Kinderen met een allergische aanleg, met hooikoorts of allergische rhinitis, klagen ook vaak over vermoeidheid. Chronisch slaaptekort. Met name in de puberteit speelt dit een belangrijke rol. Tieners hebben een verschoven biologisch ritme, waardoor ze later naar bed gaan en ook later zouden moeten opstaan.
Wat bij oververmoeide kinderen zeer waardevol kan zijn, is het inzetten van cognitieve gedragstherapie. Ze krijgen, samen met hun ouders, inzicht in het verband tussen hun drukke leven en hun klachten. Ook helpt deze therapie kinderen anders met dingen om te leren gaan.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht. De gewichtstoename en groei kunnen afgeremd zijn.
Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) komt vooral voor bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Kinderen met CVS hebben last van extreme moeheid, al na de kleinste inspanning en dat wordt niet opgelost door meer te slapen of te rusten.
De gezondheidsraadscommissie, onder voorzitterschap van oud-minister Els Borst, definieert CVS voorlopig als 'stressgebonden uitputtingssyndroom'. De meest voorkomende klachten: aanhoudende vermoeidheid, pijn in spieren en gewrichten, uitputting, malaise en somberheid.
Symptomen CVS
je hebt aanhoudende ernstige vermoeidheidsklachten; je functioneert veel minder goed, zowel beroepsmatig als sociaal/persoonlijk; er is geen lichamelijke oorzaak voor de ernstige vermoeidheid te vinden; de klachten bestaan tenminste 6 maanden.
Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 110 kinderen de ziekte. ALL komt bij kinderen van alle leeftijden voor, met een piek rond het derde en vierde levensjaar.
Verschillende onderzoeken worden gebruikt om leukemie vast te stellen, waaronder bloedonderzoek, botonderzoek, en onderzoek van ruggenmergvloeistof. In het bloedonderzoek wordt het aanwezige aantal van elk type bloedcellen vastgesteld (een volledig bloedbeeld).
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid. Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
U kunt enorm moe zijn bij kanker die niet te genezen is. Het is een gevoel van uitputting die heftiger is dan gewone vermoeidheid: Voordat u ziek werd kon u ook moe zijn, als u druk was geweest of na het sporten. Maar vermoeidheid bij kanker is anders.
In de pubertijd maakt het brein steeds later op de avond het slaaphormoon melatonine aan. Hierdoor gaan pubers instinctief steeds later slapen, terwijl ze de volgende ochtend wel vroeg op moeten voor school. Hierdoor bouwen veel kinderen in de pubertijd op doordeweekse dagen een slaapgebrek op.
Iedereen kan zich moe voelen, hetzij na een lange werkdag, hetzij na een intense sportactiviteit. Moeheid hoeft daarom niet per se abnormaal te zijn. Het is een signaal van je lichaam dat je nood hebt aan een vorm van herstel. Dit herstel kan zowel psychisch als fysiek zijn.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Veel oververmoeide baby's komen lastig in slaap. Ze huilen zodra je ze neerlegt.
Als je kind de ziekte van Pfeiffer heeft, krijgt het eerst last van keelpijn, koorts en opgezette klieren. De symptomen houden alleen veel langer aan dan bij een normale keelontsteking of verkoudheid. Meestal zijn er ook kleine bloeduitstortingen te zien boven in het gehemelte in de mond.
Sommige kinderen ervaren lichamelijke klachten bij stress: buikpijn, overgeven of hoofdpijn. Anderen trekken zich terug, brengen veel tijd alleen door of reageren juist explosief! Andere kinderen beginnen op hun nagels te bijten of vertonen tics. Een kind met stress is overgevoelig voor de kleinste veranderingen.
De diagnose wordt gesteld door onderzoek van uw bloed. Meestal onderzoeken we ook het beenmerg. Vaak is er geen sprake van leukemie, maar van bloedarmoede, te weinig bloedplaatjes of te veel of te weinig witte bloedcellen. Acute myeloide leukemie en acute lymfatische leukemie zijn agressieve vormen van leukemie.
De arts kijkt onder andere of u de volgende symptomen van leukemie heeft: vergrote lymfeklieren, een vergrote milt, blauwe plekken, bloedingen op de huid, tandvleesbloedingen. Extra bloedonderzoek: hiermee krijgt de arts meer informatie over het functioneren van organen, zoals de lever of de nieren.
De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)
Bekend is dat bij tachtig tot negentig procent van de mensen ernstige vermoeidheid binnen enkele weken tot maanden weer overgaat. Bij een klein deel (minder dan twintig procent) kunnen de vermoeidheidsklachten langer dan zes maanden aanhouden.
Een methode om de dagelijkse vermoeidheid te meten is de patiënt te vragen dit een aantal dagen in een logboek bij te houden. Daar is een eenvoudige maar valide methode voor nodig wil men de patiënt niet afschrikken. De single-item vraag 'hoe vermoeid voelt u zich op dit moment' kan hier uitkomst bieden.