Zoals je ziet: vrijwilligerswerk heeft vele voordelen. Het is goed voor je gezondheid, je bouwt sociale contacten op, je bent actief bezig en voelt je nuttig. Als bonus staat het ook nog goed op je cv. Bovendien is het onmisbaar in de samenleving van nu.
Vrijwilligers en actieve burgers dragen bij aan sociale verbinding in wijken, buurten, dorpen en steden. Als mensen zich vrijwillig inzetten voor een ander en voor de samenleving, ontstaat sociale innovatie en ondernemerschap. Terecht dat vrijwilligers 'het cement' van de samenleving worden genoemd.
Als we deze en soortgelijke onderzoeken extrapoleren, uitgaande van 5 miljoen vrijwilligers die gemiddeld 2 uur per week vrijwilligerswerk verrichten tegen een tarief van 11 euro per uur, dan levert dat het astronomische bedrag van bijna 6 miljard euro per jaar op.
De meeste jongeren gaven aan dat ze vrijwilligerswerk doen omdat ze het zelf leuk vinden om te doen (56 procent), of omdat ze het fijn vinden om iets voor een ander te doen (43 procent).
Als vrijwilliger ontvangt u per definitie geen loon. Mogelijk krijgt u wel een onkostenvergoeding, maar u hebt daar niet automatisch recht op. Of u een onkostenvergoeding krijgt, beslist de organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk verricht.
Nadelen van vrijwilligerswerk kunnen zijn dat het onbetaald werk is, waardoor mensen minder hard geneigd zijn te lopen. Het werken met een deadline is bijvoorbeeld lastig wanneer je alles in je vrije tijd moet doen. Ook kan je vele plannen voor ogen hebben, maar misschien niemand mee krijgen, of er is geen geld voor.
U mag dan ook een betaalde baan weigeren als u deze krijgt aangeboden, ook al kunt u wel vrijwilligerswerk doen. In alle andere gevallen geldt dat u altijd moet zoeken naar een betaalde baan. Daarom mag u ook maar maximaal 20 uur per week als vrijwilliger werken.
In Nederland zijn ruim 4 miljoen mensen actief als vrijwilliger. Dat kan bij allerlei organisaties zoals sportverenigingen, dierenbescherming, natuur- of welzijnsorganisaties zoals de voedselbank. Dankzij vrijwilligers kunnen allerlei voorzieningen in stand worden gehouden.
'Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend'. Het kiezen voor vrijwilligerswerk brengt verplichtingen met zich mee, zowel voor de vrijwilliger zelf als voor de organisatie.
Onder vrijwilligerswerk verstaan wij: Werk dat u doet bij een organisatie die door de Belastingdienst is aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Werk bij een organisatie die voldoet aan de regels voor een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). Werk bij een vereniging of stichting.
We bieden verschillende soorten hulp. Zo geven onze vrijwilligers adviezen over opvoeding of gaan ze op stap met de kinderen van mensen die in de gevangenis zitten. Of ze bieden steun na het overlijden van een dierbare. Voor onze hulp hoef je niks te betalen.
Kinderen tot 16 jaar mogen in principe geen vrijwilligerswerk doen. Wel zijn op dit verbod een aantal uitzonderingen. Vrijwilligers onder de 18 jaar behoren bovendien in de ARBO-wetgeving tot de kwetsbare groepen en zijn daarom niet uitgezonderd van zowel de arbeidsomstandighedenwet als de Arbeidstijdenwet.
Vrijwilligers waren vaker te vinden onder de middelbare leeftijdsgroepen dan in de jongere en oudere leeftijdsgroepen (tabel 2.2.2). Het aandeel vrijwilligers was het hoogst onder 35- tot 45-jarigen: 49 procent.
Uw vrijwilligerswerk mag betaald werk niet in de weg staan. Het vrijwilligerswerk mag ook uw kansen op betaald werk niet verkleinen. Daarnaast mag u geen werk doen waarvoor iemand zonder uitkering betaald zou krijgen.
Humanitas maakt deel uit of is aangesloten bij diverse organisaties: Humanistische Alliantie (samenwerkingsverband van humanistische organisaties in Nederland) Coalitie Erbij (coalitie van organisaties die strijdt tegen eenzaamheid) Volonteurope (Europees netwerk ter bevordering van vrijwilligerswerk)
Het antwoord is: nee! Een kostenvergoeding dient om onkosten te compenseren; het is dus geen inkomen. Als je volgens de regels kostenvergoedingen ontvangen hebt voor vrijwilligerswerk het afgelopen jaar, dan hoef je die helemaal niet aan te geven. Ze zijn vrijgesteld van belastingen.
Regels voor vrijwilligersvergoeding
Vrijwilligers kunnen in 2022 een belastingvrije vrijwilligersvergoeding krijgen van maximaal € 180 per maand of maximaal € 1.800 per jaar. U kunt afspraken maken over uw onkostenvergoeding met de organisatie waarvoor u als vrijwilliger werkt.
Vrijwilligers willen hun werk goed doen en zijn daar vaak serieus mee bezig. Geef ze de mogelijkheid om nog beter te worden in hun werkzaamheden. Dat kan door ze te helpen bij het aanleren van vaardigheden.
Vrijwilligersmanagement is een steeds belangrijker strategisch managementvraagstuk. Zonder de inzet van vrijwilligers kan de missie van de organisatie niet/minder goed bereikt worden en is de aanpak van elk maatschappelijk vraagstuk vrijwel onmogelijk. Het vrijwilligersbeleid is de basis.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.