De 'gele' fase: koffiebonen die naar hooi ruiken Dat leidt er toe dat de koffiebonen gaan verkleuren. Hoewel deze fase na de droogfase plaats vindt, is nog niet al het vocht uit de bonen getrokken. Het drogen gaat in deze fase dan ook nog steeds door. Tijdens deze fase ruikt de koffie een beetje naar rijst en hooi.
Kan thee tanden verkleuren en zijn dat echt koffievlekken op je tanden? Ja: thee, koffie en wijn bevatten kleurstoffen die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken. Je kunt deze verkleuringen onder andere voorkomen door deze dranken te vermijden, je mond na het drinken te spoelen met water en je tanden goed te poetsen.
Koffiekleur is een subtiele donkere tint, maar kan ook in lichtere tinten voorkomen. Combineer je deze met goud dat ontstaat een luxe sfeertje. Het goud kan echt opvallen in deze combinatie.
Hoe grover de koffiebonen gemalen zijn, hoe meer water er doorheen kan. Hoe fijner de koffiebonen gemalen zijn, hoe meer weerstand de koffie kan bieden tegen het water en er dus minder water doorheen kan. Er gaat immers ook meer water door kiezels dan door zand.
Let op dranken als koffie, thee en rode wijn
Zoals u hierboven al kon lezen, kan verkleuring van de tanden ontstaan door dranken als koffie, thee en rode wijn. Dit komt doordat deze dranken tannine bevatten. Tannine kan zich gaan hechten aan de tandplak en zorgen dus voor de aanslag op uw gebit.
Zoals elke drank die geen water is, kan koffie ervoor zorgen dat bacteriën in je mond groeien, wat kan leiden tot tanderosie en glazuurerosie . Dit kan ervoor zorgen dat je tanden dun en broos worden. Koffie kan ook een slechte adem of halitose veroorzaken, omdat het aan de tong blijft plakken.
Twee keer per dag twee minuten poetsen
Twee keer per dag tanden poetsen is de meest effectieve manier om geel te verwijderen tanden. Wittere tanden krijg je echter niet door meer te poetsen. Overmatig hebben als u uw tanden heeft gepoetst, kan het glazuur geel worden voor krassende tanden.
Meestal wordt slappe of waterige koffie veroorzaakt door onderextractie . Extractie is het proces van het extraheren van de verbindingen, smaken, oliën en andere belangrijke essentiële stoffen uit koffiedik die nodig zijn om uw koffie krachtig en smaakvol te laten smaken.
Er zijn verschillende redenen waarom koffie bitter kan smaken. Het kan veroorzaakt worden door overextractie, een vieze koffiemachine, zeer oud water, of een slechte kwaliteit koffiebonen. Bij overextractie komen niet lekkere smaakstoffen uit de boon in de koffie.
Cafeïnezuur ontstaat wanneer chlorogeenzuur (CGA's) in de groene boon afbreekt onder de hitte van de brander. Melanoïdinen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de "bruine" kleur van gebrande koffie , maar zijn onlangs ook ontdekt om krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen te hebben.
Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Dit is een medium bruin met de natuurlijke warmte van zijn naamgenoot. Koffiekleur kan worden bereikt in een RGB-ruimte met 111 rood, 78 groen en 55 blauw. De kleur koffie kan worden bereikt in een CMYK-kleurruimte met 0% cyaan, 30% magenta, 50% geel en 56% zwart.
Een van de beste manieren om je tanden wit te houden terwijl je koffie drinkt, is door een rietje te gebruiken . Koffie drinken door een rietje helpt om het contact met je tanden te beperken, waardoor je vlekken voorkomt. Als je op zoek bent naar een nog betere manier om je tanden te beschermen, probeer dan een herbruikbaar glazen rietje.
Thee kan voor minuscule scheurtjes in je tanden zorgen, wat je met je eigen ogen niet kan zien, maar wat op den duur wel gevoelig kan worden. Ook kan thee een licht gelig waas op je tanden achterlaten. Thee bevat namelijk tannine die kan zorgen voor dat kleurtje op je tanden.
Als je toch liever na je koffie je tandenpoetst, word je geadviseerd even een half uurtje te wachten. Poets je je tanden direct na het drinken van koffie? Dan kan je het tandglazuur verder beschadigen, terwijl na een half uurtje de zuren in je mond geneutraliseerd zijn.
Er zijn een paar redenen waarom je koffie misschien niet lekker vindt, misschien is het de smaak, misschien is het de cafeïne of misschien is het het feit dat je niet van warme dranken houdt . Dus mijn advies zou zijn om klein te beginnen en kleine stapjes te zetten totdat je het niveau van 'koffie' bereikt waar je tevreden mee bent.
Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren. 'Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies geen koffie te nemen, of hoogstens een kopje per dag. De cafeïne in koffie kan namelijk schadelijk zijn voor (ongeboren) baby's en kinderen', zegt Orie.
Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim. De verhouding staat gelijk aan 1/3 koffie en 2/3 melk. Waar we in Nederland de term koffie verkeerd gebruiken, wordt de koffie in België een Lait Russe genoemd en in Italië een Caffé Latte.
Als er te weinig koffiebonen in het water zitten , krijgt het een flauwe en zure smaak. Als er daarentegen te veel vaste stoffen en oliën uit de koffiebonen in het water zitten, krijgt het kopje koffie een te sterke en bittere smaak.
Water bij koffie
Maar in eerste instantie heeft dit glas water een heel ander doel. Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
Kalkaanslag kan een metaalachtige, minerale smaak creëren. Als u uw apparatuur met azijn hebt schoongemaakt, kan die smaak lang aanhouden. En als u uw apparatuur helemaal niet hebt schoongemaakt, kan er schimmel in de keuken komen en de smaak van uw koffie echt verpesten.
Water drinken
Een goede manier om het effect van de tannines op de tanden te verminderen, is door na het drinken van koffie, thee of wijn een glas water te drinken. Op die manier spoelt u de tanden na en blijft er minder aanslag achter. De tanden verkleuren dan ook minder snel.
Zwarte randjes op de tanden is vaak tandsteen
Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart.
Neem aardbeien en prak ze fijn, doe de prak op het oppervlak van de tanden.Laat het ongeveer 5 minuten zitten, spoel en poets de tanden met gewone tandpasta . De natuurlijke zuren in aardbeien zullen de glimlach witter maken, maar gebruik deze methode spaarzaam.