Men vermoedt dat de stijgende en dalende componenten van deze geluiden de hond doet laten denken dat hij met soortgenoten te maken heeft. Met andere woorden: meehuilen met geluid is een vorm van communicatie binnen de groep en wordt daarom ook wel 'groepsgehuil' genoemd.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Het huilen is een heftig en opvallend geluid, waardoor het vrij moeilijk is om je hond te negeren. Honden of pups doen dit daarom express om aandacht te krijgen. Ze willen laten weten dat zij er ook nog zijn en dus graag aandacht willen. Gehuil of gejank kan er natuurlijk ook op wijzen dat je hond pijn heeft.
Inmiddels is het ook wetenschappelijk onderbouwd dat muziek ontspanning geeft bij honden en puppy's. Door de juiste muziek gaat de hartslag omlaag, gaan honden meer ontspannen liggen en kunnen ze zelfs in slaap vallen. Klassieke muziek heeft de voorkeur in deze bij veel honden.
Negeer het janken van je hond.
Berisp of straf je hond niet als hij jankt, want hij kan zelfs dit soort aandacht als beloning zien. Wanneer hij jankt om je aandacht te krijgen, moet je je hond gewoon niet aanraken, tegen hem praten of naar hem kijken.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Reacties. Vooral hoge frequenties brengen de meeste schade toe aan het gehoor. Kortstondige of langdurige blootstelling aan geluid rond 60 db zal geen kwaad kunnen (mits vooral lage frequenties). Korte blootstelling aan geluid boven de 60 db kan waarschijnlijk reeds gehoorschade veroorzaken.
Toch is het voor dieren nog steeds moeilijk om te genieten van muziek zoals mensen dat doen. Dit komt omdat hun gehoor de relatie tussen twee tonen niet zo goed herkent, ze hebben geen relatief gehoor zoals mensen dat hebben.
Een hond daarentegen, kan tonen horen binnen het bereik van 15 – 50.000 hertz. 7. Uit onderzoek is gebleken dat honden ongeveer vier keer beter horen dan wij. Een hond hoort een geluid niet 'harder', maar wel 'beter' en 'verder'.
Honden 'praten' veel met hun lichaam. Gezichtsuitdrukking, oorstand, lichaamshouding en staartpositie zeggen heel veel over hoe je hond zich voelt. Leer de lichaamstaal van jouw hond goed te lezen. Vaak missen we de soms heel subtiele signalen dat een dier niet zo lekker in zijn vel zit.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Onderzoeker Deborah Wells liet honden klassieke muziek, popmuziek, heavy metal en sprekende mensen horen. Vervolgens observeerde ze het gedrag van de honden. De honden waren het rustigst wanneer ze naar klassieke muziek luisterden. Wanneer ze heavy metal te horen kregen, waren ze zeer onrustig en blaften ze veel.
Wil jij je kat een keer verblijden met goede muziek? Kom dan niet aanzetten met Bach of andere mensenmuziek. Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin in Madison houden katten vooral van geluiden die ze kennen uit hun eigen communicatierepertoire en niet van mensengeluiden.
Honden houden niet van hoge tonen
Hondachtigen hebben een scherper gehoor dan wij, mensen. Ze kunnen lage frequenties waarnemen van 16-20 Hz en hoge frequenties van 70.000 tot 100.000 Hz. Ter vergelijking: het menselijk oor kan lage frequenties horen van 20 tot 70 Hz en hoge tot 20.000 Hz.
Lang werd door onderzoekers gezegd dat honden rustig worden van klassieke muziek. Zijn de klanken van Mozart, Vivaldi of Beethoven niet jouw keuze, troost je dan maar. Er zijn net zoveel onderzoeken die dezelfde effecten voor je hond toeschrijven aan jazz, r&b en reggae.
Katten kunnen geluiden horen die twee octaven hoger liggen dan wat wij kunnen waarnemen, ook ultrasound genoemd. In dit bereik bevinden zich ook de frequenties waarop muizen(jongen) piepen, van groot belang dus voor een kat.
Bij honden met een smalle borstkas is het hart vlak achter de linker voorpoot te voelen (bij de staande hond). Op deze plek kan je het hart ook horen. Als je met een stethoscoop luistert naar het hart, hoor je normaal 2 harttonen: “Brrr Tup”.
Ook honden en katten hebben een goed gehoor. Ongeveer vier keer zo goed als wij. Een hond hoort een geluid niet harder, maar kan vooral op grotere afstand geluid onderscheiden. Ook honden en katten krijgen overigens vaak last van gehoorverlies.
Een hond die niet mee kan op vakantie, sterft absoluut niet van verdriet. ,,Als je hem achterlaat in een pension of bij de oppas en de deur achter je dichttrekt, is het beestje je al vergeten voor je in de wagen gestapt bent'', zegt dierendokter Rob Lückerath.
De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap, ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden. Dromen doen honden om prikkels te verwerken, het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.