Alle ongefilterde koffiesoorten bevatten hogere gehaltes aan cavestol en kahweol. Cavestol en kahwele zijn chemische stoffen die voorkomen in de oliedruppeltjes in koffie en het bezinksel daarvan. Studies hebben aangetoond dat deze stoffen het triglyceriden- en LDL-cholesterolgehalte kunnen verhogen.
Is koffie gezond? Gefilterde koffie zonder suiker staat in de Schijf van Vijf. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Ongefilterde koffie, zoals kookkoffie en koffie uit een cafetière, staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er veel van de stof cafestol in zit.
Papieren filters verminderen de hoeveelheid cafestol, een koffieolie die in verband wordt gebracht met het verhogen van het cholesterolgehalte, die in uw kopje terechtkomt. Daarom zijn sommige medische experts van mening dat papieren koffiefilters een gezondere optie zijn dan metalen filters .
Is filterkoffie gezond? Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol.Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed.
Onder de categorie gefilterde koffie valt alle koffie die gezet wordt met een koffiefilter of koffiepads, maar ook oploskoffie. Ongefilterde koffie ontstaat bijvoorbeeld bij kookkoffie en koffie gezet met een cafetière.
De studie is observationeel en bewijst niet dat gefilterde koffie gezonder is dan ongefilterde koffie , maar het is logisch. Ongefilterde koffie bevat diterpenen, verbindingen die cholesterol kunnen verhogen, en onderzoekers zeggen dat een kop ongefilterde koffie 30 keer meer diterpenen bevat dan een kop gefilterde koffie.
Gefilterde koffie = meest gezonde koffie
In koffie welke goed gefilterd is, zit het minste cafestol en is dus de meest gezonde koffie. Goed gefilterde koffie is koffie welke gezet is met een papieren filter of bijvoorbeeld koffie met koffiepads.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Verschillende onderzoeken hebben de relatie tussen ongefilterde koffie en cholesterolgehaltes onderzocht. Onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology wees uit dat het drinken van vijf kopjes French press koffie per dag het LDL-cholesterolgehalte met 6-8% kon verhogen in vier weken .
Matige consumptie van filterkoffie wordt geassocieerd met een betere gezondheid van het hart . Antioxidanten en bioactieve stoffen in koffie voorkomen hartziekten door ontstekingen te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren. Een dagelijkse kop van je favoriete brouwsel kan deel uitmaken van een hartgezonde levensstijl - sla alleen de extra suiker over!
Wij raden ongebleekte papieren filters aan die biologisch afbreekbaar zijn om blootstelling aan schadelijke chemicaliën die worden gebruikt in het bleekproces te verminderen. Ongebleekte filters behouden hun natuurlijke bruine kleur en hebben minder impact op het milieu, waardoor ze een goede keuze zijn in deze categorie.
Gebleekte filters zijn, zoals de naam al zegt, wit. Het papier dat wordt gebruikt om het filter te maken ondergaat een chemisch proces dat het natuurlijke papier bleekt. Ongebleekte filters daarentegen zijn bruin en ondergaan geen chemische bewerking.
Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht. In het kader van koffiepads en theezakjes gaat het om een mengsel van twee verschillende afvalstromen.
Onderzoek heeft niet aangetoond dat er nadelige invloed op de gezondheid is. Voor iedereen die gevoelig is voor cafeïne is een cafeïnevrije koffie dus een gezonde keuze.
Gefilterde koffie is de meest gebruikte door middel van een normaal koffiezetapparaat, een Senseo machine of koffie in een horecagelegenheid. Espresso, Turkse koffie en koffie gemaakt van poeder en kokend water zijn de ongefilterde varianten.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, ongeveer 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Voor kinderen, jongeren, zwangeren en bij borstvoeding gelden andere adviezen.
Ongefilterde koffie werd gedefinieerd als een drankje gemaakt van "gemalen koffiebonen (die) sudderen in bijna kokend water." Dit type zetmethode kan French press, Griekse stijl of Turkse stijl brouwsels omvatten.
Drink meer water
Probeer dagelijks 1 tot 2 liter (6 tot 8 glazen) water of andere suikervrije dranken te drinken. Suikerhoudende dranken en alcohol worden het best vermeden om allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder een hoog cholesterolgehalte.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Hoe (on)gezond is dit? Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Drankje met veel calorieën
Het vetgehalte van de melk in combinatie met de lege calorieën van de suiker kan ervoor zorgen dat u meer calorieën binnenkrijgt dan de aanbevolen hoeveelheid, wat kan leiden tot geleidelijke gewichtstoename .
Als je regelmatig cappuccino's drinkt, krijg je dus relatief veel vet binnen - of in ieder geval meer vet dan je binnen zou krijgen als je een zwarte koffie zou drinken. Gemiddeld genomen bevat een kopje cappuccino 6.3 gram vet. Dit is maar liefst 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet.
Gevestigde studies hebben ook aangetoond dat cafeïne goed is voor je darmen, het stimuleert de dikke darm en leidt tot regelmatige stoelgang . Een studie uit 1990 toonde aan dat mensen die koffie dronken, de neiging hadden om 30 minuten na het drinken van een kopje naar het toilet te moeten. In zoveel opzichten lijken de darmen dol te zijn op een kop koffie.
Meer zelfs, volgens een studie uit 2005 van de Amerikaanse National Institutes of Health zou caffeïnevrije koffie (in lichte mate) het slechte LDL-cholesterol verhogen in vergelijking met mensen die geen of gewone (filter)koffie drinken (gemiddeld 6 koppen per dag, gedurende 3 maanden).