De kosten van een waterontharder zijn niet erg hoog, maar het blijft vaak niet alleen bij de machine. Ook moet je deze laten installeren, onderhouden en af en toe het zout bijvullen als jouw machine daar mee werkt. De factoren die invloed hebben op de prijs zijn het waterverbruik, de soort en het onderhoudscontract.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Een waterontharder kan voor belangrijke voordelen in je huishouden zorgen. Zo maakt een waterontharder hard water zacht, wat leidt tot minder kalkafzetting, zachtere huid en haren, minder verspilling van schoonmaakproducten en van wasmiddel en minder stroomverbruik van je elektrische apparaten.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt. Het drinkwater is door drinkwaterbedrijven dusdanig onthard dat de aanwezige hoeveelheid kalk geen invloed heeft op het lichaam.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Is zacht water goed voor je huid? Een waterontharder is dus niet slecht voor de gezondheid. Integendeel Hard water kan nadelig werken voor eczeem, psoriasis en een droge huid. Zacht water is over het algemeen goed voor je huid.
Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water. 5. Gebruik groene zeep!
De beste waterontharder voor de meeste huishoudens is deze Amfa 4000. Deze waterontharder van Amfa onderscheidt zich als beste van andere merken door de lage prijs van €199, de makkelijke montage en de goede magnetische ontharding.
De beste waterontharder is zuinig
Let bij aankoop zowel op het stroomverbruik als het zoutverbruik. Een waterverzachter functioneert 24 uur per dag. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid stroom verbruikt. Hoe zuiniger het apparaat, des te meer kun je besparen.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Het magnesium en calcium dat samen kalk wordt, wordt met deze magneet in de leiding van elkaar gescheiden. Dit heeft als gevolg dat het water kalkvrij uit de kraan komt. De mineralen (magnesium en calcium) blijven echter wel in het water zitten.
Nee, onthard water is niet slecht voor je gezondheid. De wereldgezondheid organisatie (WHO) heeft hier onderzoek naar gedaan en is tot de conclusie gekomen dat onthard water geen schadelijke effecten op het lichaam heeft. Drinkwaterbedrijven mogen wettelijk gezien het water niet ontharden beneden 15°F.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Daardoor zijn er veel schelpen in de bodem blijven zitten: kalk dus. Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland.
Smaak. Wel is het zo dat onthard water vaak een andere smaak heeft dan hard water. Hoewel het natriumgehalte door ionenuitwisseling toeneemt, krijgt het zachte water toch geen zoute smaak. De zoute smaak die de mens waarneemt wordt veroorzaakt door een verbinding tussen natrium en chloriden.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.
De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.