De belangrijkste oorzaak voor de sterk stijgende houtprijzen is de gestegen vraag naar houtproducten. De vraag naar biobased bouwmaterialen is de afgelopen tijd wereldwijd sterk toegenomen en dit zien wij dan ook terug in de vraag naar houtproducten.
Hout was al schaars in Europa. Door het covid-19 virus en de maatregelen die de overheden troffen om dit virus tegen te gaan heeft veel houtproductie stil gelegen. Dit terwijl de vraag juist toenam, met name de particuliere vraag. Ook de toenemende vraag uit de Verenigde Staten en China, dreef de prijs in 2021 omhoog.
De houtprijzen zullen in 2022 wederom dynamisch zijn. In 2021 steeg de houtprijs harder dan ooit. Na een kortstondige stagnatie van de houtprijs eind 2021 zal de houtprijs in 2022 doorstijgen. De import van hout uit Rusland was sinds 1 januari 2022 al bemoeilijkt door sancties van de Russische overheid.
Voor het derde kwartaal van 2021 wordt er een stijging in de prijs van hout verwacht. We verwachten echter een gemiddelde stijging van 15% op Douglas producten en 20% op Vuren producten.
Op 7 mei 2021 was de houtprijs $1700 per 1.000 board feet. Een board feet staat gelijk aan 2,35 kubieke meter. Je betaalde een hoge houtprijs. Ter vergelijking: op 14 juni 2021 zakte de houtprijs per 1000 board feet naar minder als $900.
De prijzen staan voor de korte en middellange termijn onder druk. Een aantal zaken is daarvan de oorzaak. Tijdens de eerste lockdown produceerden de meeste zagerijen gewoon door en waren er korte levertijden. 'Daardoor bleven de voorraden bij de gebruikers laag', zegt EPV-voorzitter Henk Kornet.
Hout is niet alleen goud omdat heel Nederland aan het verbouwen is. Wegens kapverboden in Canada is Amerika ook overgegaan de aanschaf van Europees hout. Dit gaat met grote getalen de oceaan over waardoor er hier een schaarste is ontstaan.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
Niet alleen hout is schaars. Ook aan staal voor staalconstructies is een tekort. In de winkel van de professionele bouwmaterialenhandel zijn ook simpele producten absent. Een verfbeugel in een standaardmaat bijvoorbeeld is niet meer te vinden.
De moeilijke verkrijgbaarheid en onzekerheid in grondstoffen en halffabricaten doen de prijzen stijgen en ook de hoge kosten van energie, dat voor veel materialen een substantieel deel van de kosten is, zorgen voor stijgende prijzen.
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze douglasspar heette origineel 'Oregon Pine', wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken.
Jaarlijks groeit er één miljard m3 hout bij en de oogst bedraagt slechts 600 miljoen m3/jaar. Er is dus geen tekort aan hout, het Europese bos groeit zelfs.” Meer houtbouw maakt volgens Nabuurs en Schelhaas weinig uit voor de houtvoorraad.
Wij verwachten voor utiliteitsgebouwen in 2022 gebruikelijke prijsstijgingen van ongeveer 2,5 % ten opzichte van het (hoge) prijsniveau van 2021. Voor installatiewerkzaamheden zal de stijging 3-3,5% bedragen. Bij complexe projecten met een hoog risico verwachten we een stijging die 2-3 % hoger is.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Minder aanbod van bouwmaterialen
Het aanbod van bouwmaterialen loopt terug. Dit heeft meerdere oorzaken. Zo worden er minder grondstoffen geproduceerd, is er sprake van handelsconflicten tussen Europa en andere continenten en dan is er natuurlijk nog de coronacrisis.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
In België komt de gewone es vooral voor in de Condroz-streek, het land van Gaume, Thiérarche, het gebied tussen Samber en Maas, en de leemstreek.