Honden en warmte Honden zijn gevoelig voor warmte. Ze hebben een vacht die isolerend werkt en kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Verkoeling regelen zij via de tong door te hijgen en in mindere mate via de voetzooltjes.
Een hond hijgt veel bij warm weer
Wanneer de lichaamstemperatuur van mensen oploopt gaan we zweten om af te koelen. In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren.
Hoe merk je dat een hond het te warm heeft? In tegenstelling tot mensen hebben honden nauwelijks zweetklieren. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door hun voetzooltjes en door te hijgen. Als je hond veel hijgt bij warm weer, kun je er dus vanuit gaan dat hij het warm heeft.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond. Ga bij twijfel naar een dierenarts.
Hijgen is in de meeste gevallen een volkomen natuurlijke reactie bij honden. Hierdoor kunnen zij overtallige warmte afvoeren en reguleren. Ook kunnen honden hijgen om stress te uiten of om na fysieke inspanning hun ademhaling weer te controleren.
Een hond kan hijgen van de warmte, of omdat hij zojuist een sprintje heeft getrokken, of omdat hij pijn heeft. Het kan ook een combinatie zijn: bijvoorbeeld warm én pijn. Je hond gaat langzamer lopen. Al snel wordt er gezegd, ja hij wordt gewoon wat ouder.
Symptomen van hartfalen bij honden
Sloomheid, een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, benauwdheid, een bolle buik en flauwtes kunnen wijzen op een hartprobleem. Omdat al deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben, moet verder onderzoek uitwijzen of het nodig is om (dure) hartmedicijnen te geven.
Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan je hond ook gaan braken en overmatig kwijlen.
Water drinken. Door te hijgen wordt er meer lucht tegen de slijmhuid gedrukt. Daarbij wordt er vocht verdampt en koelt je hond af. Hoe meer hij hijgt, des te meer vocht hij ook verliest.
Het bloed kan vervolgens niet goed worden rondgepompt, wat kan leiden tot schade aan de organen, hart en hersenen, of zelfs het overlijden van de hond. Het is moeilijk te zeggen bij welke temperatuur het buiten te warm is voor de hond, dit verschilt per hond. Het advies is om boven de 15 graden al alert te zijn.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Als algemene vuistregel geldt dat als het buiten 29 graden Celsius of hoger is, het te warm kan zijn voor je hond om veilig buiten te lopen, vooral als het trottoir/ asfalt/ mulle zand geen gelegenheid heeft gehad om tussen de warmere periodes af te koelen.
"Gewoon even uitlaten en gelijk weer naar binnen", raadt Gaus aan. Geen lange wandelingen, niet denken dat de energie eruit moet, gewoon even de behoeften laten doen en weer terug naar binnen. "Honden kunnen niet zweten door hun vacht, dus ze moeten al hun warmte via hun tong en poten kwijt.
Probeer je hond nooit af te koelen met een natte handdoek. Zorg voor voldoende koel drinkwater en een plekje in de schaduw. Koop eventueel een koelingmat voor je hond. Probeer (honden)sporten te vermijden.
Symptomen van een hond die oververhit is geraakt
Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot afkoeling leidt. Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar.
Wanneer de temperaturen tussen de 25 en 30 graden zijn dan zal de temperatuur van het asfalt makkelijk 50 tot 60 graden zijn, de hond kan dan gemakkelijk zijn voetzolen verbranden. Laat de hond zoveel mogelijk in de schaduw en op het gras lopen om zijn pootjes te sparen.
Eigenlijk lijken dieren in veel opzichten op mensen. Zij genieten net zo goed van een koele kamer als wij. Dus als je een airco of ventilator hebt, zet hem vooral aan. Maar mik hem niet op het dier.
Bij een hond met de ziekte van Cushing is het gehalte van cortisol in het bloed continue ongezond hoog. Als dit onbehandeld blijft, wordt de hond steeds zwakker, en zal tenslotte aan de aandoening overlijden. Cortisol wordt geproduceerd door twee kleine klieren die bij de nieren liggen. Deze klieren heten de bijnieren.
Zwaar ademen bij honden kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, ademhalingsaandoeningen zoals larynxparalyse of brachycefaal obstructief syndroom (BOS), stress, angst, hoge temperaturen en fysieke inspanning.
Als het hart van de viervoeter niet meer in staat is om voldoende bloed door het lichaam te pompen, heeft dat onder andere invloed op de longen van het dier. Hierdoor ademen getroffen honden snel en zwaar, hijgen ze sterk en moeten ze bovendien vaak hoesten.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Afhankelijk van de situatie hebben we verschillende tips: Piepen van pijn: Dit is vaak een zachte piep of bijna gejank. Je zal in veel gevallen merken dat je hond zich ook terugtrekt en liever niet aangeraakt wordt. Kijk en luister in dit geval goed naar je hond om te herkennen of jouw viervoeter pijn heeft.
Korte ademhaling (naar adem happen)Snelle en oppervlakkige ademhaling. Krampachtige bewegingen bij het ademhalen. Rochelen en snurken.
Bij een normale ademhalingscyclus verplaatst je hond de borst en buik naar buiten. De frequentie van de ademhaling ligt ongeveer tussen de 10 en 30 ademteugen per minuut in rust. Wanneer de hond aan het hijgen is kan je dit bijna niet tellen.