Ontspan wat vaker. Irritatie komt voort uit spanning, stress, vermoeidheid en niet lekker in je vel zitten. Daarom is het belangrijk om iedere dag tijd te nemen voor ontspanning zodat je lichamelijk en psychisch tot rust kunt komen. Ontspanning kan helpen om irritatie los te laten en tot rust te komen.
Ga daarom eerste bij jezelf te raden waar de irritatie vandaan komt. Als iemand anders jou irriteert, kun je diegene daar eigenlijk voor bedanken. Die ander helpt je om in te zien waar jouw gevoelige plek zit. Als je je ergens aan ergert, is dat een gelegenheid om zelf te groeien en te ontwikkelen.
Wat het gevoel dat jij je aan alles ergert over jou zegt
Op het moment dat je je aan alles en iedereen ergert, geeft dit aan dat jij zelf met een sterk negatief gevoel zit. Vaak heb je niet eens door dat dit gevoel ervoor zorgt dat je zo negatief naar de wereld kijkt. Dit zie je ook bij andere gevoelens.
Wat we kunnen leren van onze ergernissen
Iemand die je mateloos irriteert, laat meestal precies die kant van jezelf zien die je hebt weggestopt, stelt psycholoog Lex Mulder. 'De kant die je niet mag tonen van jezelf, die je in het verleden hoongelach of straf heeft opgeleverd, die toen inefficiënt of nutteloos bleek.
Zoals eerder benoemd is het niet de bedoeling dat je irritatie en ergernissen omslaan in stress. Als je te veel stress produceert, kan dit schadelijk zijn voor je lichaam en geest. Zorg er dan voor dat er niet meer stress bij komt. Als je stressniveau stijgt, zou je eventueel ook stresssituaties kunnen vermijden.
Iedereen is weleens geïrriteerd of boos. Dat is niet gek: irritatie en daaruit voortvloeiende boosheid maken deel uit van de normale set van menselijke emoties. Vaak is irritatie of boosheid invoelbaar en begrijpelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand onrecht wordt aangedaan.
Doorgaans is prikkelbaarheid tijdelijk van aard. Een slechte nachtrust of stress kunnen er aan ten grondslag liggen. Menstruatie is een andere oorzaak van prikkelbaarheid. Meer dan de helft van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd geeft aan dat ze prikkelbaar zijn in de dagen voor hun menstruatie.
Het verschil tussen de twee werkwoorden is dat ergeren ook wederkerend kan worden gebruikt, eventueel in combinatie met een voorzetselvoorwerp zoals in Ik erger me aan zijn slordigheid. Irriteren kent die mogelijkheid niet, maar wordt – onder invloed van zich ergeren – toch vaak zo gebruikt.
Te veel lawaai, mensen die u onderbreken, het licht aanlaten en te vaak aan de telefoon zitten zijn maar een paar voorbeelden van de veelgehoorde ergernissen. "Ik raak gefrustreerd en loop weg." "Ik rol met mijn ogen." "Ik leg rustig uit hoe irritant ik het vind."
Kijk ook of je tegen je partner zeggen kunt dat je irritatie voelt, zonder hem of haar de schuld te geven. Zo uit je wel de emotie, maar richt je die niet op de ander. Het zo erkennen en waarnemen van je irritatie geeft de emotie ruimte om te stromen en er te zijn. Een irritatie is dan veel sneller weer voorbij.
Kijk in de eerste plaats naar wat je allebei nodig hebt om tot rust te komen. En gun elkaar dat ook: weglopen wordt vaak gezien als een afwijzing, terwijl het voor veel mensen een manier is om af te koelen.” “Zodra de woede bekoeld is, kan je het conflict ontmijnen.
boosheid, ergernis, gramschap, irritatie, kribbigheid, misnoegen, ongenoegen, spijt. ergernis (zn) : aanstoot, gekweldheid, geprikkeldheid, getergdheid, irritatie, ontstemming.
Is het juist om te zeggen: 'Ik irriteer me aan die reclame'? Nee, 'Ik irriteer me aan die reclame' is geen algemeen geaccepteerd taalgebruik. Zich ergens aan irriteren is zelfs een van de bekendste taalergernissen.
Het werkwoord beseffen ('zich realiseren') is niet-wederkerend. Het heeft dus geen wederkerend voornaamwoord bij zich. (1a) Ronaldo besefte dat hij snel zou moeten scoren. Tegenwoordig wordt soms het voornaamwoord zich toegevoegd, maar dat gebruik is geen standaardtaal.
Geprikkeld = 1) Aangebrand 2) Geërgerd 3) geïrriteerd 4) Gepikeerd 5) Geraakt 6) Gerriteerd 7) Korzelig 8) Kregel 9) Kribbig 10) Kriebelig 11) Misnoegd 12) Ontstemd 13) Opgewonden 14) Pissig 15) Prikkelbaar 16) Wrevelig 17) Zenuwachtig...
Hoe herken je burn-out klachten? Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Merk je dat je de laatste tijd erg prikkelbaar bent? Probeer dan eens wat vaker te ontspannen. Plan tijd voor jezelf in en pak weer eens een oude hobby op. Door je af te leiden van de stressvolle situatie, kun je beter tot ontspanning komen en kun je voorkomen dat je snel geprikkeld wordt.
De in 2017 overleden neuropsycholoog Jaak Panksepp onderscheidde in zijn baanbrekend hersenonderzoek zeven emotiesystemen namelijk Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede.
In “De 5 B's van …” vragen we aan een van onze medewerkers naar hun associatie bij de woorden Blij, Bang, Boos, Bedroefd en Beschaamd. Deze keer is Laura Detering aan de beurt.