Een drone wordt als speelgoed beschouwd als deze bedoeld is voor kinderen onder de 14 jaar en ontworpen is volgens de veiligheidsvereisten voor speelgoed (richtlijn 2009/48/EG ).
Door zijn camera valt deze drone NIET onder speelgoed drone.
Je mag alleen geen foto's maken van militaire objecten of aangewezen gebouwen. Ook heb je met de privacywetgeving te maken. Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen.
Als je alleen voor de hobby vliegt, dan val je onder de regeling modelvliegen en heb je geen vergunning nodig als de drone niet meer dan 25 kilo weegt.
Sinds 31 december 2020 mag u pas met uw drone vliegen als u voldoende getraind en opgeleid bent. Hiervoor regelt u het volgende: Als eigenaar van 1 of meer drone(s) (exploitant) registreert u zich bij de RDW.
Nee, een drone mag niet zomaar boven je tuin vliegen. Het wordt gezien als een ernstige inbreuk op het eigendomsrecht en de privacy van een ander. Het is echter wel toegestaan om met een drone boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Drones hebben vrijwel altijd een camera en kunnen laag over je tuin heenvliegen.
Wat kost een drone? Een speelgoeddrone bedoelt voor kinderen kost ongeveer tussen de 25 en 250 euro (zie het plaatje hiernaast). Camera drones, de allergrootste groep, zit tussen de 250 en 2000 euro in (plaatje bovenaan het artikel). Je kunt pas echt goede camerakwaliteit verwachten vanaf ongeveer 400 euro.
Een drone kan ongeveer tussen de 15 en 35 minuten vliegen. Dit geldt voor hobbydrones die worden verkocht aan het grote publiek. Dit zijn veruit de populairste drones in de wereld. Ik heb het dus niet over speelgoeddrones of militaire drones, deze vliegtijden lopen veel verder uiteen.
Als gebruikers hun drones niet registreren, worden het vliegplafond en de actieradius ingeperkt en is de live videofeed niet meer te gebruiken. Gebruikers die hun drone hebben geactiveerd en geregistreerd, moeten eenmalig inloggen op hun DJI-account bij het updaten naar de nieuwste versie van de DJI Go- en Go 4-app.
De kosten van de drone opleiding en het examen zijn 99 euro. Bent u reeds in het bezit van het Basiscertificaat A1-A3 en bent u alleen geïnteresseerd in het Aanvullende certificaat A2? Dan kunt u ervoor kiezen om het Aanvullende certificaat A2 los te bestellen en zo uw EU Dronebewijs compleet te maken.
Het filmen en fotograferen is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'. Dit is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM). Men hoeft, indien ze gebruik maken van een met de hand vastgehouden camera, een ander niet te waarschuwen voordat hij/zij in beeld is.
De minimumleeftijd om met een drone, zwaarder dan 250 gram, te mogen vliegen is 16 jaar in Nederland. Leeftijd mag per EU lidstaat nog worden verlaagd tot 14 jaar (specifieke categorie) en 12 jaar (open categorie). Het kan dus zijn dat je in een ander EU lidstaat wel mag vliegen als je jonger bent dan 16 jaar.
Landen waar niet met een drone gevlogen mag worden
In Afrika is vliegen met een drone ook in verschillende landen verboden, namelijk in Tunesië, Egypte, Nigeria, Botswana en Kenia. In het Midden-Oosten mag het niet in Oman, Saudi-Arabië, Libanon, Syrië, Irak, Bahrein, Qatar en Azerbeidzjan.
Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera geldt dat een RDW-registratie voldoende is. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten en rond vliegvelden.
Over het algemeen kan een drone niet tegen regen. Ze zijn niet waterbestendig of waterdicht.
De kosten van het registreren van je drone zijn laag, maar moet je wel elk jaar doen. Het exploitantnummer is namelijk maar voor 1 jaar geldig. In Nederland betaal je voor de eerste keer 23 euro. De kosten van verlenging zullen lager zijn, namelijk 13 euro.
Een drone zorgt vooral voor overzicht. Ze observeren een bepaalde omgeving of een situatie. Luchtfoto's- en video's kunnen later worden gebruikt om een bepaalde situatie de reconstrueren of bewijsmateriaal te verzamelen.
Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan.
DroneLand heeft het ruimste assortiment aan professionele en consumenten drones. Ons assortiment beschikt over een passende drone bij elke visie. Je hebt de keuze uit professionele drones voor inspecties, camera drones, onderwaterdrones en snelle racedrones.
En het is natuurlijk ook gewoon leuk speelgoed, zo'n drone. Het besturen geeft je een enorme kick en een gevoel van vrijheid. Maar helemáál vrij ben je niet: je mag niet zomaar overal filmen en kan in het ergste geval flink in de weg vliegen.
Niet alle drones beschikken over een camera. Sommige drones kunnen wel fotograferen maar niet filmen dus daar moet je op letten bij het kopen van een drone. In sommige gevallen kun je de camera die geleverd wordt bij de drone ook vervangen.
VLIEGRICHTING VAN DE DRONE
Zodra de propellers ten opzichte van elkaar in draaisnelheid veranderen zal de drone zich in de richting verplaatsen waar de propellors het langzaamst draaien. Bij een drone maakt het niet uit in welke richting dit gebeurd en daardoor kun je met een drone in ieder gewenste richting vliegen.