Heel simpel eigenlijk, hoe langer je de cake in de oven laat staan, hoe meer vocht er kan verdampen. En zo wordt je cake dus ook steeds droger. Een belangrijke oorzaak van een droge cake, is dus dat hij te lang gebakken is.
Als je je cake of biscuit bakt in de oven, verdampt er onvermijdelijk vocht uit het beslag. Logisch natuurlijk. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar een te lage temperatuur zorgt voor een droger resultaat omdat je misschien wat langer zult bakken om het geheel op kleur en gaar te krijgen.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Cake weer in de oven? Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Te lang gebakken
Heel simpel eigenlijk, hoe langer je de cake in de oven laat staan, hoe meer vocht er kan verdampen. En zo wordt je cake dus ook steeds droger. Een belangrijke oorzaak van een droge cake, is dus dat hij te lang gebakken is.
Boerencake is een ouderwetse cake met een specifieke smaak en structuur. De ingrediënten voor boerencake verschillende niet zoveel van het basis cake recept maar soms is net de verhouding iets anders of de bereiding waardoor de cake toch net even anders van structuur en smaak is.
Een vettige cake is wat er gebeurt wanneer de boter niet goed door het beslag is gemengd. De meest voorkomende reden hiervoor is te koude boter. Zorg ervoor dat de boter helemaal zacht en op kamertemperatuur is wanneer je het door het beslag mengt. Je mag na het mengen absoluut geen klontjes meer vinden.
Melkvervangers, zoals sojamelk, havermelk en amandelmelk, worden steeds populairder. Toch mogen deze dranken officieel geen melk heten. Melk mag alleen gebruikt worden voor het dierlijke product, zoals koe- of geitenmelk.
Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!
Verwarm de oven goed voor
De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de lucht in je baksel uitzet, waardoor het beslag luchtiger wordt en rijst. Hoe heter de oven, hoe sneller dat gaat. De hitte zorgt er ook voor dat de eiwitten stollen, waardoor je creatie vorm houdt en instortingsgevaar wordt verkleind.
De cake lossen
Wanneer de cake eenmaal gaar is haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Als je de cake niet goed koelt, kan het zijn dat je een gebarsten of doorweekte cake krijgt. Koelen in de koelkast is een snellere methode, maar je kunt je cake ook op het aanrecht of in de oven laten afkoelen. Je kunt je cake op een rooster plaatsen, in de bakvorm laten of zelfs ondersteboven laten afkoelen.
Ingezakte cake
Je cake zakt namelijk in door een te luchtig beslag, dat komt door het te luchtig kloppen of toevoegen van teveel rijsmiddelen. Je leest daar hier dus meer over. What is this? Een cake kan ook inzakken wanneer je de oven te vroeg opent.
Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed. Gebruik je liever geen aluminium folie? Dan kun je de cake ook (in plakjes) in een trommel bewaren.
Taarten bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast. Je kan taart ook invriezen. Bewaar het in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed. Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie.
Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo'n 3 maanden goed. Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien.
Dat gaat prima. Je moet er alleen wel aan denken dat je niet 2 verschillende maten tegelijk bakt (andere baktijd) en je kunt ze eigenlijk ook niet onder elkaar zetten.
Controleer de temperatuur van de cake.
Hiervoor heb je een kookthermometer nodig, prik de thermometer in het midden van de cake en bepaal de temperatuur. Is de cake ongeveer 100 graden Celsius, dan is deze gaar!
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.