Nochtans krijg je met Cola Zero geen suiker binnen. “Maar je houdt je lichaam wel verslaafd aan de zoete smaak door de artificiële zoetstoffen die erin zitten”, zegt Mullie. “Je krijgt de calorieën niet meer binnen van echte frisdrank, maar je tong blijft baden in zoetigheid, je blijft hunkeren naar zoet.
Nee, de cafeïne in onze producten zoals Coca‑Cola, Coca‑Cola light en Coca‑Cola zero sugar, is niet verslavend. The Coca‑Cola Company gebruikt al meer dan 130 jaar cafeïne op een veilig manier.
"Fosforzuur kan leiden tot nierstenen en het drinken van twee of meer blikjes per dag verhoogt de kans op chronische nierziektes die veroorzaakt worden door de combinatie van fosforzuur, caféïne en andere additieven." Zelfs één blikje dieetfrisdrank per dag kan de gezondheidsrisico's (voor hart, diabetes en overgewicht ...
In cola, van welk merk dan ook, zit ontzettend veel suiker. Suiker heeft een verslavende werking op mensen doordat het ons een gelukkig gevoel geeft en zelfs een korte energie uitbarsting. Per liter cola zit er vaak 106 gram suiker in. Dat is 26,5 gram suiker per glas, van 250 ml.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Ter afwisseling mogen light frisdranken (gezoet met zoetstoffen) gebruikt worden (behalve Cola light of Cola Zero). Vermijd suikerrijke dranken zoals frisdranken, fruitsappen of zelf geperst fruitsap. Ze bevorderen de vorming van nierstenen. Ook dranken met fosforzuur zoals cola kunnen leiden tot steenvorming.
De American Cancer Society (4) heeft onderzocht hoeveel aspartaam er aan een blikje cola zero wordt toegevoegd en dat is 192 mg. Op basis van de ADI vastgesteld door de EFSA zou deze persoon 15,5 blikjes cola zero per dag mogen drinken. Dat staat gelijk aan 5,1 liter cola zero per dag, een heel leven lang.
Cafeïne is een echte drug en je lichaam zal dan ook behoorlijk gaan tegensputteren. Houd rekening met minimaal 1-7 dagen van behoorlijke afkickverschijnselen. Pas na zo'n twee weken is je lichaam helemaal afgekickt.
Drink je elke dag een of meerdere glazen cola, dan zou dat de volgende consequenties kunnen hebben voor je gezondheid: Grotere kans op diabetes. Reële kans op overgewicht. Meer kans op hart- en vaatziekten dan gemiddeld.
De cafeïneopname is compleet, de pupillen zetten uit, de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suikers in de bloedstroom pompt. Op dat moment blokkeren bepaalde receptoren in het brein om te voorkomen dat u suf wordt. De productie van dopamine stijgt waardoor de genotscentra van de hersenen gestimuleerd worden.
De hoge zuurtegraad in (light) frisdranken kan je eigen pH-waarden in de war sturen, wat kan leiden tot acne en andere huidproblemen.
Zoetstoffen zijn een vervanger van suiker, omdat er vaak geen calorieën in zitten maar wel een zoete smaak geven. Is het veilig om zoetstoffen te gebruiken? Uit verschillende onderzoeken komt dat het gebruik van zoetstoffen mogelijk leidt tot overgewicht en daardoor diabetes type 2.
Een blikje cola bevat 139 calorieën. Als je dat iedere dag laat staan, scheelt het je 973 calorieën per week.
Uit onderzoek van Diabetes Care blijkt juist dat het dagelijks drinken van deze suikervrije blikjes prik ook voor obesitas, een hogere bloeddruk en dus een verhoogde kans op hart- en vaatzieken kan zorgen. Pas helemaal stoppen met calorierijke frisdrank kan ervoor zorgen dat je die extra kilo's kwijtraakt.
In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.
AMSTERDAM - Het drinken van grote hoeveelheden cola leidt tot verzwakking van het spiergestel en in extreme gevallen zelfs tot verlamming. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het drinken van bovenmatig veel cola kan het kaliumgehalte in het bloed drastisch doen dalen, waardoor de kans op spierklachten groot wordt.
Wees dus realistisch, en doe het rustig aan. Van de ene dag op de andere alle frisdrank afzweren zal waarschijnlijk niet lukken. Laat in plaats daarvan je lichaam rustig wennen. Wie bijvoorbeeld normaal gezien meerdere glazen frisdranken per dag nuttigt, kan zich voortaan beperken tot eentje per dag.
Het gebruik van grote hoeveelheden cafeïneproducten zoals koffie, thee, (pure) chocolade en cola kan leiden tot hoofdpijn. De hoeveelheid cafeïne in producten varieert: 80 tot 150 mg cafeïne in een kop koffie; 30 tot 40 mg cafeïne in een kop thee.
Maar wil je afvallen, dan is Light en Zero nog altijd het beste alternatief. 'Het verschillen tussen Light en Zero is alleen het zoetstof die wordt gebruikt. Bedrijven als Coca-Cola zien het als een mooie opportuniteit om voor mannen en vrouwen op dieet een drank te produceren.
Nee, Coca‑Cola zero sugar bevat geen suiker. We gebruiken een mix van zoetstoffen om Coca‑Cola zero sugar die heerlijke smaak mee te geven.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
In veel light-dranken is (een deel van) de suikers vervangen door zoetstoffen. Suiker levert energie en zoetstoffen niet of nauwelijks. Daarom krijg je met light-dranken vaak minder calorieën binnen dan met dranken met suikers. Door langere tijd meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt, word je zwaarder.
Coca‑Cola zero sugar komt qua smaak dicht bij de smaak van de klassieke Coca‑Cola, alleen bevat het 0% suiker. Coca‑Cola light heeft een eigen smaak, maar bevat wel dezelfde zoetstoffen als Coca‑Cola zero sugar- namelijk een mix van aspartaam en acesulfaam-K. Beide dranken zijn daarom calorievrij.
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.