Gerookte makreel gaat eerst in een pekelbad en wordt vervolgens koud gerookt. Dit betekent dat de vis door het zout gaart en alleen nog gerookt wordt voor de rokerige smaak. Je kan makreel dus op twee verschillende manieren roken. Deze manieren onderscheiden we in gerookte makreel en gestoomde makreel!
Het visvlees van de koud gerookte makreel is stevig en zout van smaak. De schoongemaakte makreel krijgt een pekelbad van maximaal 3 uur. Hierdoor is de vis minder zout van smaak dan bij de koud gerookte makreel. In de rookkast wordt de vis eerst gedroogd om vervolgens te worden gerookt.
INGREDIËNTEN: Makreel (Vis) (96%), Zout, Peper .
Onze ambachtelijk warm gerookte makreel is zacht en vol van smaak. Makreel bevat van nature veel gezonde omega-3 vetzuren en vitamine B12. Daarnaast is de vis duurzaam gevangen en daarmee naast een gezonde, ook nog eens een zeer verantwoorde keuze.
Warm gerookte vis wordt door de intense warmte rimpelig, het vel van koud gerookte vis blijft strak en de kleur is intenser. Het visvlees van koud gerookte vis is compacter en zoutiger van smaak.
Er zijn twee manieren om vlees, vis of groenten te roken: warm en koud. Beide zijn even populaire methoden, maar worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Koud roken geeft in principe smaak aan uw eten, maar kookt het niet volledig; warm roken betekent dat u tegelijkertijd kookt en smaak geeft .
Wist je dat de makreel een van de vissoorten is die het meeste omega 3-vetzuren bevat? Deze vette vis is daarom ideaal om vaker te eten, want omega 3 kan een hogere bloeddruk verlagen en cholesterol verminderen.
Gerookte makreel zit boordevol eiwitten, hart-gezonde en hersenversterkende omega-3-vetzuren, evenals mineralen en vitaminen. Het is een geweldige vis om in uw dieet op te nemen . Omega-3 is een goed vet dat in vette vis zit en een essentiële rol speelt bij het gezond houden van het hart en het ondersteunen van de hersenfunctie en -ontwikkeling.
Het regelmatig consumeren van deze vis regelt niet alleen de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar verlaagt ook visceraal vet, waardoor het risico op diabetes wordt verlaagd. Als je van nature niet-vegetarisch bent en aan hypertensie lijdt, consumeer dan dagelijks makreelvis om je bloeddruk onder controle te houden.
Het advies is om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis zoals zalm, haring en makreel. De vetzuren die in vis zitten, zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast zijn er uit wetenschappelijk onderzoek aanwijzingen dat het eten van vis de kans op bepaalde soorten kanker mogelijk kan verkleinen.
Volgens verwerkers dreigt een sterke stijging van de prijzen aan de wal de kosten van makreel in blik en gerookte makreel voor Britse consumenten op te drijven.
Vis is een krachtpatser van magere eiwitten en levert ook belangrijke vetzuren die kunnen helpen de gezondheid en hersenfunctie te ondersteunen. Ze zijn ook een uitstekende bron van ijzer, met makreel die 1,63 mg ijzer per 100 g bevat, tonijn 1,02 mg per 100 g en zalm die 0,25 mg per 100 g levert.
Snijd langs de ruggengraat over de hele vis vanaf de staart naar de voorkant en haal de twee zijdes van elkaar af. Trek de ruggengraat eraf en verwijder de buikgraten met het mes. Glijd er nog even met het puntje van je mes of met je vingers overheen om te voelen of er niets meer zit.
Gerookte vis zoals gerookte schelvis, makreel of zalm kan ook een goedkope en handige optie zijn, maar bevat veel zout . Als u dit in uw dieet opneemt, beperk het dan tot kleine hoeveelheden (gemengd met andere vis in een bevroren 'fish pie mix', bijvoorbeeld) en combineer het met andere ingrediënten zonder toegevoegd zout.
Methode voor het weken van de nacht
Dek de kom af en laat de zoutvis een nacht weken. Giet de volgende ochtend het zoute water af. Verwijder de graten en het vel (als u zoutvis met graten gebruikt). Wrik een stukje vis van het meest vlezige deel van de vis en proef het.
Nieuwe haring, gerookte vis, kant-en-klaar gekruide vis, kant-en-klaar gemarineerde vis en vis uit blik bevatten erg veel zout.
Onderzoekers hebben ontdekt dat vette vis, zoals makreel, zalm, sardines of mosselen, ons hart en onze hersenen kunnen beschermen tegen ziektes. Ze blijken rijk te zijn aan een belangrijk type meervoudig onverzadigd vet, omega-3 genaamd, waarvan is aangetoond dat het helpt de bloeddruk te verlagen .
In een studie van Nature Food concluderen wetenschappers dat de vis die normaliter door zalm wordt gegeten, meer gezonde voedingsstoffen bevat dan de zalm zelf. Hieronder valt naast makreel en ansjovis ook onze eigen Hollandse haring. Alle drie de visjes zitten bomvol eiwitten, calcium, ijzer en vitamine D, A en B12.
Volgens de FDA en de EPA bevat Atlantische makreel relatief weinig kwik en is het veilig om ze twee of drie keer per week te eten . Hun korte levensduur en planktondieet betekent dat ze niet de hoge niveaus van giftige zware metalen ophopen die worden aangetroffen in grotere, roofvissen zoals zwaardvissen.
7. Vaker vette vis. Het (vaker) eten van vette vis als Atlantische zalm, haring, makreel of sardines helpt uw cholesterol op meerdere manieren: de vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten, hebben een gunstig effect op de bloeddruk en verlagen het slechte cholesterol.
Een echt gerookte makreel is een makreel die een stevig pekelbad heeft gehad en vervolgens op een lage temperatuur is gegaard. Na deze lage temperatuur behandeling krijgt de makreel een rookbehandeling. De gerookte makreel is zout, hartig en moet worden uitgesneden.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Bepaalde vissoorten, zoals zalm, makreel, sardines en forel, zijn belangrijk om in uw dieet op te nemen, omdat ze omega-3-vetzuren bevatten. Dit type vet kan helpen de triglyceriden in het bloed te verlagen en kan ook ontstekingen verminderen.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.