Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt!
De meeste spinnen leven in tropische, subtropische en gematigde streken maar ze kunnen ook in zeer droge, koele of juist hete biotopen worden gevonden. Spinnen leven in verschillende woestijnen en zelfs op de Mount Everest zijn door de Britse spinnenexpert Thomas Savory spinnen aangetroffen.
Ruim zoveel mogelijk op.
Rommel, stapels papier, oude kleren… het zijn allemaal leuke plekjes voor spinnen om zich te verstoppen. Gebruik ook liever opbergdozen in plastic met een deksel om dingen in op te bergen; in kartonnen dozen geraken spinnen makkelijk binnen.
Het lijkt misschien als of er in de herfst meer spinnen zijn dit is echter niet het geval, je ziet ze alleen veel meer. Doordat de winter begint aan te breken bivakkeren de spinnen zich weer binnen in uw huis. In de lente en de zomer zijn de spinnen het liefst buiten.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Spinnen hebben namelijk niets te zoeken bij mensen, en al helemaal niet als ze slapen. Er valt dan simpelweg geen eten te halen. Het is voor spinnen veel effectiever als ze in of bij hun web blijven wachten op een invliegend insect. Bovendien trilt een slapend mens doordat hij ademt en snurkt.
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
Verder zijn er op internet al dan niet eeuwenoude tips te vinden over dingen die je in huis kan leggen waar spinnen een hekel aan zouden hebben, zoals: kastanjes, walnoten, eucalyptus, pepermuntolie, azijn en citrusvruchten.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Spinnen zijn altijd met z'n tweeën
Wanneer jij er dus meerdere op dezelfde plek aantreft dan is dat of puur toeval, of er is op dat moment op die plek heel veel eten te vinden voor deze beestjes. Wanneer jij er dus één in je huist aantreft betekent dat niet dat je hele huis vol spinnen zit.
Een vies huis is aantrekkelijk voor allerlei insecten en insecten lokken weer spinnen! Houd de begroeiing in je tuin kort of verwijder deze zelfs helemaal. Felle lampen in de buitenverlichting trekken insecten aan, dus ook spinnen. Gebruik liever zachtgeel licht voor de lampen.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Spinnen eten ook graag insecten. Als er in uw huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kunt u erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in uw huis of in uw tuin, hoe meer spinnen.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
De geur van bepaalde etherische oliën kunnen spinnen op afstand houden, bijvoorbeeld de geur van pepermuntolie. Je mengt de olie met wat afwasmiddel en water en je spuit het met een verstuiver op plekken waar veel spinnen voorkomen, bijvoorbeeld in hoekjes of kiertjes.
1/Komen ze in de herfst binnen? Spinnen zitten het hele jaar door in huis, maar tegen de intrede van de herfst zie je ze vaker en vaker opduiken. Dan worden de mannetjes van enkele grotere huisspinsoorten volwassen en verlaten ze hun web, op zoek naar een partner.
Hoeveel spinnen er in een gemiddeld huis zitten, weten we niet. Hier is voor zover we weten in Nederland nog nooit onderzoek naar gedaan. Maar het is wel waarschijnlijk dat er in ieder huis een paar honderd spinnen zitten. En als er een spinnennest in je huis uitkomt, heb je er zomaar een paar honderd bij.
Als je de spin wilt doden, maar dit niet wilt doen door hem dood te slaan, kun je een kom of pan vullen met een insecticide. Op deze manier dood je de spin, zodra je hem in de kom of pan hebt gevangen. Je kunt de spin op dit punt ook bespuiten met een insecticide of hairspray.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen. Spinnen hebben geen oren, maar horen bij de haartjes op hun poten.
Dat doe je dus beter niet, want spinnen houden niet zo van licht en gaan dan op zoek naar een donker plekje in huis.
Als de spin zich aan jou laat zien, dan wijst ze je erop dat alles wat jij ooit gedaan hebt, is vastgelegd in het grote oneindige web van het bestaan. Niet alleen dit leven, maar al jouw levens lang. Niet alleen van jou, maar van alle mensen hier op aarde.
In een schoon en opgeruimd huis wonen gemiddeld 1500 spinnen.
Sommigen kunnen enkel licht en donker onderscheiden. ( grote huisspin bv. ) Toch zijn de meeste spinnen nachtdieren en kunnen ze zien in volledige duisternis. Ze “zien” namelijk met fijne voelhaartjes ( voornamelijk op voor-en achterpoten ) die bewegen bij de minste luchtstroom, geluid of trilling.
Spinnen gebruiken meerdere zintuigen. Ruiken doen ze bijvoorbeeld met hun pootjes, weet Dekkers. 'Met haartjes op hun pootjes vangen ze lucht op. ' En voelen doen ze met hun trilhaartjes.