Wat is een sterk wachtwoord? Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat niet gemakkelijk te kraken is. Wanneer jouw wachtwoorden niet sterk genoeg zijn, is de kans groter dat jouw gegevens gestolen worden. Daarom is het dus ontzettend belangrijk om voor alles een veilig en sterk wachtwoord te kiezen.
Waarom het hebben van een sterk wachtwoord belangrijk is
Een sterk wachtwoord is de belangrijkste barrière die ervoor zorgt dat de meeste van je online accounts niet worden gehackt. Zonder up-to-date-best practise kan het zijn dat je wachtwoorden gebruikt die cyberfraudeurs gemakkelijk binnen enkele uren kunnen raden.
Hoe meer karakters, hoe beter (minimaal 12 is aan te raden). Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01.
Wachtwoorden ontgrendelen uw persoonlijke gegevens online
Veel internet-accounts hebben persoonlijke gegevens van ons nodig, zoals uw volledige naam, thuisadres, telefoonnummer en creditcardnummer. Als ze het juiste wachtwoord hebben, hebben criminelen toegang tot alle details in uw online account.
Gebruik voor elk account een ander wachtwoord, want ook de website waar je je account hebt, kan gehackt worden, en internetcriminelen proberen een gestolen wachtwoord vaak uit op zoveel mogelijk verschillende internetdiensten.
Het wachtwoord mag geen makkelijk te raden persoonlijke informatie bevatten, zoals een naam, geboortedatum of adres. Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst. Pas wachtwoorden minimaal 1 keer per jaar aan. Niet te vaak, want je moet het wel kunnen onthouden.
Een sterk wachtwoord heeft minstens 8 karakters. Deze samenstelling moet bestaan uit ten minste één hoofletter, één speciaal teken (! @ # etc.) en één klein teken.
Wat zijn de voordelen van een wachtwoordkluis? Veilige opslag: al uw gevoelige informatie is goed beveiligd opgeslagen. Sterke wachtwoorden: omdat u wachtwoorden kunt opslaan in uw online kluis en ze dus niet hoeft te kunnen onthouden, kunt u sterke, unieke wachtwoorden gebruiken.
Een veilig, sterk wachtwoord heeft minstens acht tekens. Het bevat tenminste één hoofdletter, één cijfer en één speciaal teken (zoals @ + $ & % = ). Het wachtwoord is niet hetzelfde als de loginnaam. Er komen geen bestaande woorden in voor, geen geboortedata, en geen reeksen zoals 123456 of qwerty.
123456 is al jaren het meest populaire wachtwoord: meer dan één op de 140 gelekte wachtwoorden bestaat uit dit rijtje cijfers. Niet alleen bij Nederlandse internetgebruikers, maar ook bij hackers, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl: “hackers vinden het erg prettig als het wachtwoord simpelweg 123456 is.
Een wachtwoord van zes tekens is binnen 2 minuten gehackt
'Het hangt ervan af hoe snel je computer is', legt Fadi Mohsen uit. Hij is computerwetenschapper aan Rijksuniversiteit Groningen. Zijn studenten laat hij ook proberen om wachtwoorden te verzinnen en dan te hacken.
Paswoord is een leenvertaling uit het Engels (password). Paswoord wordt vooral in België gebruikt. Het algemeen Nederlandse woord is: wachtwoord. Ook password komt in het Nederlands voor, maar we gebruiken bij voorkeur een van de Nederlandse alternatieven.
Laat Chrome een sterk wachtwoord maken en opslaan voor je online accounts. Wanneer je een veilig wachtwoord wilt genereren: Schakel synchronisatie in Chrome in.
Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.
Bedenk een wachtwoord zonder voor de hand liggende woorden. Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is.
Een wachtwoord kan bestaan uit letters, hoofdletters en cijfers. De bedoeling is dat dit wachtwoord moeilijk te raden is voor iemand anders, maar toch eenvoudig is voor u om te onthouden. Een gebruikersnaam of schuilnaam zijn ook synoniemen van elkaar. Een gebruikersnaam is een naam die u zelf kan kiezen.
Waar moet een goed wachtwoord aan voldoen? Kies een wachtwoord van minimaal 8 karakters, waar minstens 2 cijfers/symbolen in zitten. Hoe meer karakters er in een wachtwoord zitten des te beter/veiliger.
Vermijdt de getallen 01 t/m 31 als start van je pincode. Bij voorkeur start je vanaf het getal 32. Een goede pincode is dan bijvoorbeeld '3974'.
Hoe kunt u een veiligere gebruikersnaam kiezen? Gebruik niet alleen uw naam als gebruikersnaam. Gebruik het begin van uw e-mailadres niet als uw gebruikersnaam. Uw gebruikersnaam moet eenvoudig genoeg zijn om te onthouden, maar moeilijk te raden.
Speciale tekens
Gebruikersnamen mogen geen ampersand (&), gelijkteken (=), underscore (_), apostrof ('), koppelteken (-), plusteken (+), komma (,), haakjes (<,>) of meer dan één punt (.) achter elkaar bevatten. Gebruikersnamen kunnen beginnen of eindigen met niet-alfanumerieke tekens behalve punten (.).
Wat zijn speciale tekens? Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Je kunt wachtwoorden die zijn opgeslagen in je Google-account, beheren via passwords.google.com.
Hoe meer blokjes, hoe veiliger je wachtwoord. Een veilig wachtwoord is een wachtwoord dat minstens 8 tekens lang is, bestaat uit zowel kleine letters als minstens 1 hoofdletter, en ook minstens 1 cijfer. Indien mogelijk, maak je het ook nog veiliger door er een leesteken als een komma, punt of vraagteken in te zetten.