Nadat de tarwekorrels zijn voorgekookt, worden ze gestoomd en tot slot gebroken of grof gemalen. In tegenstelling tot couscous is bulgur een volkoren product.Het bevat daardoor meer vezels en ook meer mineralen zoals ijzer en magnesium en diverse B-vitamines.
Couscous is calorierijk, bevat minder eiwitten dan quinoa en scoort op het gebied van vezels ook het minst goed. De gezondste keuze is op basis van deze informatie toch echt bulgur. Bulgur bevat het minste aantal calorieën, is daarnaast goed voor de stoelgang omdat het veel vezels bevat en het bevat ook weinig vet.
Bulgur is echt een lekker product om door je salade heen te doen. Het is lekker, bevat minder koolhydraten dan pasta of rijst en het is ontzettend vezelrijk.
Vezelrijk
Wie bulgur zegt, zegt vezels! Per 100 gram bevat bulgur gemiddeld 10 gram vezels. Vezelrijk eten is erg belangrijk voor een goede stoelgang en darmwerking.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Bulgur barst van de gezondheidsvoordelen: het bevat veel vezels, eiwitten en langzame koolhydraten. Die laatste zorgen dat je lang een verzadigd gevoel houdt. Ook de vitamines (vooral vitamine B11) en mineralen (kalium, fosfor en magnesium) slaan je om de oren.
Iedereen die een koolhydraatarm of diabetisch dieet volgt, kan er zeker van zijn dat hij of zij nog steeds couscous eet . Het enige echte verschil is dat je de hoeveelheid couscous die je eet, beperkt. Door de portiegroottes te controleren en couscous in balans te brengen met eiwitten en groenten, kun je de inname van koolhydraten beter beheren.
Bulgur is een voedsel met een lage glycemische index met een GI-waarde van 46, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet zo snel laat stijgen als geraffineerde granen, zoals wit meel. Dankzij het hoge vezelgehalte van bulgur is het een uitstekend graan voor het verlagen van het cholesterolgehalte en het helpen handhaven van de bloedsuikerspiegel.
Bulgur is een bron van vezels, eiwitten en vitamine B (vooral B11) en zit boordevol mineralen als kalium, fosfor en magnesium. Daarnaast bevat bulgur veel langzame koolhydraten, hierdoor blijf je lang verzadigd. Bulgur is een gezonder alternatief voor bijvoorbeeld cousous of rijst.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel.
Bulgur tarwe, een gebarsten tarwe gerecht met een nootachtige smaak, is een nutritionele krachtpatser . Het is een veelzijdig ingrediënt dat gemakkelijk verwerkt kan worden in verschillende maaltijden, van salades tot stoofschotels. Het is een kampioen van vezels. Eén kopje levert ongeveer een derde van uw dagelijkse aanbevolen inname.
In tegenstelling tot couscous is bulgur een volkoren product. Het bevat daardoor meer vezels en ook meer mineralen zoals ijzer en magnesium en diverse B-vitamines. Dit maakt bulgur een prima alternatief voor zilvervliesrijst, aardappels of volkorenpasta.
Mensen die willen afvallen kunnen het daarom beter met mate eten en over het algemeen kiezen voor wilde, zilvervlies- of meergranen rijst omdat deze meer vezels bevatten en daarom over het algemeen beter verzadigen.
Hier schittert bulgur echt . Het bevat bijna vier keer zoveel vezels als couscous.
Reken ongeveer 75 gram bulgur per persoon.
Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur. Maar voor de stoelgang is bulgur dan weer goed, omdat deze de meeste vezels bevat. Beide zitten vol vitamines en daarom is er niet per se een betere keuze.
Bulgur en couscous worden soms met elkaar verward en vormen een geweldige vervanging voor elkaar , vooral omdat bulgur op dezelfde manier kan worden gekookt - het duurt alleen langer. In salades werken wilde en bruine rijst net zo goed, maar worden ze anders gekookt.
Bulgur is net als couscous gemaakt van tarwe. De tarwekorrels worden eerst gestoomd, dan gedroogd en grof vermalen. Daardoor zijn bulgurkorrels groter dan couscous. Ook is de smaak wat anders, een beetje nootachtig.
Regelmatige inname van volkoren granen, zoals bulgur, kan de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen . Deze bacteriën produceren korteketenvetzuren (SCFA's), die de gezondheid van de darmen en een goede spijsvertering ondersteunen ( 14 ).
Regelmatige consumptie van volkoren granen zoals bulgur, kan de groei van goede darmbacteriën stimuleren. Zo help je jouw darmen gezond te houden. Ook zorgen de aanwezige vezels voor het verhelpen en voorkomen van spijsverteringsproblemen, zoals constipatie (verstopping).
Bulgurtarwe bevat veel magnesium en is daardoor een uitstekend slaapmiddel . Dit komt door de invloed die magnesium kan hebben op de productie van bepaalde ontspannende neurotransmitters.
4. Bevorderen van gewichtsverlies. Omdat het vezels bevat, kan couscous helpen om de vertering van voedsel te verbeteren . Dit kan je langer vol houden en honger en overeten verminderen, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Voor mensen met zelfs een milde glutenintolerantie kunnen kleverige voedingsmiddelen een verscheidenheid aan onaangename symptomen veroorzaken, waaronder een opgeblazen gevoel, diarree en vermoeidheid . Het vermijden van glutengebaseerde voedingsmiddelen is de beste manier om deze symptomen onder controle te houden als u allergisch of intolerant bent.