Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
We kunnen het er allemaal over eens zijn dat Indiaas eten gewoon ontzettend lekker is: de smaken zijn complex, schommelen tussen zoet, hartig en pittig en de texturen lopen uiteen van romige sauzen tot zacht brood en malse vlees en groenten.
Indiaas eten kan de gezondheid van uw hart verbeteren
Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in specerijen uw risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen. En omdat Indiaas eten over het algemeen weinig verzadigd vet en cholesterol bevat, helpt het om uw hart gezond te houden.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
“Capsaïcine, de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende, antioxidante, kankerbestrijdende en bloedglucoseregulerende eigenschappen.” Het eten van hete pepers is dus best gezond.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Een pittig toiletbezoekje
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten. Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen. Wel kan er als je écht veel eten naar binnen hebt gewerkt een interessant toiletbezoekje volgen...
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Als je gerechten met hete pepers of sambal eet, komen de zweetdruppels direct te voorschijn. Dit heeft te maken met een bestanddeel van rode pepers: capsaïcine. Capsaïcine stimuleren de receptoren van zenuwen in je mond, waardoor je lichaam denkt het warm te hebben. En dan reageert je lichaam hierop door te zweten.
Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden. Daardoor gaan je ogen tranen, je neus lopen en je mond wateren, hoewel dat misschien ook kan komen omdat je inmiddels huilt van de pijn. Als je slikt, gaat je keel branden en moet je mogelijk hoesten of kokhalzen.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
De oorsprong van gastronomie, fijne keuken en de beste chefs ter wereld: Frankrijk. De invloed van de Franse keuken op de rest van de wereld kan je niet meer ontkennen. Hoewel vele populaire keukens slechts een trend zijn, blijft de Franse keuken een van de favorieten van culinaire liefhebbers over de hele wereld.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.
India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
Je zal voornamelijk rijst en groente eten. Aangezien hindoes vegetariër zijn, zijn er weinig gerechten met vlees te verkrijgen. Dit is voor de meeste Europeanen even wennen. Daarnaast zijn er veel curries te verkrijgen.
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
In de Indiase en Pakistaanse keuken wordt het zout veelal gebruikt als smaakmaker. Zo wordt het zout toegevoegd aan chutneys, curry's of over gefrituurde gerechten gestrooid.
Het bevat allerlei vitamines en mineralen, maar het stimuleert ook de vetbranding. Capsaïcine activeert namelijk bruin vet, het type dat vet en suiker verbrandt om warmte te produceren. Het is niet zo dat de kilo's er met een lepeltje sambal vanaf vliegen. Maar ja, alle beetjes helpen.
Witte peper kan helpen om meer belangrijke voedingsstoffen uit je maaltijden op te nemen. Zo haal je meer gezonde stoffen uit elke hap eten! Daarnaast is het een heerlijke smaakmaker. Witte peper is verfijnder en subtieler in smaak dan de zwarte peperkorrels.
Welke soort sambal je ook kiest, eigenlijk bestaat de basis altijd uit rode pepers. En laten rode pepers nou eens hartstikke gezond zijn. Ze zitten boordevol allerlei gezonde voedingsstoffen denk hierbij aan: vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium, ijzer en fosfor.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.