Port is vernoemd naar Oporto, een grote havenstad in het noordwesten van Portugal. Oporto ligt aan de monding van de rivier de Douro, die ontspringt in Noord-Spanje (daar wordt de rivier de Duero genoemd).
Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.
De wijn uit Portugal kwam niet altijd goed aan in Engeland omdat hij zuur werd onderweg. Daarom zocht men naar een oplossing. Die vond men door tegen het einde van het fermentatieproces van de druiven brandewijn toe te voegen waardoor de wijn (port) lang goed kon blijven en in goede conditie in Engeland aankwam.
Tawny Ports zijn hout gerijpte ports. Een Tawny Port is complexer en rijker van smaak dan een Ruby. De Tawny krijgt zijn naam ook niet zomaar. Hiervoor moet hij minimaal drie jaar rijpen op houten vaten, maar het liefst hanteert een goede Tawny een rijpingstijd van zes tot zeven jaar.
De gewoonte om portwijn te versterken maakt de drank een zoete, alcoholrijke, sterke wijn. Port of porto is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Port is vernoemd naar Oporto, een grote havenstad in het noordwesten van Portugal. Oporto ligt aan de monding van de rivier de Douro, die ontspringt in Noord-Spanje (daar wordt de rivier de Duero genoemd).
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby.
Voor sherry worden slechts drie verschillende soorten druiven gebruikt, terwijl dat er voor porto veel meer zijn. De bekendste druivensoorten voor porto zijn onder andere de Touriga Nacional, de Tinta Roriz, de Tinta Barroca of de Tinta Cão. Porto's worden op hun beurt nog eens opgedeeld in vijf verschillende stijlen.
Een goede tawny herken je een een nummer op de fles, dat staat voor het aantal jaren dat -ie gelegen heeft. Vaak 7 of 10, maar soms ook 20, 30 of 40 jaar. Vaak wordt een tawny gemaakt met druiven van verschillende oogsten, soms van verschillende oogstjaren.
De inwoners van Porto worden ook wel Tripeiros genoemd.
Taal. De officiële taal van Portugal is natuurlijk Portugees. Er wordt ook Mirandees gesproken.
Wil je de mooiste plekjes niet delen met anderen? Dan is Porto een betere bestemming dan het meer toeristische Lissabon. Lees meer over de leukste bezienswaardigheden van Porto en Lissabon. Zowel in Porto en Lissabon is veel street art te vinden.
Een jonge Vintage Port blijft enkele dagen goed houdbaar, maar zal zijn fruitigheid daarna verliezen; hoe ouder de Vintage Port, des te fragieler en delicater wordt het aroma en daarmee de houdbaarheid.
Port is een zogenaamde versterkte wijn met een volle, zoete smaak. Port wordt gemaakt volgens hetzelfde principe als een normale wijn, maar het fermentatie proces wordt na betrekkelijk korte tijd afgebroken door er sterke drank aan toe te voegen. Net als wijn kan port wit, rosé of rood van kleur zijn.
Young ruby is de bekendste en meest gedronken port. Na het persen en gisten wordt ruby port twee tot drie jaar in (stalen) tanks opgeslagen. Daarna rijpt deze verder op de fles. Zo blijft de smaak fruitig.
Port is met zo'n 20% alcohol veel sterker dan gewone wijn. Dat kleinere glaasje is er voor gemaakt om jou kleinere porties te serveren.
De Tawny, Ruby en Colheitas Ports worden gedegusteerd tussen 10°C en 12°C, bij het aperitief of bij vlees of kaas. Zij kunnen ook goed koud, op ijs worden geserveerd voor een "Porto Fresco".
Een 156 jaar oude porto van het merk Niepoort, herbotteld in een kristallen decanteerfles van het Franse glaskunstbedrijf Lalique, is op een veiling in Hongkong (figuurlijk) onder de hamer gegaan voor 1,054 miljoen Hongkongse dollar, omgerekend 118.950 euro.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen.
Zoek je een goede, standaard rode port met een toegankelijke smaak en een betaalbare prijs? Dan is een Ruby (de drank heeft een dieprode kleur) een goed idee. Ga je Ruby port kopen, dan zal je merken dat deze een zoete fruitachtige en bijna jam-achtige smaak heeft. Je kunt ook een Tawny port kopen.
Wat veel mensen niet weten is dat er bij Porto ook enkele prachtige stranden te vinden. Zowel ten noorden als ten zuiden van de monding van de Douro liggen enkele mooie uitgestrekte stranden.
Iemand uit Portugal is een Portugees.
Het grote verschil tussen het maken van witte en rode port zit hem in de tijd van de maceratie. Bij witte port worden de schillen nauwelijks of helemaal niet gebruikt. Witte port rijpt zo'n 18 maanden op enorme houten vaten. Reserva witte port (reserva branco) minimaal 7 jaar.