Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Hoewel koffie bij het ontbijt bij de Grieken de norm is, zal het u niet verbazen dat de Grieken ook hier het meest voorkomende ochtenddrankje ter wereld tot hun eigen drankje hebben gemaakt .
Ontbijten in Griekenland
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. De Griekse cognac heet Metaxa. Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin.
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Hoewel ouzo doorgaans het eerste drankje is dat in je opkomt als er Grieks eten op het menu staat, zijn de foodies van het land ook dol op mastiha , een halfzoete, pikante en uniek verkwikkende likeur. Hoewel het anijsvrij is, wordt mastiha soms beschreven als een smaak die venkel, anijs en munt combineert.
Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Grieken een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Een typisch Grieks ontbijt bestaat meestal uit een grote verscheidenheid aan brood, gebak, fruit en Griekse yoghurt . Deze voedingsmiddelen hebben een hoge voedingswaarde en zijn een geweldige bron van energie — een uitstekende manier om uw Griekse foodavonturen te beginnen!
Wat eten Grieken als lunch: gyros of souvlaki? Een van de meest geliefde en iconische Griekse lunchgerechten is gyros of souvlaki. Gyros is dun gesneden gegrild vlees, meestal varkensvlees of kip, geserveerd in een pita met tomaten, uien en tzatziki-saus.
Koffie en sigaretten als ontbijt
De Griekse eetgewoonten zien er iets anders uit dan die van ons in Nederland. Vaak bestaat het morningmeal hier uit een frappé (ijskoffie) to go met een sigaret.
Grieken houden ervan om honing of fruitconserven toe te voegen aan hun yoghurt om de natuurlijke pittige smaak te zoeten, en ze eten het ook als dessert . Yoghurt in zijn puurste vorm is moeilijk te vinden buiten het land, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk yoghurt (van dit soort) eet.
Griekse lunches zijn traditioneel een lichte maaltijd die bestaat uit een zelfgemaakte groentestoofpot of ovenschotel . Het wordt geserveerd met vaste bijgerechten zoals kaas, brood, salade en, het allerbelangrijkste, wijn.
Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
1. Agora - Een verfrissend drankje gemaakt van versgeperste citroen- en sinaasappelsap gemengd met honing en sodawater . De naam betekent 'marktplaats' in het Grieks.
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Houd in Griekenland rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de hoofdstad Athene. Wees in Athene extra alert op het Omoniaplein en in smalle drukke straten in de wijk Monastiraki. Let ook op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Ouzo . Als een van de beroemdste en bekendste Griekse alcoholische dranken, is ouzo een drankje dat de meeste mensen doet denken aan warme dagen aan de zee. Het wordt traditioneel geproduceerd in koperen ketels, waar alcohol wordt gemengd met water, anijs en andere kruiden en specerijen zoals venkel, kruidnagel en koriander.
Het kruidenmengsel in ouzo bevat veel natuurlijke ingrediënten die gunstig zijn voor de spijsvertering. Het kan helpen om maagklachten te verminderen en de spijsvertering te bevorderen. Daarom wordt ouzo soms ook gebruikt als digestief na de maaltijd.
Oudere (> 70 jaar) proefpersonen (22:35 uur), proefpersonen met een laag opleidingsniveau (22:56 uur) en Griekse moslims (22:59 uur) gingen vroeger naar bed; jongere (< 30 jaar) proefpersonen (00:14 uur), bewoners van stedelijke gebieden (23:52 uur) en proefpersonen met een hoog opleidingsniveau (00:02 uur) en een hoog financieel niveau (23:52 uur) gingen daarentegen ...
De Grieken gaan met 11,5 keer per maand het vaakst met elkaar naar bed; de Zweden bungelen met een 'magere' 7,7 keer per maand onder aan de ladder. 'Cijfers zeggen niks over de kwaliteit van de seks,' vindt Liekens.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).