Feta heeft een kruimelige structuur en een zoute, soms pittige smaak. Het rijpingsproces in pekelwater draagt bij aan deze kenmerkende eigenschappen. Geitenkaas is milder, met een romige textuur en een licht scherpe nasmaak.
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig. Heerlijk in salades, maar ook goed te gebruiken als smeltkaas.
De kaas is verzuurd, beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een typisch Amerikaanse versie van een Griekse klassieker , deze kaas van koemelk wordt gemaakt onder toezicht van een Master Cheesemaker om een rijke, pittige smaak te garanderen met minder pekel dan traditionele schapenmelkvarianten. Boar's Head ® Creamy Feta Cheese heeft een delicate, romige textuur.
Een hoge zuurtegraad doet calcium sneller vrijkomen.
Het minst goed smelten schapenkazen, zoals manchego, feta en halloumi: die bevatten veel eiwitten en gaan eerder 'zweten' in plaats van smelten.
INSTRUCTIES. Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur, voeg de fetakaas toe rond de buitenste cirkel van de pan.Laat de fetakaas 2-3 minuten smelten .
Uw feta kan een licht gesmolten of slijmerig gevoel op de buitenste laag ontwikkelen wanneer deze in pekel wordt bewaard . Er zijn een aantal manieren om dit te voorkomen, waaronder: Gebruik uw wei, met toegevoegd zout, in plaats van water om uw pekel te maken. Uw wei moet de juiste pH- en calciumbalans hebben voor uw kaas.
Verschillende merken feta en yoghurt hebben verschillende consistenties, maar daarnaast kunt u een dikkere of dunnere spread verkiezen, afhankelijk van hoe u het wilt serveren. Het wordt dikker na het bewaren in de koelkast.
Feta is heerlijk in salades en heeft een unieke smaak. Het bevat minder vet en calorieën dan harde kazen, en is rijk aan B-vitamines en calcium.
Fetakaas. Volgens de wet mag koemelk in Griekenland niet eens in de buurt komen van feta, terwijl feta die in verschillende andere landen, waaronder de VS, wordt geproduceerd, vaak met koemelk wordt gemaakt. Dit creëert een totaal andere kaas die niet zo goed smelt tot een romige saus als schapenmelkfeta.
"Dus als het product naar gist begint te ruiken, als gerezen brooddeeg , is het product bedorven." Harde, ongebalanceerde smaken: Feta moet smaken als verse, licht pittige zuivel. Als uw feta te pikant, bitter, ranzig of anderszins ongebalanceerd smaakt, is het over zijn hoogtepunt heen.
Het is verstandig om altijd alle kazen, inclusief feta, te inspecteren voordat u ze eet, ongeacht hoe lang ze in uw koelkast hebben gelegen. Per ongeluk schimmel eten is voor de meeste gezonde mensen niet gevaarlijk, maar het kan onaangename symptomen veroorzaken zoals diarree en braken .
Bestrooi de Feta met peper, zout en oregano. Strooi er wat fijngesnipperde peterselie over en een paar druppels olijfolie. Vouw de aluminiumfolie dicht tot pakketjes en plaats ze in een ovenschaal voor ongeveer 25 minuten in de oven. Geniet van je heerlijke Feta pakketjes!
Hoewel ongeopende feta tot wel zes maanden houdbaar is in de koelkast, wordt dit tijdsbestek verkort tot slechts zeven dagen zodra u het opent. Gelukkig is het verlengen van de houdbaarheid van dit zuivelproduct net zo eenvoudig als het bewaren in olijfolie na opening, wat de versheid twee tot drie weken kan behouden.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Hoewel het niet het zoutste is, heeft Griekse feta de meest intense smaak. Perzische feta is populair vanwege de zachte, romige, weelderige botersmaak! Feta wordt al sinds de twaalfde eeuw op de een of andere manier geproduceerd en is uiteindelijk vernoemd naar het Italiaanse woord fetta, wat "plak" betekent.
Je kunt zeker afvallen met feta kaas. Feta kaas heeft helaas geen magisch effect waardoor je buikvet verbrandt.Wel bevat het diverse voedingsstoffen, die bijdragen aan het afvallen. Het bevat bijvoorbeeld veel eiwitten, waardoor je langer een voller gevoel hebt en minder spiermassa verliest tijdens het afvallen.
Is fetakaas rijk aan cholesterol? Fetakaas bevat 25 milligram cholesterol per ounce en minder dan 4 gram verzadigd vet.
Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is, kan de listeria-bacterie hierin niet overleven of groeien. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, feta, smeerkaas en kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen en dus veilig.
Variaties met opgeklopte feta
Voor een dikkere textuur, gebruik roomkaas in plaats van Griekse yoghurt . Voor een hartige bite, voeg een teentje knoflook toe. Top met verse kruiden: munt, peterselie, verse dille, oregano of tijm.
Je kunt feta ook opwarmen, in een ovenschotel. Bak of gril de kaas kort mee, zodat het niet helemaal smelt.
Feta kan je invriezen, maar dat is wellicht niet de beste optie. Mijn tip: snijd de plakken Griekse kaas in blokjes en leg ze op in olie met een paar eenvoudige 'aromaten'. Schenk een bodem olijfolie in een bokaal, voeg takjes verse tijm toe en (naar smaak) een gedroogde chilipeper.
Feta bewaren
Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voor het beste resultaat gebruikt u echte Griekse fetakaas van schapen- en geitenmelk . Feta-achtige kazen van koemelk smelten niet op dezelfde manier, wat resulteert in een korrelige textuur.
Het is superbelangrijk om een goede kwaliteit feta te krijgen. Hoge kwaliteit feta is niet zout, het is pekelig, pittig en vol met romige smaak. Ter vergelijking, generieke feta kan te veel gekruid zijn en kan bij het koken te veel zout en te weinig romigheid toevoegen .