EMDR-sessies kunnen moeilijk zijn omdat ze reactivering van het geheugen vereisen als eerste stap in de verwerking. EMDR richt zich op gedachten, lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedragingen.
Een EMDR behandeling kan heftig zijn, zeker als de reden waarom je de behandeling ondergaat grote impact heeft en vaak is dit het geval, omdat EMDR therapie anders niet wordt toegepast. EMDR wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van een trauma of depressie, bij rouwverwerking of bij een laag zelfbeeld.
EMDR therapie is intensief, maar daardoor wel vaak een kortdurende therapie. Dat betekent dat je je al na een paar sessies een stuk beter kunt gaan voelen. Uiteindelijk is het doel van EMDR dat je nare herinneringen hun emotionele lading verliezen.
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat 'bijwerkingen' geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen.Ook wordt zich 'wat wiebelig' voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie.
Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Het kant in sommige gevallen wat klachten geven, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe beelden die opkomen. Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.
Naast vermoeidheid, kan er ook nog een stuk spanning in jouw lichaam aanwezig zijn. Deze gevoelens kunnen een hele dag en soms zelfs meerdere dagen aanhouden. Het belangrijkste is om op de dag zelf na de sessie geen drukte te hebben.
Er zijn enkele mogelijke nadelen van EMDR-therapie. Zo kunnen de effecten van een sessie na de behandeling nog enige tijd doorwerken. Patiënten kunnen zich hierdoor ontregeld voelen. Ze kunnen angstige gevoelens krijgen door het terughalen van de beelden.
Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.
EMDR-therapie kent weinig risico's, maar de effecten van EMDR kunnen na de behandeling nog wel even doorwerken. Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben.
Op zich is het gebruikelijk dat na een EMDR- sessie klachten (beelden, nieuwe herinneringen, onrustig slapen, je emotioneler voelen) toenemen. Omdat de verwerking van een nare gebeurtenis in gang is gezet. Maar dat is een tijdelijke kwestie.
Heb je een vraag? EMDR is een effectieve techniek, waarmee vaak hele mooie resultaten worden bereikt, zeker ook bij ernstig getraumatiseerde cliënten. Maar zelfs EMDR werkt niet altijd. Er zijn cliënten bij wie de EMDR niet lukt, niet aanslaat, niets oplevert, of erger nog: zelfs averechts werkt.
EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in jouw heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verleden tijd.
Let erop dat je enkele dagen na de behandeling geen alcohol en/of drugs gebruikt omdat dit de nawerking van de EMDR kan verminderen.
Er kunnen nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. De herbelevingen, flashbacks en/of nachtmerries verdwijnen. De EMDR-procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang.Soms brengt het ook lichamelijke sensaties met zich mee.
Je kan ook EMDR toepassen met geluiden en zelfs met aanraking. Dat noemen ze dan bodydrum. Je kan het ook zelf doen. Denk aan een nare gebeurtenis en houd je eigen hand voor je gezicht.
Studies hebben aangetoond dat een eenmalige schokkende gebeurtenis (enkelvoudig trauma) voor 80 – 90% van de gevallen met 3 sessies EMDR behandeling klaar kan zijn. De duur van de behandeling blijft afhankelijk van moeilijkheden die in het verleden zijn opgedaan.
GEMIDDELD 15-25 SESSIES
Bij EMDR worden nare herinneringen door middel van oogbewegingen uit hun kracht en negatieve emotionele lading gehaald. De therapeut vraagt je aan de traumatische gebeurtenis terug te denken met de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd wordt jouw aandacht afgeleid.
Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt snel.
Na de EMDR sessie mag je drie dagen geen alcohol gebruiken.
Mag ik na een behandeling zelf naar huis rijden? Ja, dat mag echter adviseren we toch om je te laten rijden. Je weet zeker de eerste keer niet hoe je reageert.
Exclusiecriteria: - Het gebruiken van middelen tijden een trauma behandeling (zoals alcohol, verdovende middelen en bepaalde medicatie) kan een effectieve EMDR behandeling in de weg staan. Er wordt voor aanvang van de EMDR behandeling bij het gebruik van dergelijke middelen stil gestaan.
Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen), Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen. Stress door herbeleven van gebeurtenissen. Angst of paniekaanvallen.
De klinische praktijk confronteert ons bovendien met 'Type III trauma': extreme stress, waarbij hersenspoeling, isolatie en sensorische deprivatie een rol spelen die resulteert in ernstige dissociatieve stoornissen, zoals dissociatieve identiteitsstoornis, veelal met ernstige comorbiditeit onder andere in de vorm van ...
Obsessieve Gedachten over het Verlies: Voortdurend nadenken of piekeren over de overledene of het verloren object. Gevoel van Leegte of Betekenisverlies: Een gevoel dat het leven leeg is of zijn betekenis heeft verloren. Concentratieproblemen: Moeite met concentreren of helder denken.
Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. PTSS beïnvloedt je leven op verschillende vlakken. Sommige mensen met PTSS kunnen tijdelijk niet meer naar werk of naar school.