plastic komen schadelijke chemicaliën in de lucht terecht, waaronder CO2. Dit leidt tot opwarming van de aarde en is slecht voor de gezondheid. Ook het verbranden van plastic brengt schadelijke stoffen in de atmosfeer.
Wat is het probleem? Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
Verval komt op gang door een complex proces van chemische reacties, waardoor het materiaal uiteenvalt en bacteriën afbraakproducten van het polymeer kunnen opeten. Dat proces verloopt traag, maar het lijkt erop dat een deel van het zwerfplastic via die route in de loop der jaren kan verdwijnen.
Als er echt een keuze moet worden gemaakt dan zijn kunststof kozijnen duurzamer. Dankzij de steeds schonere productie en het goede recyclesysteem wordt het product steeds duurzamer. Houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig, en ook de producten hiervoor hebben invloed op het milieu.
Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC (Polyvinylchloride). Er is geen houtkap nodig en daarnaast is de productie ervan steeds verbeterd. De Europese PVC industrie heeft het productieproces, het inzamelen en het recyclen van kunststof sterk verbeterd. PVC afval wordt ingezameld en goed gesorteerd.
Hoe zit het dan met blik? Blik is goed te recyclen inderdaad, maar ook blik kost ontzettend veel energie om te produceren en brengt zo veel CO2 in het milieu, een factor drie meer dan plastic.
Plastic is niet altijd te vermijden en daarnaast erg praktisch in gebruik. Probeer wel zo verstandig mogelijk om te gaan met plastic. Want hoewel het gebruik van plastic over het algemeen veilig is, is het niet altijd vriendelijk voor het milieu. Kies daarom bijvoorbeeld voor glas of RVS.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
In de tien jaar tussen 2002 en 2012 werd er meer plastic geproduceerd dan ooit tevoren. Een zorgwekkend groot deel daarvan belandt in zee. De Ellen MacArthur Foundation stelt dat zonder ingrijpende veranderingen er in 2050 meer plastic in de oceaan zit dan vis.
De uitstoot die met het recyclen wordt verminderd is ongeveer 0,1 tot 0,15 procent van de totale uitstoot in Nederland. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van minder dan een procent van al het wegverkeer in Nederland.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit. Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen. Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Kunststof kent namelijk een lagere kostprijs en laat zich in meer vormen gieten dan traditioneel materiaal. Ook levert kunststof een behoorlijke gewichtsbesparing op. Door de lagere kostprijs en de grotere ontwerpvrijheid, kiezen steeds meer bedrijven voor de overstap naar kunststof.
Kunststof is een materiaal dat goedkoop is en handig is om te bewerken. Het wordt toegepast als vervanger van hout of beton. PVC ontstaat door het samenvoegen van koolwaterstoffen.
Kozijnen in het algemeen worden erg blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Snel een prijsindicatie? Zo gaan de kozijnen op ten duur achteruit door het afbladderen van de verflaag, tocht of de enkele beglazing die nog in de kozijnen zit.
Houten kozijnen lijken duurder in de aanschaf dan kunststof kozijnen, maar alles tezamen zijn zij zeker goedkoper en duurzamer. Gemiddeld zijn kunststof kozijnen 15% goedkoper, daar kunnen wij niet omheen. Echter kan een hardhouten kozijn met gemak 75 jaar meegaan, daar waar een kunststof kozijn 25 tot 50 jaar meegaat.
Hout is daarentegen tot wel 30% duurder dan kunststof. Dit prijsverschil is niet in de kwaliteit te vinden, maar bijvoorbeeld ook in het verschil in de prijs voor grondstoffen en de mate waarin het productieproces geautomatiseerd is.
200 jaar: Het duurt zo'n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie. 500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
De zee vervuilt steeds meer
Het zeewater is op veel plaatsen flink vervuild door bijvoorbeeld pesticiden uit de landbouw, afval uit rioleringen en verloren vistuig uit de visserij. Veel dieren hebben hier last van zoals koralen, zeeschildpadden en walvissen.
We weten al dat de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd enigszins tot zeer schadelijk zijn voor ons lichaam. Er lijkt een verband te bestaan met vruchtbaarheidsproblemen, stoornissen in taalontwikkeling, kanker, obesitas en ADHD. Maar onomstotelijk bewezen is het nog niet.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.