Het vertellen van leugens kan gevolgen hebben voor de relaties en vertrouwensbanden die je aangaat met je omgeving. Het kan bijvoorbeeld leiden tot het verbreken van relaties, ontslagen worden of gebroken banden met vrienden of familie.
Mensen liegen om verschillende redenen. Soms proberen ze anderen te beschermen, soms willen ze zichzelf beschermen, en soms is het gewoon om een situatie aangenamer te maken. Er kan ook een soort angst bestaan voor de gevolgen van de waarheid of een leugen wordt gebruikt om je aan een sociale norm te houden.
De meeste mensen voelen zich extra gespannen als ze liegen, waar ook hun lichaam op reageert.Hartkloppingen, zweten, misschien trillen – dezelfde reacties als je bij angst hebt. Dat is natuurlijk omdat je bang bent dat je leugen wordt doorzien.
Een leugentje om bestwil maakt ons leven niet alleen ingewikkeld, maar ook oppervlakkiger. Liegen, zelfs over de kleinste dingen, beschadigt volgens hem persoonlijke relaties en publieke geloofwaardigheid.
Liegen start vaak met een leugentje om bestwil. En dat is niet ongezond, juist gezond. Het is beter voor je sociale contacten en dus uiteindelijk voor je kwaliteit van leven. Maar als een leugentje om bestwil tot een grote, complexe leugen uitgroeit, zorgt dat voor stress.
"Het pathologisch liegen is vaak een onderdeel van een persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld een antisociale persoonlijkheid. Soms zie je pathologisch liegen terug bij mensen met een narcistische persoonlijkheid, die hebben namelijk de neiging om hun eigen prestaties erg te overdrijven."
Onderneem actie tegen liegen in een relatie
Oneerlijkheid tast het vertrouwen in een relatie aan. Vertrouwen is de bouwsteen van een relatie. Wanneer het vertrouwen wordt beschadigd, loopt je relatie gevaar. De kans op een relatiedip is groot.
Leugenaars hebben doorgaans bijvoorbeeld minder samenhang in hun verhaal, zijn minder geneigd om hun verhaal spontaan aan te passen (“het was 12u, of nee, het was 12.30u…”) en geven minder details prijs. Meestal zijn leugens ook minder aannemelijk dan waarheden en bevatten ze meer inconsistenties.
De stoornis is voor een deel erfelijk. Dus als het in je familie voorkomt, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Ook lijkt het erop dat de persoonlijkheidsstoornis samengaat met hersenafwijkingen.
Volgens 'De Leugenacademie' liegen mensen om er zelf beter van te worden of omdat ze aardig gevonden willen worden. Ook zaken als geld en aanzien zijn een belangrijke reden (2). Mannen schijnen drie keer zo vaak te liegen als vrouwen (3). Daarbij geven mannen aan gemiddeld drie keer per dag te liegen, vrouwen één keer.
Kriebelende neus: Er wordt door onderzoekers gesteld dat dit een van de meest voorkomende signalen is bij liegen. In de basis is het vaak een signaal van verhoogde spanning, wat zoals je nu weet, ook tijdens het liegen ontstaat. Deze spanning zorgt ervoor dat de doorbloeding in de neus verandert.
Liegen is onschuldig en niet bewust. Je kind wordt beter in liegen: ook als je doorvraagt, houdt het vast aan zijn verhaal. 8-12 jaar: je kind gaat begrijpen dat zijn gedrag voor een bepaalde reactie zorgt en gaat meer strategisch liegen.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
We liegen in een relatie, en daarbuiten, om negatieve gevolgen te voorkomen. Dit kunnen negatieve gevolgen zijn voor jezelf. Denk hierbij aan liegen tegen je partner om ruzie te voorkomen. Het is ook mogelijk om te liegen om negatieve gevoelens bij een ander te voorkomen.
Volgens de Dikke van Dale is liegen 'bewust (over iets) onwaarheid, leugen spreken. ' Dus alleen als je de waarheid kent en er opzettelijk in woorden een andere weergave van geeft, is dat liegen.
Je partner is altijd eerlijk in waar hij is en met wie.
Hij is altijd eerlijk over waar hij is, met wie hij is en je krijgt vaak meer informatie dan waar je om gevraagd hebt. Sterker nog, vaak hoef je niet eens te vragen waar je lief uithangt; dat vertelt-ie zelf wel.
Dat is de verkeerde vraag : psychologen zijn überhaupt niet geïnteresseerd in de "waarheid" of "leugens" : het ware doel van die mensen, is om zoveel mogelijk leeg te plukken van de patient die voor hun ogen zit, door de "behandeling" zo lang mogelijk te laten duren, door "wazige taal" te gebruiken, waarmee je alle ...
Je hebt duidelijk spijt van je ene leugen en je vertelt dat je nu ook niet meer liegt. Een pathologische leugenaar blijft liegen. Constant. Daarnaast hebben ze vaak ook geen spijt, vinden ze het liegen juist leuk en proberen ze hun leugens in stand te houden (met vaak meer leugens!).
Nog een goede strategie: onverwachte vragen stellen. Tot op zekere hoogte kunnen leugenaars zich voorbereiden op bepaalde vragen – en dat doen ze ook. Hun verhaal komt er daarom vaak gladder en meer gestructureerd uit dan bij mensen die de waarheid vertellen, schrijft Vrij. Maar ze kunnen niet álle vragen voor zijn.
Agressieve reactie. Wanneer je pathologische leugenaars op een leugen betrapt, kunnen zij nogal agressief en defensief reageren. Het hele kaartenhuis dreigt immers in elkaar te storten. Hoe een persoon reageert als deze geconfronteerd wordt met een leugen kan dus veel betekenen.