De twee brilberen, die hun naam danken aan een bril-silhouet rondom hun ogen, heten Teju en Ariba. Drie jaar oud en echte belhamels. De twee zijn heel nieuwsgierig, ravotten veel met elkaar, klimmen graag en zitten bijna nooit stil.
De brilbeer gaat niet in winterrust. De brilbeer leeft solitair. Ze ontlopen elkaar maar zijn daarbij niet territoriaal. Van alle beren maakt de brilbeer het meest gebruik van bomen: om voedsel te zoeken, te vluchten, maar ook om te slapen.
Bomen zijn erg belangrijk voor de brilberen. Zij gebruiken de bomen om in te vluchten voor roofdieren, maar maken ook nesten hoog in de bomen om in te slapen en voedsel in te bewaren. Zo'n nest kan heel breed zijn, wel vijf meter.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Soms blijven beren echter ook in de winters actief, als ze niet-natuurlijk voedsel blijven vinden. Beren zijn nieuwsgierig en erg slim. Ze zijn sterk en snel! Ze halen met gemak snelheden van 15 meter per seconde – sneller dan Olympische sprinters.
Voedsel bepaalt de kleur van feces
Zijn poep is groen doordat veel vezels onverteerbaar zijn. Beer poept rood: Dieren die voedsel met veel rode kleurstoffen eten, bessen bijvoorbeeld, hebben rode ontlasting, zoals de bruine beer.
De Maleise beren, die ook wel honingberen worden genoemd, hebben een sterk reukvermogen en ze ruiken van een afstand al waar ze hun maaltijd moeten zoeken. In de dierentuin eten ze dan ook graag honing, vandaar de bijnaam honingberen. Met hun lange tong likken ze de honing van de bomen op.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de zwarte beer een goede zwemmer en klimt hij gemakkelijk in bomen om aan gevaar te ontsnappen.
Het dier heeft zich aangepast aan verschillende leefgebieden: zo leven er beren in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Sommigen leven in grotten, anderen weer in holen; de meesten leven wel alleen. De dieren verplaatsen zich over land, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Kenmerken De brilbeer is de enige beer die in Zuid-Amerika voorkomt. Hij leeft namelijk in de bergwouden van het Andesgebergte. Het Andesgebergte ligt in het westen van Zuid-Amerika. De brilbeer is bijna helemaal zwart, alleen op zijn snuit en rond zijn ogen heeft hij een lichte kleur.
Beren zijn geen echte winterslapers, maar houden een winterrust. Toch werkt het ontwaken bij hen hetzelfde als voor échte winterslapers als de grondeekhoorn. Allen hebben een interne klok die regelt wanneer het tijd is om weer actief te worden. “Die klokt werkt behoorlijk nauwkeurig”, zegt bioloog Roelof Hut.
Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet een bruine beer insecten, vissen, kleine zoogdieren en (dode) grotere dieren. In sommige gebieden jaagt de beer ook op grote hoefdieren, zoals elanden, rendieren en edelherten. Een echte alleseter dus!
Ten eerste houdt de beer niet echt een winterslaap. Bij beren heet dat winterrust. Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien.
Beren eten niet altijd alles. Soms kunnen ze een jaar enkel gras, wortels en bessen eten. Een andere belangrijke voedselbron voor de bruine beer zijn vogeleieren.
Plek in het dierenrijk
Beren behoren tot de orde van de roofdieren. Binnen de berenfamilie zijn er acht verschillende soorten en de Maleise beer is de kleinste van allemaal.
De bruine beer heeft een heel groot lichaam, een grote kop en kleine ronde oren. Zijn kleine staart kan je bijna niet zien! Hij heeft vijf vingers aan elke poot en gevaarlijke klauwen, die hij niet kan intrekken onder zijn huid, zoals een poes.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Haaien bevallen door hun poepgat
Veel dieren, waaronder vogels, reptielen en sommige vissen, hebben maar één uitgang voor plas en poep. Hetzelfde gat, de cloaca, dient ook nog eens voor het hebben van seks en het leggen van eieren. Sommige haaien werpen zelfs levende baby's door dit plas- en poepgat.
Spinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zijn vaak lastig te verwijderen, zeker als ze al zijn ingedroogd. Maar met wat preventieve maatregelen kun je de hoeveelheid poep zoveel mogelijk beperken.
Maak vooral geen oogcontact met de beer terwijl je dit doet. Kijk ook niet naar beneden, en maak jezelf zo groot mogelijk zodat je de beer ervan overtuigd om jou niet aan te vallen. Je kan het beste je armen in de lucht steken en met je handen zwaaien.
- Beer komt LANGZAAM: zorg dat de beer gewoon voorbij kan lopen. - Beer komt SNEL/RENNEND: als je denk dat de beer wegrent van iets, ga dan aan de kant. Als de beer naar jou toe komt: ga naast elkaar staan, maak je zo groot mogelijk, praat duidelijk, kijk de beer niet aan. Loop langzaam achteruit.
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.