De kuikens van eenden die je in stadsparken en vijvers ziet, zijn meestal bruin van boven en geel van onderen. De baby eendjes hebben deze kleuren, zodat ze zo min mogelijk opvallen voor dieren die een baby eendje willen vangen. Sommige eendenkuikens zijn helemaal geel, omdat ze een kleurstof missen.
Alleen kuikens van witte kippen zijn helemaal geel. Elk kippenras heeft zijn eigen soort kleur en veren. Aan het kuikentje kan je zien wat voor soort ras het is.
Het kleuren van kuikens gebeurt vaak hardhandig met verf die slecht is voor de gezondheid van de dieren. Zo kunnen eieren ingespoten worden met chemicaliën, dompelen ze de dieren onder in verf of worden ze 'gekwast'. De verf kan ook uit kleurstoffen bestaan die in voeding worden gebruikt.
Zijn ze rustig en stil? Dan hebben ze het lekker warm. Piepen ze hard of veel en troepen ze samen? Dan hebben ze het te koud.
Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C. In principe zorgt een moederkloek zelf heel goed voor haar jongen en hoef je niet in te grijpen. Maar soms worden haar kuikens toch ziek.
Hoe voed je kuikens op tot gezonde kippen? Jonge kuikens altijd de eerste 3 weken binnen in de huiskamer. Je hebt een kooi/hok nodig die op een tochtvrije plaats kan staan en een gewone 40 watt gloeilamp. De lamp is de warmte bron voor de kleine beestjes en brand 24 uur per dag.
Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
De voedselopnamecapaciteit van kuikens is in de eerste zes weken relatief laag. Het is daarom belangrijk dat de concentratie eiwit en mineralen relatief hoog zijn. Het bijvoeren van grote hoeveelheden graan of etensresten kan de balans in het rantsoen verstoren. Legvoer is ongeschikt in de opfokperiode.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Wanneer het ei onbevrucht is, komt er geen kuikentje uit, maar een ei zoals wij hem eten met eiwit en eigeel. Over dat eigeel gaan we het vandaag hebben, want wist je eigenlijk al hoe het eigeel aan zijn geel-oranje kleur komt? Het eigeel heeft de kleur geheel te danken aan wat de hennetjes eten.
De eierdooier, dooier of het eigeel bij een vogelei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend embryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Ook dan is extra warmte geboden. Kuikens die het te koud hebben geven dat aan door aanhoudend hard te piepen. De juiste temperatuur is in te stellen door de (rode)verwarmingslamp hoger dan wel lager op te hangen.
De aankoopprijs van eendagskuikens ligt waarschijnlijk rond de € 0,50 per kuiken.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Kuikens tam maken
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
De eerste 24 à 36 uur na de geboorte hebben de kuikens nog geen voer nodig. Het ei voorziet de kuikens van voldoende voedingsstoffen voor de eerste uren. Dit komt doordat de eieren in het nest nooit allemaal tegelijk uitkomen en de moederkloek pas op zoek gaat naar voedsel als al haar kuikens uit het ei zijn.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Ze hebben meteen al warmte, water en voer nodig. Kuikens kun je warmhouden in een kunstmoeder, door een warmtelamp of een warmteplaat te gebruiken. Je richt het hok dan zo in, dat het net is alsof de kuikens worden grootgebracht door een echte moederkip.