Reacties. Woestijnen bevinden zich aan weerszijden van de keerkringen (zie voor informatie over keerkringen Tijd en Seizoenen). In die streken is het zo vreselijk droog, daar de wind er meestal van af waait. Er komt met de wind dan dus weinig of geen vochtige lucht mee die tot regen kan leiden.
We noemen een gebied een woestijn als er weinig neerslag is. Met de temperatuur heeft dat dus niets te maken. Volgens NASA valt er zo'n 250 milliliter regen per jaar in een woestijn. Ter vergelijking: in Nederland valt er jaarlijks gemiddeld zo'n 800 milliliter regen uit de lucht.
Er valt bijna geen neerslag (minder dan 200 mm per jaar), maar als het een keer regent (één keer in de paar jaar) komt het met grote hoeveelheden tegelijkertijd uit de hemel. De grond in dit klimaat is droog, onvruchtbaar en bestaat meestal uit zand en rotsen.
De meeste woestijnenliggen ten zuiden en ten noorden van de evenaar in de buurt van de tropen. Zij hebben een woestijnklimaat. Hier valt minder dan 250 mm neerslag per jaar, waardoor het gras niet meer kan groeien. De grond van een woestijn is droog en onvruchtbaar.
Het Midden-Oosten bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn en omdat het hier zo ontzettend droog is, kan er nauwelijks iets leven. Toch leven er mensen in de woestijn. Het zijn Nomaden. . Nomaden hebben geen vaste woonplaats, maar trekken met hun vee van plek naar plek, op zoek naar gras en water.
Overleven in de woestijn
Je zou denken dat er nauwelijks iets kan overleven in woestijnen. Toch leven er veel dieren en planten in woestijngebieden en wonen er rond de 650 miljoen mensen (ongeveer een tiende deel van de wereldbevolking). Het valt niet mee om in leven te blijven in de woestijn.
Relatief droge lucht en een harde wind hebben ook invloed op de verdamping. Dit alles versterkt elkaar. Want hoeveel het regent hangt weer af van de verdamping. Immers hoe minder vocht in de lucht, hoe minder wolken en hoe minder regen er valt.
De grootste en heetste woestijn ter wereld is de Sahara in Afrika. Het zand is er overdag zo heet dat je huid bij aanraking kan verbranden. 's Nachts kan de temperatuur makkelijk tot onder nul dalen.
Een gebied met weinig neerslag en een gematigde temperatuur kan daardoor meer planten herbergen dan een gebied met even weinig neerslag, waar een hogere gemiddelde temperatuur heerst. Het is ook van belang tijdens welk deel van het jaar de meeste neerslag valt.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand.
Wist je dat? De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld. Deze woestijn is ongeveer 300 keer zo groot als België! Er zijn niet alleen zandwoestijnen, er bestaan ook ijswoestijnen, zoutwoestijnen en nog andere soorten!
Neerslag komt in de Westelijke Sahara vrij weinig voor. In de zuidelijke regionen wil nog wel eens regen vallen, maar in het droge noorden blijft het aantal neerslagdagen beperkt tot 5 tot 20 dagen per jaar, waarin er in totaal slechts zo'n twintig tot honderd millimeter regen per jaar valt.
In een woestijn valt erg weinig neerslag waardoor het extreem droog en warm kan zijn. Niet alleen extreme heerst in een woestijn maar in de nacht kan je ook temperaturen rond het vriespunt verwachten. Ongeveer 30% van de wereld bestaat uit woestijngebieden.
verdrinking het grootste gevaar is in de woestijn ? In de woestijn regent het haast nooit, maar als het regent dan regent het zeer hevig. Dan storten zich enorme hoeveelheden water in dalen, waarvan men niet verwachtte dat er ooit water kon stromen, op nietsvermoedende mensen die zich daar net bevinden.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten. Death Valley is een droog woestijngebied waar maximaal 50 millimeter regen per jaar valt.
In woestijnen kan het overdag heel erg heet zijn. De grond kan opwarmen tot wel 75°C! Maar de nacht erop kan meteen zo koud worden, dat het zelfs vriest! Daarom hebben planten en dieren in de woestijn allerlei slimme trucjes om te kunnen overleven.
Als er meer water verdampt dan dat er bijkomt, ontstaat droogte. De droogte wordt berekend uit de hoeveelheid regen die valt, verminderd met de verdamping. Elke dag verdampt er ongeveer 5 mm water. Naast verdroging is verzilting een bedreiging voor de beschikbaarheid van zoet water.
Onder veel Nederlanders heerst het idee dat Nederland een zeer nat klimaat heeft, maar dat is een misvatting, die vooral gebaseerd is op het gevoel en niet op cijfers. Gemiddeld valt er gedurende 7% van de tijd in Nederland neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel of hagel.
Ook hier komt 1921 verreweg als droogste jaar naar voren, en wordt ze gevolgd door de droogtes van 1996, de jaren vijftig (1949, 1953-1954, 1956, 1959-1960) en 1976. De meest recente droogtes van 2017 en 2018 waren behoorlijk intens, maar niet in dezelfde mate als de grootste droogtes van de 20ste eeuw.
De woestijn maakt onderdeel uit van de Grote Arabische Woestijn die het gehele Arabische Schiereiland (waartoe ook Saudië-Arabië, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit en een deel van Irak en Jordanië behoren) beslaat. Aan de ene kant van Dubai ligt de Perzische Golf en aan de andere oostelijke kant ligt deze woestijn.
Maar wat kun je nu eigenlijk eten? Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken.
Om te bidden moet je je wassen met water, maar als bedoeïenen geen water bij zich hebben of alleen genoeg om van te drinken, mogen ze zich wassen met zand.