De 'blauwe jongens', die na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië naar Nederland kwamen. Het verhaal gaat dat zij 'blauw' werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby's.
De borden en de schorten van de koks werden gewassen in hetzelfde water. Hierdoor werden de borden blauw en ontstond de term 'blauwe hap'. Sommigen zeggen dat het verwijst naar de blauwe pigmentvlek die de Indonesiërs bij de geboorte vaak hebben.
Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'. Met deze term hebben we het over de oorspronkelijke bevolking, zoals Javanen, Sumatranen en Balinezen.
Het wordt beschouwd als het eerste synthetisch geproduceerde kleurpigment ooit. Egyptisch blauw (ook bekend als cuprorivaite) is gemaakt rond 2.200 voor Christus. Het was gemaakt van gemalen kalksteen vermengd met zand en een koperhoudend mineraal, zoals azuriet of malachiet, dat vervolgens werd verhit.
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
Indische Nederlanders zijn Nederlanders van Nederlands-Indische afkomst. Tot de Indische Nederlanders behoren niet alleen de 'mengelingen' oftewel de Indo-Europeanen, maar ook de volbloed Europeanen/Nederlanders (totoks) die in Nederlands-Indië zijn geboren of opgegroeid zijn in de Nederlands-Indische cultuur.
Indonesiers komen uit indonesie, in het algemeen. Molukkers van de molukken, een specifiek deel: De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.
Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel. Blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam.
Licht van een kleinere golflengte wordt beter verstrooid dan licht van een langere golflengte. Het blauwe licht wordt dus het best verstrooid, groen al wat minder, en rood het minst van allemaal. Het resultaat: de hemel kleurt hemelsblauw.
Globaal gezien, is blauw bijvoorbeeld het minst voorkomende pigment in de natuur. We hebben het dan natuurlijk niet over lucht en water, maar over planten, dieren en al wat leeft.
Indonesiërs zeggen bijvoorbeeld 'Agresi Militer', Militaire Agressie. Dat is hun term voor wat in Nederland 'Politionele Acties' wordt genoemd. Het is de term waarmee Indonesiërs zijn opgegroeid: het Nederlandse 'Politionele Acties' komt in hun geschiedenisboeken niet voor.
Indo-Europeanen, ook wel afgekort tot Indo's, zijn mensen geboren uit een Europese ouder en een Aziatische ouder en hun nakomelingen. Totoks zijn 'volbloed' Europeanen die in Nederlands-Indië geboren zijn en/of er langere tijd gewoond hebben.
De filmcompilaties Hoe Indisch ben jij? vormen een opmaat naar de jaarlijkse Indiëherdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag. Dan herdenkt Nederland de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië. Hiermee kwam er definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
'De Blauwe Hap' was de Indonesische rijsttafel die elke woensdag op schepen en bij walinrichtingen van de Koninklijke Marine voor de Nederlandse gestationeerden werd geserveerd. Deze traditie begon al in begin negentiende eeuw. Nu is Restaurant Blauw een traditioneel Indonesisch restaurant in een modern jasje.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.
Rood: strijd, oorlog, oordeel, zonde; in de christelijke liederen doelt het vooral op Pinksteren en de liefde. Wit: reinheid, overwinning, leven, toekomst, verrijzenis, oogsttijd. Zwart: duisternis, zonde en schuld, oordeel, dood, verderf. In onze tijd neemt de symboliek van kleuren een grote plaats in.
We kunnen ook één kleur zien die niet in het spectrum of de regenboog zit: paars. We nemen deze kleur waar omdat deze onze kegeltjes voor rood en blauw tegelijk prikkelt.
Zwart is in de heterogene subcultuur waarvan hier sprake is en waarvan de aanhangers gothics worden genoemd, niet alleen een kleur, maar ook een levensmotto. Wat alle aanhangers gemeen hebben, is hun voorliefde voor bepaalde soorten muziek en kunst en in het bijzonder de voorkeur voor een bepaalde kleur: zwart.
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Geel. Geel is een opvallende kleur en wordt vaak gebruikt in de reclamewereld. Het heeft een positieve, jeugdige uitstraling en staat voor optimisme, geluk, creativiteit en een groot denkvermogen.
De Molukkers verbleven in armoedige verblijven die eerst concentratiekampen waren geweest en hadden weinig keus om te verhuizen, waardoor er veel spanningen ontstonden in Nederland. Burgermeesters roepen het nieuwe kabinet op om meer te investeren in de Molukse gemeenschap en meer aandacht te hebben voor hun leed.
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische.
Eén van de eerste dingen die je zal opvallen als je in Indonesië rondloopt, is de typische geur van de Indonesische kreteksigaretten. De tabak van een deze sigaret is vermengd met kruidnagel en vaak is het filter ook gezoet waardoor het roken een zoete ervaring is.
100.000 (Indische) Nederlanders onmiddellijk of binnen enkele jaren naar Nederland. Het waren met name overlevenden van de Japanse bezetting (binnen- en buitenkampers) en de Bersiap. De opzet was aanvankelijk tijdelijk verblijf in Nederland om bij te komen van de Japanse bezetting (1942-1945).
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.