Door te horen kunnen we met anderen communiceren en contact houden met onze naasten. Ons gehoor geeft informatie over wat er om ons heen gebeurt en gehoor kan ons zelfs waarschuwen voor gevaar. Horen helpt ons te ontspannen wanneer we naar muziek luisteren of genieten van de geluiden van de natuur.
Goed horen is één van de belangrijkste levensbehoeften die we hebben. De omgeving, het dagelijks leven, het werk, familie of vrienden; alles wordt beïnvloed door het gehoor. Het gehoor is een constante stroom van informatie en emoties. Het gehoor maakt het leven leuker, spannender, veiliger én makkelijker.
Een goed gehoor is dus belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en ook voor het goed leren praten. Als een kind niet goed leert praten, heeft dat meestal ook grote gevolgen voor de ontwikkeling. Immers een kind heeft namelijk taal nodig om op school te kunnen leren en om sociale contacten te leggen.
Hersenen. De hersenen verwerken het binnengekomen geluidssignaal, zodat die kunnen bepalen waar het geluid vandaan komt en wat de klanken en toonhoogtes zijn. Ons brein zet de klanken om in woorden, zodat je de ander kunt verstaan. Maar dan moeten de hersenen de informatie natuurijk wel goed verwerken.
Een hoortoestel is meestal nuttig als u een gehoorverlies heeft van 35 decibel of meer. Het aantal decibel geeft aan hoe hard een geluid is. Of een hoortoestel bij u werkt, hangt af van waardoor u slecht hoort. Gehoorverlies door ouder worden komt het meest voor.
'Slechthorendheid' is een duidelijker begrip dan 'doofheid'. Iemand die niet goed spraak kan verstaan, is slechthorend. Daarvoor gelden gradaties: licht slechthorend, matig slechthorend, of ernstig slechthorend.
Bij een gehoorverlies aan beide oren adviseren we twee hoortoestellen. Sommige mensen vinden dat één toestel genoeg is en dat een hoortoestel aan beide oren overbodig is. In het algemeen hoort u in moeilijke situaties beter met twee oren dan met een oor.
De functie van het oor
De oorschelp en de gehoorgang geleiden het geluid naar het trommelvlies. De oorschelp heeft een esthetische functie. De gehoorgang heeft een beschermende functie en vormt tevens een barrière naar het trommelvlies en het middenoor.
Je hoort het met je hersenen, niet met je oren. Natuurlijk hebben we onze oren nodig om geluiden te vangen, maar we begrijpen deze geluiden alleen als ze in onze hersenen aankomen. Gehoor - en vooral spraakverstaan - is dus een cognitief proces, geen mechanisch proces.
Tinnitus kunnen we niet genezen. Wel zijn er diverse mogelijkheden om u te helpen zo goed mogelijk om te gaan met de tinnitus, zodat u er in het dagelijks leven zo min mogelijk hinder van heeft. Een van die mogelijkheden is een cursus 'omgaan met oorsuizen'.
Inleiding. Als iemand met één oor slecht of helemaal niet hoort en met het andere oor goed, is er sprake van éénzijdige slechthorendheid. In het Engels wordt dit 'Single-Sided Deafness (SSD)' of 'unilateral hearing impairment' genoemd. Aangeboren éénzijdige slechthorendheid komt relatief weinig voor.
Problemen met praten kunnen grote gevolgen hebben als ze niet worden onderkend. Als je bepaalde dingen niet goed begrijpt of niet goed duidelijk kunt maken, kan dat leiden tot misverstanden in de communicatie. Die frustraties worden soms vertaald in agressief of juist teruggetrokken gedrag.
Deelname is niet verplicht. Ongeveer 2 weken na de geboorte van jullie baby wordt door het consultatiebureau de gehoortest gedaan. Hiervoor moet je zelf naar het consultatiebureau gaan. Zonder goed gehoor leert een kind niet goed luisteren en praten.
Geluid is hoorbare trilling van de lucht. Deze trilling komt via de gehoorgang naar het trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes versterken de trilling en brengen deze over naar de vloeistof in het slakkenhuis.
Gehoorzenuw. De gehoorzenuw verbindt het slakkenhuis met de auditieve centra van de hersenen. Wanneer de elektrische zenuwimpulsen de hersenen bereiken, worden ze ervaren als geluid.
Hoe werkt het gehoor precies? Je oorschelp (het buitenoor) vangt de hele dag door geluidstrillingen op. De trillingen worden doorgegeven aan het trommelvlies en de gehoorbeentjes (het middenoor). Dit zijn de kleinste botjes in je lichaam en bestaan uit de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Een acuut verhoogde druk in de schedel kan veroorzaakt worden door: een hersenbloeding; een hersenvliesontsteking; een zwelling van de hersenen door verschillende oorzaken.
Tinnitus (oorsuizen) is het horen van geluiden in een of twee oren of het hoofd die niet van buitenaf komen. Alle vormen van geluid worden beschreven, van een piep, suis of windgeruis tot aan gierende fluitketels, bellen, brommen, fluiten, rinkelen en straaljagers toe.
Oorschelpen zijn een klankkast
Maar er is één ding dat ook met twee werkende binnenoren niet zal lukken: horen van welke hoogte een geluid komt. Als geluid recht van voren komt, zal het gelijktijdig aankomen in beide oren, of het nou vanaf beneden of van boven komt.
Gehoorgang. De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies – de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid.
Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
De kans is dat de gemiddelde leeftijd dat mensen een hoortoestel gaan gebruiken lager wordt. Nu is die gemiddelde leeftijd 70 jaar. Verwacht wordt dat die leeftijd bij de jongere generatie verlaagd naar 50 jaar3.
Een topklasse gehoorapparaat zal u meer dan € 1.200 kosten. Deze geavanceerde hoortoestellen bieden een uitstekend gehoor, zelfs in de moeilijkste hoorsituaties. Denk dan bijvoorbeeld aan een drukke verkeerssituaties of een verjaardagsfeestje.
De beste audicien
De meest bekende audicien-ketens zijn Beter Horen en Schoonenberg. Een combinatie van opticiens en audiciens treft u bij Specsavers en Hans Anders. U hoeft niet altijd te kiezen voor Schoonenberg hoortoestellen, Specsavers hoortoestellen of een Hans Anders gehoorapparaat.