Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
De haas speelt een prominente rol in paassprookjes. Hij is, naast eieren, een belangrijk attribuut van het niet religieus paasfeest. Er zijn onder andere beeldjes van chocolade en velerlei andere afbeeldingen van het dier.
Op Paaszondag mocht je pas weer eieren eten
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
De mythe van Ostara
Ze bad tot de godin Ostara om hulp. De godin kwam toegesneld. Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
Met Pasen vieren christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan en daarmee de dood heeft overwonnen. Hiermee laat Jezus zien dat Hij sterker is dan de dood en er hoop is voor de wereld, omdat Jezus leeft! Hoop op een betere wereld. Een wereld waarin we omzien naar elkaar en Zijn liefde uitdelen.
Tijdens de lente wordt het steeds langer licht (=geel), breekt de zon (=geel) vaker door en zijn er geboorten van dieren, zoals eendjes (=geel) en komen de voorjaarsbloemen als narcissen (=geel) in de bloei. Zowel lente als Pasen staan voor vruchtbaarheid en een nieuw begin en daarom is geel de kleur van Pasen.
In de bijbel staat beschreven dat Jezus Christus in de Joodse paasweek gekruisigd werd, en dat herdenkt men met de Pasen. Daarom is Pasen altijd in de week na de eerste volle maan van de lente. Pasen zal daarom het vroegst op 22 maart en uiterlijk op 25 april vallen.
Het verhaal van de paashaas zou zijn oorsprong vinden bij de Teutonen: een Germaanse stam die in de laatste eeuw voor Christus van het wereldtoneel verdween. De stam hield er diverse mythes op na, waaronder verhalen omtrent de godin Ostara. Eén van deze verhalen vertelt hoe een klein meisje een gewond vogeltje vond.
Lentefeest Pasen uitgelegd
In de loop der tijd heeft het christelijke paasfeest tradities overgenomen van 'heidense' voorjaarsfeesten, wat de eerste verklaring is voor het eten van eieren. Die staan namelijk voor nieuw leven, en dus het begin van de lente.
De datum waarop Pasen wordt gevierd hangt af van de maanfasen. De eerste zondag na de eerste volle maan in de lente is het namelijk Pasen. Zaterdag 16 april is het volle maan; de eerste van de lente. In dit geval is het duidelijk dat het daarmee op zondag 17 en maandag 18 april Pasen is.
De precieze herkomst van het woord Pasen is niet helemaal met zekerheid te achterhalen. Vermoedelijk staat het in verband met het joodse feest 'Pesach', maar de oorsprong kan ook liggen in het Latijnse woord 'pascua', dat weide betekent en op die manier zou verwijzen naar de lente.
Volgens de katholieke traditie (in België, Frankrijk en delen van Nederlands Limburg) brengen de paasklokken op Pasen chocolade- en suikereieren die ze tijdens het Paastriduüm gaan halen zijn in Rome. De klokken zijn immers na het Gloria van de H.
De paaseieren waren al ver voor het christendom in beeld. Destijds werden er eieren in de akkers gestopt om zo, volgens hen, de grond vruchtbaar te maken. Ze staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en dat wordt gekoppeld aan de lente. Het stond in teken voor nieuw leven aan het begin van de lente.
Pasen is niet zomaar een feest. Het is het 'Feest der feesten', het brandpunt van het christelijke geloof. Aan de dood en verrijzenis van Jezus Christus ontlenen alle sacramenten en alle overige vormen van lofprijzing en heiliging hun kracht.
Definities die `paasmaandag` bevatten: Paasmaandag = paasmaandag of tweede paasdag is de dag na Paaszondag en is een vrije dag in een groot aantal voornamelijk christelijke landen.
In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven. Waarom? Omdat konijnen werden geboren met hun ogen open en daardoor geloofden mensen dat ze altijd “wakker” waren geweest.
De Paastijd is de vijftigdaagse periode die begint in de Paasnacht en eindigt op het hoogfeest van Pinksteren.
Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen, een symbool. Teken het symbool onder de dag. Denk na over hoe jij de dagen van de Goede Week bijzonder kunt maken.
Met Pasen staat de edele bloem mooi in frisse voorjaarskleuren zoals roze, geel of abrikoos. Maar ook de klassieke rode roos, past natuurlijk in een vrolijk paasboeket.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Paaszaterdag (Sabbatum Sanctum in het Latijn) of Stille Zaterdag is de zaterdag die volgt op Goede Vrijdag. Het is de dag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest.
Omdat een jaar 52 weken en een dag duurt - en bij schrikkeljaren twee dagen - veranderen de zondagen elk jaar van datum. Dit patroon herhaalt zich elke 28 jaar. De achterliggende berekening is ingewikkeld, maar er is een vuistregel: eerste paasdag is de eerste zondag na de eerste vollemaan na de lente-equinox.