De creditcard heeft wel een andere pincode dan je bankpas. Je mag deze pincode meestal zelf kiezen of veranderen. De magneetstrip wordt weinig of niet meer gebruikt. Deze technologie was niet helemaal veilig.
· Fraudegevoelig: doordat betalen met een creditcard eenvoudig is, kan misbruik ook makkelijker zijn. Maar de schade komt meestal voor rekening van de creditcardmaatschappij, zolang je de voorschriften volgt. · Extraatjes zoals verzekeringen en spaarsystemen zijn bij iedere creditcard anders en soms ingewikkeld.
Een creditcard is vandaag de dag het veiligste betaalmiddel voor online aankopen. Je vult eenvoudig je creditcardgegevens in en de betaling is voltooid. Maar ook in restaurants, winkels, hotels, bij tolwegen en benzinestations kun je wereldwijd snel en veilig betalen met een creditcard.
Met een creditcard is het dikwijls mogelijk om meer geld op te nemen dan met een bankpas, zeker in het buitenland kan dat handig zijn. Met een creditcard kunt u veilig en (bijna) overal online winkelen. Bij veel buitenlandse sites kunt u bijvoorbeeld niet met iDEAL betalen. Een creditcard is fraudegevoelig.
Alle creditcards die in Nederland worden uitgegeven door banken en door ICS, hebben een veilige betaalchip en een pincode, net als bij een gewone bankpas. Met een creditcard betaalt u in Europa op dezelfde manier als met een bankpas, ook contactloos.
Een belangrijk voordeel van een creditcard is dat betalingen kunnen worden teruggeboekt. Is er bijvoorbeeld een afschrijving gedaan waar je het niet mee eens bent? Dien dan een verzoek tot terugbetaling in bij ICS, die zorgt ervoor dat jij je geld terugkrijgt.
Als je er toch niet uitkomt met de verkoper, dan kun je je wenden tot jouw bank of creditcardmaatschappij en een formulier invullen om de betaling terug te draaien. Hoe dit formulier precies heet verschilt per bank. Verzoek middels dit formulier om een terugstorting.
Kosten. De prijs van een creditcard wisselt tussen de €15 tot boven de €100 per jaar. Vaak geldt: hoe duurder de kaart, hoe hoger de bestedingslimiet. En hoe langer je spullen na aankoop verzekerd zijn.
Visa Card heeft een betere wereldwijde dekking dan MasterCard. Vooral in gebieden met relatief weinig toeristen is de Visa Card vaak de enige betalingsmogelijkheid. De voornaamste verschillen tussen Visa Card en MasterCard worden gemaakt door de aanbieders.
De creditcard van Visa is op dit moment de meest geaccepteerde creditcard van de hele wereld. Wist je dat je maar liefst op meer dan 27 miljoen plekken terecht kunt om te betalen met je Visa kaart? In Nederland kun je op ongeveer 100.000 plekken terecht met deze creditcard.
Onderzoek van de Nederlandsche Bank toont aan dat ongeveer 55 procent van alle consumenten in Nederland een creditcard heeft. De meeste Nederlanders prefereren echter het gebruik van een bankpas/pinpas of cash geld als betaalmiddel, zeker aan de kassa.
Je aankopen verzekerd voor diefstal, schade en verlies
De meeste producten die je met een creditcard betaalt zijn automatisch 180 dagen verzekerd bij verlies, diefstal en schade. Met een Platinumcard is deze verzekering zelfs 365 dagen geldig. Handig als de garantie of je reisverzekering je pech niet dekt.
Het grootste verschil is dat je met een pinpas geld uitgeeft dat je daadwerkelijk op een rekening hebt staan. Bij een creditcard is dit geen vereiste: je betaalt op krediet en achteraf wordt het openstaande bedrag afgelost (inclusief boete of rente als je te laat betaalt of gespreid aflost).
Met Mastercard betaal je veilig, altijd en overal. Met je mobiel, wearable of creditcard, in winkels en online. Bij iedere stap in het aankoopproces controleren wij op fraude. De fraude wordt al voordat jij je aankoop doet opgespoord.
In principe geldt de theorie dat je per persoon zoveel mogelijk creditcards mag hebben als je zelf wilt. Hier hangen natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan. Bij veel aanbieders krijg je bijvoorbeeld maar één (of soms twee) kaarten tot beschikking voor eenzelfde rekening.
In de rekenvoorbeelden hieronder gaan we uit van een rente op je creditcard van 14% op jaarbasis, dit is een gangbaar percentage bij de Nederlandse creditcards (bekijk rente: ICS Cards, ABN Amro, ING, Rabo Bank, Knab, ANWB).
Moederbedrijf Mastercard laat weten dat de Maestro-betaalstandaard minder goed geschikt is voor online betalingen en gebruik in het buitenland. In het buitenland lopen gebruikers tegen beperkingen aan omdat zij bijvoorbeeld niet overal kunnen betalen met de pinpas.
Een creditcard uitlenen doe je op eigen risico. Volgens de voorwaarden mag je de pincode van je kaart met niemand delen, ook niet met familieleden. Maar dit is uiteraard bedacht door de jurist van creditcardmaatschappij. Zodat die laatste nergens voor hoeft op te draaien mocht er iets fout gaan.
Het rekeningoverzicht
Meestal tussen de 25e en 30e dag van de kalendermaand ontvang je per post en/of digitaal een rekeningoverzicht met daarop je recente creditcarduitgaven. Hierna heb je 2 tot 4 weken de tijd om deze rekening te betalen, afhankelijk van de aanbieder. Je kunt de rekening voldoen met iDeal.
Voer je een betaling online uit met je creditcard, dan vul je verschillende gegevens in. In ieder geval wordt er altijd gevraagd naar je eigen naam zoals deze op de creditcard staat, evenals het creditcardnummer, de vervaldatum en de driecijferige verificatiecode, ook wel bekend als Card Verification Code (CVC).
Wil of moet je betalen met je pincode, dan steek je de creditcard op dezelfde manier in de betaalautomaat als een bankpasje. Daarna voer je de pincode in. Je creditcard heeft een eigen pincode. Net als bij een bankpas wordt de magneetstrip van een creditcard nauwelijks meer gebruikt.
Betaal je met je Mastercard? Dan zijn vrijwel al je aankopen automatisch en kosteloos verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. En dat voor maar liefst minimaal 180 dagen. Dit geldt voor aankopen die je online bij webshops én in de winkel doet.