Soms vallen het orthodoxe paasfeest en het Pasen in ons land op dezelfde datum, maar meestal niet. Dat is omdat de orthodoxe christenen de paasdatum op een andere manier berekenen, namelijk met de Juliaanse kalender. Tussen deze kalender en de onze zit dertien dagen verschil.
De voorstelling van het feest
Het komt uit de Hebreeuwse 'pasque' die 'Pascha' betekent en gaat terug naar de tijd van de bevrijding van de Joden uit Egypte. Om het geloof in deze overwinning op de dood te versterken, begroet men elkaar op zondag met "Christos voskres", wat betekent: "Christus is opgestaan".
Orthodox Pasen wordt gevierd in o.a. Servië, Roemenië, Griekenland, Georgië, Rusland en Oekraïne, maar ook in de oriëntaals-orthodoxe kerken: Koptisch, Syrisch, Ethiopisch en Eritrees. Zie ook: Koptisch Pasen en Armeens Pasen. Waarom valt Orthodox Pasen op een andere datum?
Omdat een jaar 52 weken en een dag duurt - en bij schrikkeljaren twee dagen - veranderen de zondagen elk jaar van datum. Dit patroon herhaalt zich elke 28 jaar. De achterliggende berekening is ingewikkeld, maar er is een vuistregel: eerste paasdag is de eerste zondag na de eerste vollemaan na de lente-equinox.
De orthodoxe christenen verven voor het paasfeest gekookte eieren rood. Rood is de kleur van leven en overwinning en het ei staat bij christenen symbool voor het eeuwige leven na de dood.
De oosters-orthodoxe kerk, officieel de orthodoxe katholieke kerk genoemd, is een stroming binnen het christendom die zichzelf beschouwt als directe voortzetting van de 'ene, heilige, katholieke en apostolische' kerk. De Griekse naam 'orthodox' betekent letterlijk 'rechtgelovig', 'het ware geloof behoudend'.
Pasen wordt voorafgegaan door een vastenperiode van 40 dagen. In deze periode mogen de gelovigen niets eten dat afkomstig is van of uit een dier met rood bloed. Op de verboden lijst staan vlees, vis, zuivel en eieren. Er mag wel 24/7 gegeten en gedronken worden en alcohol is ook toegestaan.
Pasen valt meestal op de eerste zondag na de eerste volle maan vanaf het begin van de lente op 21 maart.
Tijdens Pinksteren wordt herdacht dat de heilige geest (de derde persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid) neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere gelovigen. Na Jezus' dood op goede vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen, hadden de apostelen zijn aanwezigheid voor 40 dagen (tot Hemelvaart).
Verschillen. Het woordje 'orthodox' komt uit het Grieks en betekent letterlijk 'rechtgelovig'. Dit zijn vandaag enkele van de grootste verschillen met de katholieke kerk: De onfeilbaarheid van de paus wordt niet erkend, en de pauselijke suprematie wordt niet aanvaard.
Pasen: de wederopstanding
Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Vandaag de dag hebben Russische mensen nog steeds bewaard hun oude tradities voor het vieren van Pasen. Zelfs degenen die niet geloven in deze feestdag gaan naar de kerk, schilderen eieren, bakken paasbrood (paskha), en koken smakelijke gerechten. Dit zijn de meest voorkomende symbolen van Pasen in Rusland.
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
De datum waarop Pasen wordt gevierd hangt af van de maanfasen. De eerste zondag na de eerste volle maan in de lente is het namelijk Pasen. Zaterdag 16 april is het volle maan; de eerste van de lente. In dit geval is het duidelijk dat het daarmee op zondag 17 en maandag 18 april Pasen is.
'Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag. Maar vaak zijn er wel afspraken met je baas over extra loon voor werken op zo'n dag.
Pink Pinksteren
Pinksteren dan. Dat vindt altijd 50 dagen - of eigenlijk zeven weken - na Pasen plaats en dus tien dagen na Hemelvaart. Met Pinksteren wordt herdacht dat de Heilige Geest over de aarde en zijn volgelingen wordt uitgestort.
Die zondag noemt met de zondag van Tyrini of Tyrofagou, dat afgeleid is uit het woord “Tyri” wat kaas betekend. Die zondag eet men dus kaas. In Griekenland doen nog veel mensen aan vasten, zowel in de dorpen als in de steden.
Pasen bestaat uit twee dagen, waarbij de eerste paasdag altijd op zondag valt en de tweede paasdag op een maandag.
Pinksteren is de vijftig dag ván Pasen, en wordt uitbundig gevierd. Het is een religieus feest waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. De meeste Grieken gebruiken Pinksteren als een kleine vakantie en trekken vaak eropuit. Velen gaan naar andere eilanden voor een ontspannende dag.