De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.
In navolging van enkele andere supermarkten staakt het concern met de verkoop van de vissoort, omdat paling een ernstig bedreigde diersoort is. Dat heeft de supermarktketen donderdag bekendgemaakt. Eerder haalden Jumbo, Dirk, Bas, Digros en Jan Linders paling al uit de schappen.
De grootste bedreigingen voor de paling zijn: visserij en consumptie, het verdwijnen van leefgebied, vervuiling (dioxines), parasieten, vermaling en verwonding door scheepvaart, gemalen en waterkrachtcentrales, en barrières op de trekroutes, zoals stuwdammen en sluizen.
Sargassozee. Ze groeien op in meren en rivieren in Europa, maar als ze volwassen zijn en zich willen voortplanten... gaan ze helemaal de Atlantische oceaan over naar die Sargassozee. En tijdens die extreem lange reis eten ze nauwelijks iets.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok. Het idee is dat de paling in de wormen bijt en met haar tandjes in het draad blijft haken. Als je beet hebt dan haal je het geheel met één beweging binnen.
€ 32,00. BTW) De paling wordt gevangen in Europa, er kan nog een vis haakje in zitten.
De viswijzer adviseert om geen paling te eten. Als natuurbeschermingsorganisatie wil Natuurmonumenten de paling een gezond leefgebied bieden, waar geen vangst plaatsvindt.
Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
In Nederland en België komt de paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor, mits bereikbaar voor jonge paling (glasaal). Dus ook in de gracht in Utrecht of het in slootje achter je huis. Deze paling plant zich voort in de oceaan, vermoedelijk in de Sargasso Zee.
De Europese Unie (EU) subsidieert een project waarbij gekweekte jonge paling, glasaal geheten, wordt gebruikt voor de kweek van volwassen palingen. Voorheen werd glasaal op zee gevangen voordat het opgekweekt werd. Met dit project is in het wild vangen van jonge palingen niet meer nodig.
Aldi is, samen met Em-Té, de enige supermarkt die nog altijd volhardt in het verkopen van de met uitsterven bedreigde paling.
In verband met dioxine en andere gifstoffen in paling (en wolhandkrab) is het vanaf 1 april 2011 voor iedereen (dus ook voor beroepsvissers) wettelijk verboden om in een aantal zoute wateren te vissen met vistuigen die in hoofdzaak gebruikt worden of bestemd zijn om op aal of wolhandkrab te vissen.
EPA en DHA dragen bij aan het normaal functioneren van het hart en je zou er 250 mg van moeten binnen krijgen per dag, in gerookte paling zit 0,96 gram EPA en 1,05 gram DHA per 100 gram. Wil je van alles voldoende binnen krijgen via vis dan zou je dus twee gerookte palingen per dag moeten eten!
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
Paling kan vol zitten met giftige stoffen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Ondanks risico's voor de volksgezondheid wordt de vette vis verkocht en gegeten. Toxicoloog Christine Absil legt in Vroege Vogels uit wat het eten van paling voor jouw gezondheid kan betekenen.
Paling komt voor vanaf Marokko, het hele Middellandse Zeegebied, de Oostzee, tot in het noorden van Noorwegen. In de Benelux komt paling in bijna alle oppervlaktewateren voor. De paling wordt op grote schaal bevist en is een commercieel belangrijke soort. Het vlees is relatief duur en wordt gezien als een delicatesse.
€ 16,50. BTW) 1 Pond Ambachtelijk gerookte paling uit eigen rokerij!
De lekkerste gerookte paling vind je bij Holland Paling in Spaarndam. Ja, het is echt waar: de lekkerste gerookte paling vind je bij ons.
Leg de gerookte paling met de zijkant op de snijplank. Plaats het mes direct achter de kieuw en snijd een inkeping tot je op de ruggengraat bent aangekomen. Snijd vervolgens rustig langs de bovenkant van de graat richting de staart.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 portie (120 gram) paling. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paling'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water.
Gemiddelde leeftijd van palingen zo'n 7 jaar
Palingen worden normaal gesproken ongeveer zeven jaar oud, omdat ze vaak zo dik worden dat hun ingewanden stoppen met werken, maar Ale wist de natuur op de een of andere manier om de tuin te leiden en overleefde zelfs twee wereldoorlogen!