4. Waarom wordt het duurder? De pakketjes van buiten de EU worden vooral duurder omdat het huidige systeem ongelijkheid creëert tussen Europese en niet-Europese webwinkels. Met de invoering van de nieuwe regels is er een gelijk speelveld.
AliExpress BTW 1 juli 2021
Voor bestellingen van buiten Europa betaal je vanuit Nederland of België vanaf 1 juli 2021 ook BTW over pakketjes onder de 22 euro. Ook dat goedkope USB-kabeltje van 1 euro, kost vanaf 2021 dus € 1,21.
Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.
Vanaf 1 juli 2021 vervalt de invoervrijstelling voor de BTW bij goederenzendingen van niet meer dan € 22 door ondernemers buiten de EU aan consumenten binnen de EU. Bestelt een consument straks dus bijvoorbeeld iets bij AliExpress dan moet dit bedrijf BTW in rekening brengen aan de consument.
Voordeel van de AliExpress website ten opzichte van die van Wish is, dat je geen profiel nodig hebt om de producten in te zien. Als je wil bestellen is dit wel nodig. Dan de verzendkosten die bij Wish erg duur zijn, bij AliExpress worden producten gratis verzonden. Hierdoor wordt het erg aantrekkelijk om te bestellen.
Wat kan ik doen om Inklaringskosten en BTW te voorkomen? Om er zeker van te zijn dat jij geen BTW of inklaringskosten hoeft te betalen zorg je dat de totale waarde van jouw bestelling onder de 22 euro ligt. Gaat het om meerdere producten, splits de bestelling dan zoveel mogelijk op.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
Douanekosten in vrijhandelszone
Zodra je buiten de EU bestelt, moet je bestelling wel doorheen de wondere wereld van de grenscontrole. Voor elke zending waarvan de waarde lager ligt dan 22, moet je vanaf 1 juli 2021 bijkomende kosten betalen. Dat heeft de Europese Unie beslist.
Op 1 juli 2021 verdween de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen met een waarde van niet meer dan 22 euro. Dat betekent dat je als consument voor alle goederen die je in de EU invoert vanaf 1 juli btw moet betalen, ook als je ze online aankoopt.
Op AliExpress zijn nog bijzonder veel leuke, interessante en handige koopjes te vinden. Deze zijn wel (iets) duurder geworden, maar over het algemeen nog steeds interessant om aan te schaffen.
Logisch, maar hoe weet je nu of je btw en/of invoerrechten moet betalen? Indien je producten besteld onder de 150 euro dan betaal je de BTW meteen via AlieXpress. Je hebt vervolgens geen extra kosten als het pakketje in Nederland of België geleverd wordt.
Wanneer je puur naar de prijs kijkt, dan is AliExpress de goedkopere webshop. De producten bij Wish zijn gewoon allemaal net iets duurder. Hoe dat kan? Dat heeft voornamelijk met het verdienmodel van beide websites te maken.
De btw-vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met 22 euro komt definitief te vervallen. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie. De vrijstelling van invoerrechten voor pakjes tot en met een waarde van 150 euro blijft wel gelden.
Importeren uit China
De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
Dat komt door de belasting die u moet betalen. Soms betaalt u te veel. Bijvoorbeeld als de belasting over het verkeerde product is berekend. Of als de waarde van uw product lager is dan het bedrag waarover de belasting berekend is.
Als de douane jouw pakket eenmaal heeft ingeklaard, betekent dit dat jouw pakket is vrijgegeven en naar je doorgestuurd wordt. De Nederlandse douane checkt de meeste pakketjes vanuit buiten Europa, maar vaak zijn het de grotere pakketten die ze eruit pikken. Soms heb je gewoon mazzel en betaal je geen inklaringskosten!
De betekenis van ingeklaard door douane is simpelweg het bericht dat het product is vrijgegeven. Na deze melding is het raadzaam om het product te volgen via PostNL om te zien waar jouw bestelling zich bevind. Vaak is het zo dat een product wordt geleverd bij een afhaalpunt maar jij daar geen bericht van krijgt.
Heb je dan nog niet betaald, dan brengen we de zending naar een PostNL-punt bij jou in de buurt. Daar kun je de zending binnen 7 dagen ophalen. En ook meteen de inklaringskosten betalen. Natuurlijk ontvang je een kaartje in de brievenbus met het adres waar de zending op je ligt te wachten.
Maar er zit een lastig element aan de hele aanschaf, er is namelijk niet een winkel die verantwoordelijk is voor deze producten. Zo zijn er verschillende verkopers voor verschillende producten en is ook de controle, in combinatie met de lage prijs, niet optimaal.
Wish heeft, net als verschillende andere Chinese webshops, producten voor hele lage prijzen te koop. Dit roept vaak vraagtekens op: hoe kan het dat het zo goedkoop is? Dit heeft voornamelijk te maken met de arbeidsvoorwaarden in China, waar het gemiddelde loon een stuk lager ligt dan in Nederland.
De verzendkosten bij Wish zijn over het algemeen erg aantrekkelijk. Veel producten hebben slechts 1 tot 3 euro verzendkosten. Bij andere producten betaal je bijvoorbeeld 8 euro.