Het enkelvoud datum is in de betekenis 'gegeven' niet gangbaar. Dat verklaart waarschijnlijk dat veel mensen denken dat data enkelvoud is (de data is ontoegankelijk). Zij maken dan als meervoud: data's. Die vorm is fout, want we hebben daar te maken met een dubbel meervoud.
Het woord datum kent een Latijns en een Nederlands meervoud: data en datums. Voor de aanduidingen van dag-maand-jaar kunt u zowel datums als data gebruiken. In de betekenis 'gegevens' is echter alleen data juist; het woord data kent dan geen enkelvoud.
Als het gaat over een datum op de kalender (bijvoorbeeld 12 januari 2021), zijn de meervoudsvormen datums en data allebei correct. Datums is de gebruikelijkste vorm.
In gewone lopende tekst en bovenaan in een brief heeft 14 april 2011 de voorkeur.De verkorte notatie krijgt streepjes of punten: 14-04-2011, 14.04.2011. In een internationale context of wanneer er op de datum gesorteerd moet kunnen worden, is de volgorde omgekeerd: 20110414, 2011-04-14.
Het woord 'uitprinten' is een contaminatie.Het is namelijk een samenvoeging van uitdraaien en printen. Maar niet langer. Ook uitprinten is inmiddels als correct Nederlands woord opgenomen in de Dikke Van Dale.
Overnieuw komt in Nederland vaak voor in informele spreektaal, maar het is onduidelijk of het tot de standaardtaal in Nederland gerekend kan worden. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn opnieuw en over.
De vraag naar de taalnorm is snel beantwoord: 'uitproberen' staat gewoon in het woordenboek en officieel is er dus niks mis mee.
In brieven en in een lopende tekst heeft een notatie in cijfers en woorden de voorkeur: 9 augustus 2021. In de referentieregels van brieven is ook de volgende notatie in cijfers gewoon: 09.08.2021. Die notatiewijze wordt ook dikwijls gebruikt op affiches en in aankondigingen van evenementen.
Als je 'datum of tijdstip' schrijft, kun je 'schikt' gebruiken. Als je en/of schrijft, ga je uit van meervoud. In principe hebben de persoonsvorm (werkwoord) en het onderwerp hetzelfde aantal. Dus: enkelvoudig onderwerp + enkelvoudige persoonsvorm (ik ben), en meervoudig onderwerp + meervoudige persoonsvorm (wij zijn).
Als de Latijnse meervoudsvorm data het onderwerp van de zin is, moet de persoonsvorm ook meervoudig zijn, net zoals bij datums. Onder meer in de informaticawereld wordt data ook vaak met een enkelvoudige persoonsvorm gebruikt, maar in de standaardtaal is alleen het meervoud juist.
Gegeven, een vastgelegde uitdrukking van een feit: datum, meervoud data gegevens. Dataset, een gegevensverzameling. Meervoud van Datum (dagaanduiding) (ook wel datums), een verzameling van tijdsaanduidingen.
Nee. Vanaf 1 augustus is correct.
Data is een meervoudig woord. Het is het meervoud van het Latijnse datum, dat letterlijk 'gegeven' betekent (en ook 'dagtekening', 'dag' en 'tijdstip'). 'De data zijn onderzocht' is dus in principe te vergelijken met 'De gegevens zijn onderzocht.
In het Nederlands is de volgorde dag, maand, jaar; in Amerika maand, dag, jaar: 9/11/2001 is dan niet 9 november maar 11 september 2001.
Een deadline is een moment (dag en tijd) waarop iets moet zijn afgerond en/of ingeleverd, of waarop iemand ergens aanwezig moet zijn. Er wordt ook wel gesproken van fatale datum of fataal tijdstip, en daarmee wordt benadrukt dat er sprake is van een zwart-witsituatie: later in orde maken, inleveren, aankomen, enz.
De voorzetselcombinatie tot en met wordt in drie woorden geschreven als ze wordt gevolgd door een zelfstandig naamwoord of een zelfstandignaamwoordgroep. Ze drukt dan uit dat het genoemde inbegrepen is.
Het best en het beste zijn allebei correct in zinnen waarin het best(e) een afzonderlijk zinsdeel is. Best(e) is dan geen bepaling bij een zelfstandig of bijvoeglijk naamwoord, zoals in het beste boek en het best toegankelijke museum. Het best komt meer voor in geschreven taal, het beste in gesproken taal.
schik·ken (schikte, heeft geschikt) 1in orde brengen2een conflict tot een oplossing brengen, doordat iedereen wat toegeeft3ordenen; stoelen om de tafel schikken4zich schikken in iets berusten5gelegen komen: schikt vanmiddag drie uur je?
De combinatie van wisselende vorm en volgorde van elementen en scheidingstekens, leidt tot een veelvoud van schrijfwijzen voor bijvoorbeeld de datum van vandaag, waaronder (maar niet beperkt tot): 24 10 2023. 24.10.2023. 24/10/2023.
Januari is de eerste maand van het jaar en begint dus met het cijfer 1.
Een datum kan standaard niet worden gesorteerd op volgorde van maand. Daarvoor moet een datum eerst worden omgezet naar een tekst met het formaat maand-dag-jaar (MM-DD-JJJJ). De maand staat dan vooraan en is daarmee bepalend voor de volgorde.
Bij een contaminatie hussel of vermeng je twee woorden of uitdrukkingen. Bijvoorbeeld: Uitprinten (uitdraaien of printen), overnieuw (opnieuw of over) en nachecken (nakijken of checken).
Proberen, trachten en pogen zijn synoniemen.