De meest voorkomende en lastige vorm van belangst is: angst om zelf te bellen.
Vaak zijn mensen met telefoonangst bang om iemand anders tot last te zijn. Check dus vooraf of het moment waarop je belt een goed moment is voor de ander. Doe dit door een belafspraak te maken (via mail of app) of meteen te vragen of je gelegen belt.
Onzeker. Sociaal psycholoog Joyce Croonen vertelt dat bel-angst wordt gezien als een sociale angst. “Zeventig tot negentig procent van onze communicatie is non-verbaal en als je iemand belt valt een groot deel daarvan weg. Het is dan lastig om te bepalen of iemand je begrijpt en of een gesprek goed gaat.
Telefoonangst, ook wel belangst of telefoonfobie, is een vorm van angst waardoor mensen niet durven te bellen. Het wordt gezien als een sociale fobie. Bij het gebeld worden kan het overgaan van de telefoon angsten oproepen die worden geassocieerd met spreken, presteren en converseren.
Bijna 40 procent van de mensen tussen de 18 en 30 jaar bleek bang om te bellen of om gebeld te worden. Ze sturen liever een bericht via WhatsApp, Facebook of Instagram, dan te telefoneren. Inkomende gesprekken worden het liefst genegeerd of weggedrukt.
Daaruit blijkt dat maar liefst 38 procent van de jongeren van 18 tot 30 jaar last hebben van belangst, en liever een appje sturen. Toch blijkt belangst wel echt iets van deze generatie te zijn. Van de respondenten van 31 tot 70 jaar, gaf slechts 15 procent aan last te hebben van belangst.
Als u een sociale-angststoornis heeft, bent u heel erg bang voor wat anderen van u denken. U bent bijvoorbeeld bang dat anderen u raar vinden of vinden dat u zich slecht gedraagt. Die angst kan klachten geven, zoals hartkloppingen en benauwdheid.
In het geval van belangst betekent dat het moeten missen van sociale interactie met bijvoorbeeld vrienden, maar er komen ook praktische zaken om de hoek kijken. Denk maar eens aan iemand die niet de klantenservice van de Mediamarkt durft te bellen en daardoor wekenlang onnodig geen televisie kan kijken.”
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Faalangst is een aandoening waarbij je continu bang bent om niet goed genoeg te presteren. De oorzaak van faalangst is vaak de angst om waardering te verliezen, te hoge verwachtingen van de omgeving of moeilijkheden door een leerstoornis zoals dyslexie.
Faalangst is in de DSM niet opgenomen als opzichzelfstaande stoornis, maar is desondanks een bekende vorm van angst. Faalangst komt ook vaak voor bij mensen met een sociale- of gegeneraliseerde angststoornis. Je kunt gedachten hebben als: 'Ik ben niet goed genoeg.
Lichamelijke klachten
Ze kunnen onrustig zijn, veel zweten, snel blozen of last hebben van hartkloppingen, hyperventilatie en een droge mond. Je ziet ook wel pubers met faalangst die gaan stotteren, trillende handen hebben, oogcontact vermijden of vaak naar de wc moeten.
Er geen energie verspild wordt: alle onnodige verbindingen in jouw hersenen worden verbroken. Het mentale deel en het emotionele deel in jouw hersenen wordt uitgeschakeld. Het wordt dan moeilijk om na te denken of emoties als liefde te ervaren.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Het is een gezonde reactie op dreigend gevaar. Het kan echter gebeuren dat deze gezonde angst 'ongezond' wordt en je angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt. Mensen met een angststoornis zijn namelijk óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren.
Ga eens voor jezelf na waar je angstgevoelens mee te maken hebben. Kloppen de angstige gedachten die je in je hoofd hebt echt, of kun je er ook anders tegenaan kijken? Door jezelf bewust te worden van deze gedachten, lukt het vaak al om ze (voor een deel) te relativeren. Hierdoor zal de angst afnemen.
Luisteren, luisteren, luisteren – dat is de sleutel tot een assertief (telefoon)gesprek. Maak af en bevestigende 'luister-geluiden' om degene aan de andere kant duidelijk te maken dat je hoort wat hij of zij tegen je zegt: “Hmm… hmm.”, “Oké” of “Ja”.
Wanneer je de telefoon opneemt, dan begin je met een begroeting. Tot twaalf uur gebruik je “Goedemorgen”. Tussen twaalf en zes uur 's middags neem je op met “Goedemiddag”.
'Fake A Call' (Fake een oproep) Je komt soms in situaties terecht dat je niet met iemand wilt praten. Dan kan jij jezelf redden door je zogenaamd te laten bellen met deze app. Je kan deze telefoontjes inplannen of direct een nep telefoontje laten plegen. Download hier de app voor iOS en Android .
Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
De landcode van Nederland is bijvoorbeeld 31 of +31.