Henry Dunant (1828-1910) – Oprichter van het Rode Kruis. In 1863 werd op voorstel van de Zwitserse bankier Henry Dunant in Genève het Rode Kruis opgericht. Tegenwoordig is dit de grootste humanitaire organisatie in de wereld. Dunant werd voor zijn werk in 1901 beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.
Jean Henry Dunant is een Zwitserse zakenman die in 1859 op reis is naar Solferino om daar een boek dat hij net geschreven heeft aan Napoleon III te overhandigen. Hij komt onderweg langs een slagveld waar tienduizenden soldaten liggen te kermen van de pijn.
Koning Willem III tekent in 1867 een Koninklijk Besluit tot oprichting van Eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog: Het Nederlandse Rode Kruis! Het doel van de Vereeniging is iedereen te helpen, die in nood is.
Het Rode Kruis staat voor betrouwbare, integere en effectieve hulp. Lees hier wat we doen om de kwaliteit van onze hulpverlening te waarborgen.
Dankzij giften van particulieren en bedrijven kunnen we helpen waar nodig, en dit op de best mogelijke manier. Elke steun maakt dus écht een verschil. Lees hier meer over hoe en waarom we fondsen werven. In 2021 noteerden we inkomsten voor een totaal van 220 miljoen euro en 219,1 miljoen euro aan uitgaven.
Het werd in 1864 vastgelegd tijdens de eerste Conventie van Genève. De oprichter van het Rode Kruis, de Zwitserse bankier Henri Dunant, heeft het symbool afgeleid van de vlag van Zwitserland waarop een wit kruis op een rode achtergrond staat maar waarvan hij de kleuren verwisselde.
Zijn visie en principes vormen de basis voor de oprichting van het Internationale Rode Kruis in 1863. In 1864 werd het Belgische Rode Kruis opgericht en inmiddels is het Rode Kruis wereldwijd actief in 192 landen, met maar liefst 12 miljoen vrijwilligers. Als mens zijn we kwetsbaar in onvoorziene omstandigheden.
Het Rode Kruis-Vlaanderen pakt vanaf maandag uit met een nieuwe imagocampagne, een vernieuwd logo en een nieuwe slogan: "Het Rode Kruis helpt helpen".
Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zijn emblemen die volgens de Verdragen van Genève bescherming bieden in oorlogssituaties. Oprichter van het Rode Kruis was Henri Dunant, een jonge Zwitser die in 1863 geschokt was door de taferelen bij de slag bij Solferino in Italië.
Bloed geven mag 4 keer per jaar!
Iedereen mag, ongeacht zijn of haar bloedgroep, bloed geven. Donors die tot de bloedgroep O negatief behoren, zijn universele donors (en mogen dus aan iedereen bloed geven) waardoor zij met name erg gewild zijn.
Henry Dunant (schip) Er waren drie schepen met de naam J. Henry Dunant voor het Nederlandse Rode Kruis in de vaart, dat er vaartochten mee organiseerde voor mensen die bijzondere zorg nodig hadden.
Hoe het Rode Kruis je helpt
Wanneer je ons nodig hebt, staan we voor je klaar. Dat doen we met ruim 15.000 vrijwilligers en zo'n 106.000 mensen die zijn aangesloten bij ons burgerhulpverleningsnetwerk Ready2Help. Met 197 afdelingen in Nederland zijn we eigenlijk altijd bij je in de buurt.
Het Rode Kruis helpt miljoenen mensen in nood na een aardbeving, overstromingen of in conflicten. Ook in Nederland helpen we de meest kwetsbaren, met basislevensbehoeften als medische zorg, onderdak, voedsel en psychosociale hulp. Stel samen met het Rode Kruis de wensen voor uw nalatenschap op.
Wil je flexibel aan de slag? Heb je weinig tijd, maar help je graag als de nood hoog is? Meld je dan aan voor Ready2Help, het burgernetwerk van het Rode Kruis. We doen alleen een beroep op je als we snel extra handen nodig hebben, bij jou in de buurt.
Verschijnt er een groen vinkje, dan is deze nog beschikbaar. Verschijnt er echter een rood kruisje dan ben je te laat en moet je een ander naam kiezen. Bijvoorbeeld achternaam en voornaam omdraaien of als je een tweede naam hebt de eerste letter hiervan te vermelden.
Met de opbrengst van de textielcontainer kunnen we een deel van onze lokale activiteiten bekostigen. Het Rode Kruis Zuid-Kennemerland werkt hierbij samen met Sympany. Sympany zamelt tweedehands kleding en schoeisel in voor het goede doel.
Politievrijwilligers in uniform volgen een opleiding aan de Politieacademie waar zij basispolitievaardigheden leren.. De opleiding bestaat uit theorielessen, praktijklessen en stages. Na de opleiding bent u als politievrijwilliger algemeen opsporingsambtenaar en u ondersteunt in uniform de beroepscollega's.
We denken echter wel dat er veel organisaties behoefte hebben aan vrijwilligers. Wij raden u aan om u aan te melden bij een van de verschillende organisaties die aanbod van hulp voor de zorg (waaronder ook GGD'en) en de aanpak van corona verzamelen.
Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Ja, je kunt bloed of plasma bij ons doneren als je ongesteld bent. Kijk wel even of je je fit genoeg voelt, anders is het beter om te wachten tot je menstruatie voorbij is.
Mag ik doneren als ik rook? Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden.
'Bloedgroep O, Rhesus D negatief (in de volksmond O negatief, afgekort O RhD) is de bloedgroep die in nood aan bijna alle patienten veilig gegeven kan worden', legt Ligthart uit. Mensen met bloedgroep O RhD negatief kunnen alleen bloed ontvangen van hun eigen bloedgroep.
Zodra de wond genezen is, mag je bloed of plasma doneren. Na 4 maanden mag je bloed of plasma doneren. Als het sieraad er direct is ingeschoten, mag je dezelfde dag nog bloed of plasma doneren.