Hoe kouder wordt, hoe zwaarder de lucht en dus hoe meer weerstand je ervaart tijdens het fietsen. De luchtweerstand (naast het beklimmen van een berg natuurlijk) is sowieso je grootste vijand op de fiets. Je frontaaloppervlak bepaalt in gigantische mate je luchtweerstand.
Fietsen in de kou betekent dus dat ook de beenspieren aanmerkelijk minder bloed en dus ook minder brandstof en zuurstof krijgen aangevoerd, maar ook het afvoeren van afvalstoffen behoorlijk wordt verminderd. Daarom zal je bij temperaturen rond het vriespunt nooit zo goed kunnen presteren als bij warmer weer.
Fietsen is goed om te ontspannen en helpt tegen stress
Het heeft effect op je hele lichaam en gevoel; je lijf en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd. Fietsen heeft positieve effecten op het verminderen van stressklachten en tijdens het fietsen maakt je bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine.
Goed voor je hart- en bloedvaten
Daarnaast zorgt regelmatig fietsen ervoor dat je hart in ruststand gezonder is. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 2,5 uur bewegen per week het risico op hart- en vaatziektes verlaagt. Door elke dag een halfuur te fietsen kom je dus al aan de beweging die je nodig hebt.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
De kernspieren, inclusief de rug en buik, worden ook getraind tijdens de ritten. Strakke buikspieren stellen de rijder in staat om sterker en efficiënter te trappen en nemen ook de druk weg van de spieren in de onderrug. Bovendien helpt fietsen om algemene balansvaardigheden te verbeteren.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur en een lichaamsgewicht van 70 kilo, verbrand je ongeveer 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je de snelheid naar 20 kilometer per uur, dan verbrand je ruim 500 calorieën per uur.
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen.Fietsend verbruik je per kilometer namelijk twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kan je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Cardio voor slankere benen
Om te kunnen afvallen bij je benen is beweging heel belangrijk. We adviseren daarom om je minstens 3 keer per week in het zweet te werken. Kies voor cardio training wanneer je geen spieren wilt kweken, maar wel vet wilt verbranden. Denk hierbij aan fietsen of hardlopen.
Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van!
De kou en de droge lucht zelf prikkelen de longen ook en kunnen klachten zoals hoesten en benauwdheid veroorzaken. Warme en vochtige omstandigheden zijn voor mensen met astma ook onprettig.
Het fietsen kan ook een tikkeltje verslavend zijn, blijkt uit hersenonderzoek. Tijdens het fietsen maak je namelijk een mix van plezierhormonen aan, onder andere endorfine en dopamine. Die kunnen een prettig gevoel geven.
Tolerantie tegen kou kun je niet trainen; wel went het na verloop van tijd om in de kou te trainen en, belangrijker nog: je leert ermee om te gaan. Want trainen in de kou vraagt om een aantal aanpassingen in kleding, trainingsvorm en voedsel.
Fietsen is een goede sport om je buikvet te verbranden. Het is niet zo dat alleen fietsen goed is om buikvet af te vallen. Elke sport kan helpen tegen buikvet.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
Maar ben je 80 kilo en heb je een uitdaging door een flinke heuvel die je op moet, dan zal je een stuk meer calorieën verbranden op een e-bike. Als je onderweg bent op je elektrische fiets en je hebt een flinke tocht voor de boeg, zal je ongeveer tussen de 200 en 300 calorieën per uur verbranden.
Handig om te weten is, met welke hartslag de vetverbranding het grootst tijdens het fietsen. De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag. Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten.
Afvallen bij je buik: beweging. Hardlopen, fietsen en zwemmen zijn voorbeelden van duursporten waarmee je op een constante manier gewicht verliest. Het is een laagdrempelige manier van trainen en is dus ideaal wanneer je wilt beginnen met sporten. Hoe snel en hoe lang je beweegt, hangt af van je conditie.
Goed voor je hart- en bloedvaten
Voedingsstoffen worden sneller aangevoerd in je lichaam, afvalstoffen juist sneller afgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 2,5 uur bewegen per week het risico op hart- en vaatziektes verlaagt. Elke dag een halfuurtje fietsen zorgt al voor de beweging die je hiervoor nodig hebt.
Fiets vaker tegen een helling
Als je bijvoorbeeld tegen een berg op fietst dan heeft dit een significant effect op de activiteit van de spieren. Dit ontdekten wetenschappers die onderzoek deden naar het verschil in postuur tijdens het fietsen. Een sixpack krijgen door fietsen is geen fabel; het is mogelijk.