Om van roestvast staal te spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. De toevoeging van nikkel aan roestvast staal maakt dat het niet magnetisch is.
Bij sterke koudvervorming verandert de kristalstructuur echter, waardoor wel magnetische eigenschappen optreden bij austenitisch rvs. Martensitische, ferritische en duplex roestvast staalsoorten zijn daarentegen magnetisch.
Is rvs magnetisch? Roestvrij staal kan magnetisch zijn, maar dat is niet altijd het geval. Net als bij de corrosiebestendigheid hangt dit af van de samenstelling van de legering. Ferromagnetische rvs-soorten hebben bijvoorbeeld een relatief hoog ijzergehalte, waardoor ze magnetisch zijn.
Goud en zilver behoren tot de diamagnetische stoffen. Dat betekent dat ze door magneten lichtjes worden afgestoten. Magneten kunnen zich daarom zeker niet aan goud of zilver hechten.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd.
Inox is op vlak van kleur gelijkaardig aan aluminium. Wil je het verschil (her)kennen? Op vlak van gewicht merk je een groot verschil. Inox is veel zwaarder dan aluminium.
Zoals hierboven beschreven kunnen we beide materialen onderscheiden door een aantal duidelijke verschillen. RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal.
RVS 304, ook wel AISI 304, is geschikt voor algemene doeleinden en redelijk corrosievast. In een zacht gegloeide toestand is RVS 304 niet-magnetisch, in koud vervormde toestand is RVS 304 zwak magnetisch. RVS 304 is minder gevoelig voor uitscheiding van chroomcarbiden tijdens lassen.
Niet alle metalen zijn ferromagnetisch. Magneten kleven bijvoorbeeld niet aan aluminium, koper, messing, zilver of goud.
Roestvrij staal (RVS) is niet magnetisch.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet. Je kunt over het sieraad ook een heel dun laagje goud of zilver aanbrengen, zodat je nog steeds die mooie glans hebt. Zo'n sieraad noem je 'verguld'.
Er zijn diverse soorten inox te benoemen, waardoor een grote variatie is ontstaan binnen het aantal soorten, types en varianten inox, echter zijn de meest gebruikte soorten gebaseerd op de Amerikaanse normalisatie, waarbij onderscheid wordt gemaakt in inox 304, inox 316, inox 316L en inox 316Ti.
'Rvs', zullen veel mensen misschien zeggen, 'want dit materiaal deukt minder snel in dan aluminium. ' Klopt. Aluminium is flexibeler, geeft dus makkelijker mee, maar scheurt ook minder snel.Roestvaststaal is veel minder flexibel, zal niet snel indeuken maar zal scheuren bij een hoge impact.
Inox is een roestvast staal, ook wel roestvrij staal genoemd of RVS. Het is bijna onverslijtbaar en vrijwel ongevoelig voor roesten. Het is makkelijk te onderhouden. Het is zwaarder dan aluminium, maar moeilijk te deuken.
Hoe kan dat? Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Normale neodymium magneten zijn erg gevoelig voor roest, waardoor we ze niet voor toepassingen buiten aanraden. Uitstekend geschikt zijn echter waterdichte neodymium magneten en ferriet magneten. Ook magneetband en -folie kan met bepaalde beperkingen in een buitenomgeving worden gebruikt.
Normaliter zijn de meeste staalkwaliteiten magnetisch (wordt aangetrokken door een magneet). Dat herkennen we allemaal wel. Wanneer dit staal echter in aanraking komt met een sterk magnetisch veld, dan wordt dat staal gemagnetiseerd.
Het verschil tussen 304 en 316 zit in de samenstelling. RVS 316 bevat 2% molybdeen, waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Voor buitentoepassingen of toepassingen waar het materiaal in contact kan komen met chloren of andere zuren bevelen wij RVS 316 aan.
Om van roestvast staal te spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. De toevoeging van nikkel aan roestvast staal maakt dat het niet magnetisch is.
De 316L (low carbon) kwaliteit bezit een lagere hoeveelheid koolstof dan de 'normale' 316 kwaliteit. Hierdoor is 316L beter bestand tegen interkristallijne corrosie na het lassen of warmgloeien en wordt deze kwaliteit vooral aangeraden in situaties waarbij na het lassen niet gegloeid kan worden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan RVS op staal lassen door middel van TIG-lassen of het MIG/MAG-lassen. Aan de hand van het project en de klantwensen wordt per situatie bepaald welke lastechniek gebruikt dient te worden. RVS op staal lassen is voor KeizersMetaal dus geen probleem.
Inox is 100 % waterdicht en erg goed bestand tegen corrosie. Het is niet poreus waardoor vocht en etensresten niet in het werkblad kunnen trekken.
Rvs is een zeer sterk materiaal en kan verwerkt worden in allerlei verschillende vormen en kleuren. Hierom is het geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. We komen het materiaal tegen in huis, op straat, in het water, in parkeergarages en zelfs in pinautomaten.