Voordelen: De lampen geven veel meer licht dan halogeen op 230V. Een 20W halogeen lamp op 12V geeft evenveel licht als een 50W lamp op 230V. Een 45W halogeen lamp op 12V geeft 3 keer meer licht dan een 50W lamp op 230V.
Tegenwoordig heeft 230 volt de voorkeur als er niet gedimd hoeft te worden. Immers, een LED-spot 230 volt is iets zuiniger van zichzelf en hij hoeft niet gebruik te maken van een trafo, wat hem nóg zuiniger maakt. Maar als er gedimd moet worden heeft 12 volt over het algemeen de voorkeur.
Wanneer u een 12V halogeenlamp gaat vervangen voor LED is dat een verstandige keuze. U verbetert op deze manier het licht en u reduceert het verbruik. LED kan allerlei soorten tinten wit uitzenden en ook de sfeervolle kleur van halogeen.
Hoe werken 12 Volt LED spots en LED steeklampen? 12 Volt LED spots en LED steeklampen werken met behulp van een transformator, aangezien deze LED lampen niet direct kunnen worden aangesloten op het stroomnetwerk (230V). Deze transformator zet de 230V om naar 12V zodat de lampen goed werken.
LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort. Daarom is het belangrijk om de transformator te (laten) controleren op geschiktheid.
Het gebruik van 12 Volt is alleen zinvol wanneer er elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen, deze wekken een gelijkstroom op en veel elektronische apparatuur maar ook ledverlichting werkt op gelijkstroom waardoor er veel energie bespaard kan worden.
Ledlamp. Hangen er in jouw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Het is slim om die te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.
U kunt de GU10 Led lampen prima plaatsen in nieuwe inbouwspots die geschikt zijn voor halogeen. Zelfs als deze spot uitsluitend geschikt is voor 12 volt.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
OPBOUWSPOTS
Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Hierdoor kan je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.
Om de inbouwspots correct aan elkaar te verbinden heb je twee Wago klemmen per spot nodig. Daarnaast heb je twee Wago klemmen nodig om de spots aan de installatiedoos te koppelen. Bij een setje van 6 inbouwspots heb je dus 6x2=12 plus twee extra Wago klemmen nodig (voor bij de montagedoos).
E27-lampen en GU10-spotjes werken altijd op 230V en zijn in de meeste gevallen één op één te vervangen.
Hoe sluit je LED verlichting aan? LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De elektriciteit die de netbeheerders leveren op de aansluiting in de meterkast (het aansluitpunt) heeft een 'spanning' van ca. 230 volt (50 Hz) (voorheen was dat ca. 220 volt). Netspanning (oude benaming = lichtnet) betreft wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Gestabiliseerde trafo's of 'LED trafo's' zijn doorgaans geschikt omdat de spanning stabiel is (bijvoorbeeld 12 Volt) en omdat ze vaak ook werkzaam zijn wanneer je energiezuinige LED lampen aansluit.
G4 LED lampen zijn compacte steeklampen waarvan de pinnetjes 4 mm uit elkaar staan. Deze lampen werken op 12V. Voordat de lampen aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk hebben ze dus een transformator nodig.
Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.
Hoeveel een led lamp per jaar exact kost, is moeilijk te zeggen. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel je ze gebruikt per dag. Eentje van 8 watt met een gebruik van 4 uur per dag, kost 2,50 euro per jaar. Eentje van 6 watt dat ook 4 uur per dag brandt, kost zelfs maar 2 euro per jaar.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
Normaal (in droge toestand) is de weerstand van een menselijk lichaam vrij hoog (10-tallen kilo-ohms) en is de stroom die er zal vloeien bij aanraking van 12V erg klein en en zal je die zelfs niet voelen.
Televisie's, satelietontvangers en verlichting op 12 Volt worden al langere tijd gebruikt in de caravan, camper, boot of vakantiehuisje in de bergen waar geen elektriciteitsnet is. Maar men zou deze apparatuur ook in huis kunnen gaan gebruiken.