Koffie opwarmen? Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.
En koude koffie opnieuw opwarmen is natuurlijk geen goed idee. Dan gaan alle aroma's verloren. Drink gewoon een kop versgezette koffie! Als koffiebonen glanzen en een vet laagje hebben, is dat geen teken dat ze niet vers zijn.
Volgens Tasting Table en andere media gespecialiseerd in alles wat met koffie te maken heeft, doet dat opwarmingsproces namelijk niks goeds voor je koffie.
Koffie is zeer lang houdbaar mits je het goed bewaard. Wanneer je koffie in een geopende verpakking bewaard, verliest je koffie na een paar dagen al heel veel smaak. Daarom is het belangrijk om geopende verpakkingen altijd in een koffiebus te bewaren. Of in iets anders, als het maar luchtdicht en hersluitbaar is.
Gezette koffie
Een kopje koffie is natuurlijk het lekkerste wanneer je deze direct na het zetten drinkt. Op kamertemperatuur blijft de gezette koffie ca. 12 uur goed.
We raden af om de koffie in de koelkast te bewaren, aangezien vocht en geurtjes van andere producten in de koelkast de smaak van de koffie nadelig kunnen beïnvloeden. Als je de koffie toch langer wilt bewaren, bijvoorbeeld omdat je weg gaat op vakantie, dan kun je de koffie invriezen.
Kan je duurzaam koffiedik hergebruiken? Wist je dat je koffiedik kan hergebruiken? Er zijn veel creatieve manieren om het te gebruiken, niet alleen handig maar ook nog is duurzaam. Veel Nederlanders beginnen hun dag met een kopje koffie en de overgebleven koffiedik hoef je vanaf nu dus niet meer weg te gooien.
Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Koffie bewaar je zoals gezegd het beste op een koele en donkere plek. De koelkast is echter geen goed idee. Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast.
Onderzoek naar straling in magnetron
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Wanneer je ervan uitgaat dat je 100 milligram cafeïne uit andere bronnen binnenkrijgt, dan zul je enkel nog 300 milligram cafeïne uit koffie moeten halen. Omgerekend zijn dit 3 koppen koffie per dag, voor een volwassen persoon van gemiddeld 65 kilo.
Bewaren van vers gezette koffie: Tip 12
Is de koffie gezet, ledig dan de thermoskan en vul deze met de koffie. Goed afsluiten om de koffie zo lang mogelijk warm en vers te bewaren. Hoe lang de koffie warm blijft, hangt af van de kwaliteit van de thermoskan. Je mag minimaal 2 uur rekenen.
We weten ook allemaal dat veel van onze smaak in de geur zit. Een vers gezet kopje koffie zit boordevol aroma's die hun weg vinden tot je neus. Als je koffie is afgekoeld, is er geen of amper nog damp dat je neus kan bereiken. Ook melk op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat jouw koffie minder lekker proeft.
Warm of koud? Als het je echt om die kostbare antioxidanten gaat, drink dan liever koffie die warm gezet is. Alleen onder invloed van warmte komen die stoffen namelijk vrij uit de koffiebonen.
Koffiedik
Overigens wordt er wel eens aangeraden om juist koffiedik door je gootsteen te spoelen, omdat het vetresten in de afvoer juist zou oplossen. Dit is echter een fabeltje.
Gazon strooien
En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan. Die wormen produceren wormenmest en zijn op die manier weer goed voor het gazon.
Koffiedik bevat waardevolle voedingsstoffen en sporenelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. Het is daarmee een milde doch effectieve natuurlijke meststof en bodemverbeteraar. De koffie trekt wormen aan, welke de stoffen verder door de aarde mengen en omzetten in wormenmest.