Onder assertief gedrag vallen verschillende aspecten zoals je grenzen aangeven, voor jezelf opkomen en je gevoel uiten. Assertief zijn wordt gezien als een positieve gedraging. Daarom willen veel mensen assertief gedrag vertonen.
Assertief zijn betekent praktisch gezien dat je ondanks eventuele angst of belemmering toch de dingen doet, zegt of juist nalaat die je zelf bewust wil. Assertief gedrag is gedrag dat in overeenstemming is met je normen en waarden en waarbij jij ook de persoonlijkheid, normen en waarden van een ander respecteert.
Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie dat gaat over de manier waarop je omgaat met andere mensen in sociale situaties. Een assertieve houding betekent opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten zónder je gesprekspartner agressief te benaderen.
Jij toont duidelijk en oprecht je wensen en doelen, waardoor je een gesprek open aangaat, de ander respecteert en zo beiden er een goed gevoel aan over houdt. Deze skill helpt je om projecten naar een hoger niveau te tillen. Door eerlijk en assertief te zijn, weet iedereen wat en vooral waarom iets moet gebeuren.
Wanneer je iemand vraagt wat assertiviteit is, dan krijg je meestal het woord 'zelfvertrouwen' als antwoord. Maar het is meer dan dat. Assertief zijn betekent eigenlijk opkomen voor jezelf met respect voor de andere.
Waarom heb je moeite met assertief zijn? Meestal is gebrek aan assertiviteit het gevolg van te weinig zelfvertrouwen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: moeite met communiceren, perfectionistisch gedrag en het vermijden van conflicten.
Subassertief. Volgzaam jezelf wegcijferen om aardig gevonden te worden is het tegenovergestelde van assertief gedrag. Met jezelf verstoppen en terugtrekken vermijd je de aandacht voor jou. Je gedraagt je dan subassertief.
Je kunt zeggen dat assertiviteit betekent dat je een balans vindt tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Als je te veel rekening houdt met het belang van een ander en je eigen belang verwaarloost, noemen we dat subassertief.
Een aantal sociale vaardigheden wordt samengevat onder het begrip 'assertiviteit'. Ze zijn van groot belang in het voorkomen van stress. Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen.
Assertief reageren betekent bijvoorbeeld: Je blijft dicht bij jezelf in communicatie; je beschuldigt de ander niet, maar praat vanuit jouw ervaringen en behoeften. Je laat je niet zomaar imponeren en blijft rustig als mensen je onder druk zetten. Je durft jouw mening te geven, ook als die afwijkend is.
Je hebt weinig zelfvertrouwen
Voor jezelf opkomen is heel moeilijk als je vind dat jouw mening en jouw gevoelens er niet toe doen. Je hebt dan weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde. De mening van de ander is in jouw ogen altijd belangrijker. Daarom probeer je de ander tevreden te stellen en cijfer je jezelf weg.
Vaak durven mensen hun mening niet te zeggen omdat ze denken voor een ander. Wat er achter zit is vaak een angst voor afwijzing en tal van aannames en beschouwingen die in de meeste gevallen nergens op gebaseerd zijn.
Niet assertief (of ook wel subassertief of manipulatief) gedrag laat je zien als je het nemen van beslissingen aan anderen overlaat of als je beslissingen erop gericht zijn om conflicten te vermijden. Subassertief gedrag is het niet kenbaar maken van je eigen wensen en behoeften.
Een assertief persoon is meestal weerbaar en laat niet met zich sollen. Het woord is ontleend aan het Engelse assertive, wat zoveel betekent als het hebben van een sterk zelfvertrouwen.
Dát is empathie. Dát is de ander als een gelijke zien met eigenschappen die jou maar al te bekend zijn uit eigen ervaring. Dát is de ander als een bekende aanschouwen, als jezelf aanschouwen. Probeer vanuit die empathie ook te begrijpen waarom de ander zo reageert.
Assertief gedrag
Een assertieve houding betekent: opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten een ander agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven. Voor veel verlegen en introverte (bescheiden) mensen is assertief gedrag een moeilijke opgave.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
De eerste stap om assertief te worden is vaststellen wat je echt belangrijk vind en nodig hebt in plaats van automatisch mee te gaan in wat anderen van je verwachten. Zorg er voor dat je weet wat je wilt. Als je dat hebt vastgesteld voor jezelf is het makkelijker om daar duidelijk over te zijn naar anderen.
Je bent namelijk te nadrukkelijk of juist te weinig aanwezig. De beste manier om deze tegenpolen te omschrijven is als volgt: een subassertief persoon laat over zich heen lopen, terwijl een agressief persoon over mensen heen loopt. Beter is het om jezelf te trainen in assertief gedrag.
Manipulatie is het opzettelijk beïnvloeden van een ander.
Een manipulator houdt daarbij geen rekening met de wensen en grenzen van die ander. En denkt alleen aan zichzelf. Manipulatie komt overal voor. In liefdesrelaties, vriendschappen, familierelaties en op het werk.
Abstract is iets dat je niet direct kunt zien of waarvan je niet direct ziet wat het voorstelt. Abstract is het tegenovergestelde van concreet.
deemoedig, dociel, gehoorzaam, gewillig, gezeglijk, handelbaar, inschikkelijk, koest, mak, meegaand, murw, nederig, onderdanig, onderworpen, ootmoedig, slaafs, tam, volgzaam, willig.
“Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven.” Best duidelijk, toch? Assertief is niet agressief.