Buikligging is niet veilig. Het risico op wiegendood verhoogt door een combinatie van meerdere factoren: Buikligging kan de ademhaling belemmeren.Kinderen die op de buik slapen, hebben een 'verlaagde wekrespons'.
SLAPEN OP UW BUIK
Deze slaaphouding is eveneens goed tegen snurken, maar slecht voor veel andere zaken. In deze positie kunnen de rug- en nekwervel moeilijk een rechte lijn vormen en daardoor kunt u last krijgen van nek- of rugklachten. Beter is het om een andere slaappositie aan te nemen.
Op je buik slapen
Hierdoor wordt de wervelkolom in je nek zwaar belast en kan ervoor zorgen dat je last krijgt van nek- of hoofdpijn. Mensen die op hun buik slapen, leggen vaak hun armen onder hun kussen. Dit kan ervoor zorgen dat je armen gevoelloos worden waardoor ook zenuwpijn kan ontstaan.
Op je buik slapen
Dit is ook niet zo gek, want de buik blijkt de slechtste slaaphouding te zijn. Slaap jij wel op je buik? Dan kan het zijn dat je last hebt van gevoelloze armen of zenuwpijn. Dit komt doordat je armen bij deze slaaphouding vaak onder het kussen liggen.
Bij het liggen op de buik staat de lage rug in een holle stand. Dit is vooral belastend als die houding langere tijd wordt ingenomen. Het slapen op de buik wordt al sterk afgeraden vanwege de belasting van de nek, maar is dus ook voor de rug niet goed.
Er zijn een aantal nadelen aan op je zij slapen: Zijligging geeft extra druk op je maag en longen, als je misselijk bent kan je dit dus beter niet doen. Je arm kan in de weg gaan liggen waardoor deze gaat slapen (ironisch).
Het gebruik van een kussen tussen de benen bevordert de bloedcirculatie. Door de benen iets op te tillen, verbetert de doorbloeding in het onderste deel van het lichaam. Hierdoor verminder je pijn, maar bijvoorbeeld ook zware of onrustige benen (restless legs!).
Door linkszijdig te slapen, moet ons hart minder hard pompen en kan het gemakkelijker het bloed door het lichaam stuwen, omdat de aorta naar links gebogen is. Die slagader vertrekt vanuit het hart en voorziet het lichaam van bloed. De maag en pancreas bevinden zich links in het lichaam.
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
Tips om optimaal gebruik te maken van je verstelbare bed
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug.
Eind jaren '80 is het advies gekomen om baby's op de rug te laten slapen. Voor die tijd mochten kinderen ook op de buik slapen. Dit advies is ingevoerd vanwege de wiegendood, sinds die tijd is het aantal gevallen wiegendood drastisch gedaald. Het advies lijkt dus goed te werken.
Wetenschappelijk wordt aanbevolen om met het hoofd naar het oosten te slapen. Deze positie stemt het magnetisch veld van het lichaam af op het aardmagnetisch veld van de aarde, wat de slaapkwaliteit en de algemene gezondheid bevordert.
Ongeveer 13 % van alle mensen slapen op hun buik. Ze liggen uitgestrekt op hun buik. De armen en benen zijn ofwel gestrekt ofwel liggen ze in een hoek. Deze slaappositie komt het minst vaak voor.
Buik inhouden is onnatuurlijk.
Adem je alleen met je bovenlichaam of adem je vanuit de buik. Jouw manier om je leven minder stressvol te maken begint bij een goede ademhaling. Je buik inhouden kost niet alleen veel energie, het neemt ook nog eens ademruimte weg.
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt. Leg een extra kussen onder je knieën of bij je onderrug.
Wie langer dan acht uur per nacht slaapt, loopt een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte, waarschuwt een studie in European Heart Journal.
Medische aandoeningen die 's nachts hartkloppingen kunnen veroorzaken, zijn onder meer hartaandoeningen, bloedarmoede en een overactieve schildklier. Levensstijlgewoonten zoals alcohol consumptie, cafeïne-inname, nicotinegebruik, stress en hormonale veranderingen kunnen ook bijdragen aan nachtelijke hartkloppingen.
Een verstelbaar bed kan ook extra ontspanning creëren voor vermoeide benen of tegen vochtophoping (oedeem) door het voeteneinde iets omhoog te zetten. Ook kan het voeteneinde iets omhoog gezet worden om de spanning op de onderste ruggenwervels te verminderen waardoor lage rugklachten kunnen afnemen.
Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken. Het is dus gezond om op een kussen te slapen. De enige slaaphouding waarbij het slapen met een kussen ongezond kan zijn, is wanneer je op je buik slaapt.
Zonder kussen slapen kent vooral nadelen, zoals het risico op allerlei nek- en hoofdklachten. Alleen wanneer je veel last hebt van acne kun je beter zonder kussen slapen, zodat je huid kan ademen.
Kniekussens zorgen voor een goede ondersteuning van je knieën en benen. Door de ergonomische vorm is een kniekussen ideaal om in bed en tijdens het slapen tussen of onder je knieën te plaatsen. Een ergonomisch kniekussen corrigeert de houding van je knieën en benen ten opzichte van je onderrug en bekken.