Fruit is vaak duurder dan groenten doordat sommige fruitsoorten moeilijker te verkrijgen zijn in Nederland dan veel soorten groenten. Denk hierbij aan fruitsoorten die vanuit het buitenland naar Nederland verscheept moeten worden zoals bijvoorbeeld jack fruit uit India.
Op basis van eigen onderzoek, valt te concluderen dat fruit op de markt kopen vaak goedkoper is. De uitzondering hierop is dat supermarkt aanbiedingen soms goedkoper zijn. Als je aardbeien in de aanbieding koopt, kun je bij de supermarkt vanaf ongeveer 2,50 euro per 400 gr.
Fruit rechtstreeks van de boer of uit de landwinkel is daarom een goede en goedkopere oplossing. Probeer goedkopere groenten en fruit te kopen. Frambozen en blauwe bessen zijn bijvoorbeeld aardig prijzig, terwijl appels en bananen een stuk goedkoper zijn.
Vanaf 1 januari moet er 3 procentpunt meer btw betaald worden over voedingsmiddelen. Daardoor zijn veel producten, ook bijvoorbeeld groenten en fruit, iets duurder geworden.
Groenten en fruit zijn volgens het CBS in de afgelopen 10 jaar zelfs 20% duurder geworden. Daar bovenop werd in 2019 de BTW verhoogd van 6 naar 9%. De BTW verlaging naar 0% op groente en fruit zoals er in het coalitieakkoord uit 2021 benoemd staat zou een mooie stap zijn.
U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse.
21% voor kant-en-klare snacks (bv. chips, worstjes, suikerwafels) en andere voedingsproducten zonder bereiding; 21% voor alle dranken – frisdranken, koffie en alcohol – die je in je zaak schenkt.
Gezondere producten werden gemiddeld 21 procent duurder, terwijl de gemiddelde prijs van ongezondere producten met 15 procent steeg. Daarmee wordt verstandig snoepen er niet makkelijker op. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Dat gezond voedsel vaak duurder is dan ongezond voedsel heeft meerdere oorzaken. Allereerst zijn alle bederfelijke producten zoals groente en fruit duurder dan lang houdbare producten. Simpelweg omdat verse producten maar beperkt houdbaar zijn en dus weggegooid moeten worden als niemand ze koopt.
Prijzen gaan op alle fronten omhoog: grondstoffen, verpakkingen, transport, energie en arbeid zijn duurder geworden. Dat heeft een domino-effect op de voedselprijzen." Prijsstijgingen komen onder andere doordat de kosten fors zijn gestegen. Ook boodschappenbezorger Picnic zegt dat de prijzen enorm fluctueren.
Volgens het GfK Versrapport dat jaarlijks de klanttevredenheid over de afdeling meet, kreeg Lidl wederom de hoogste waardering. Daarmee is Lidl voor de 9e maal "De beste in groente en fruit", de slogan waar de formule maar al te graag mee uitpakt.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
Welke vleessoorten zijn goedkoop? Het goedkoopste vlees uit de supermarkt is afkomstig van een kip of varken. Diepvriessnacks (zoals frikandellen) zijn het goedkoopst en te koop vanaf een gemiddelde kiloprijs van €1,61. Voor goedkoop vers vlees betaal je minimaal gemiddeld €3,96 per kilo.
Zowel vers fruit van de markt als vers fruit van de supermarkt zijn even gezond.
Bezoek de markt
Je kunt geld besparen door naar de markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. Koop niet meer dan je nodig hebt, zodat je aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.
Veel van het bewerkte voedsel wordt gemaakt van goedkope ingrediënten zoals mais, soja, tarwe, rijst en suiker. Die ingrediënten komen uit lagelonenlanden of worden in rijke landen goedkoop geproduceerd met landbouwsubsidies. Veel van die gesubsidieerde ingrediënten worden verwerkt in veevoer en goedkope voeding.
Prijsmaatregelen kunnen daarvoor een oplossing zijn. Denk aan het afschaffen van btw op Schijf van Vijf-producten of een suikertaks. Er bestaan verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat gezonde producten goedkoper maken kan helpen om gezonder eten te stimuleren.
We betalen fors meer voor ons eten. Uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vooral de prijzen van vlees en vis afgelopen maand flink omhoog zijn geschoten.
Hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes
Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Supermarkten, discounters en huismerken blijken innovatie en kwaliteit in de snoepsector in de weg te staan. Daarom wordt snoep steeds goedkoper in plaats van beter. Wil je als Nederlandse snoepfabrikant een nieuw snoepje introduceren, dan moet je van goeden huize komen.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Vrijgesteld van btw zijn onder meer de diensten van artsen, verpleegkundigen verzekeringsadviseurs en journalisten. Ook onderwijs gericht op de uitoefening van een beroep of functioneren in een werkkring, is vrijgesteld van btw. Vrijstelling houdt in dat over de vergoeding geen omzetbelasting verschuldigd is.
De BTW op broedeieren bedraagt sinds 1 januari 2018 21 procent in plaats van 6 procent. Afnemers van broedeieren moeten sinds die datum dus meer betalen voor broedeieren.