De oorsprong van het woord is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld af te stammen van het Arabische woord qahwa, wat oorspronkelijk "wijn" of "kracht" betekende. Via het Turkse woord kahve zijn de woorden koffie en café terug te leiden naar dit Arabische woord.
Het woord “koffie” is afkomstig van het Oud-Arabische “qahwah”. In de tweede helft van de vijftiende eeuw werd koffie via Mekka en Medina in het Koninkrijk Arabië geïntroduceerd, waarna in het jaar 1510 Caïro volgde.
De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden. Een eeuw later werd er koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.
De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
Koffie is een meestal warm genuttigde drank, die wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande pitten van de koffieplant (Coffea spp.)die vanwege hun vorm koffiebonen worden genoemd. Koffie bevat het stimulerende middel cafeïne.
Hoeveel koffie is nou ongezond? Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer dan 6 kopjes koffie per dag dronken, ongeveer 22% meer risico liepen op hart- en vaatziekten dan mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Daarbij werd de bovengrens voor het maximaal aantal koppen koffie per dag op 6 gesteld.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
De koffie is dan alleen nog wel te heet om te drinken. Wacht hier dus altijd even mee. Tussen de 60-70 graden Celsius komen de meeste aroma's in de koffie vrij waardoor de beleving van jouw kop koffie pas echt op gang komt! Hoe meer de koffie afkoelt richting de 44 graden hoe meer de smaak van koffie ook toeneemt.
Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Zo zijn Brazilië, Vietnam, Indonesië, Colombia en Ethiopië de gebieden waar de meeste koffie verbouwd wordt. Maar ook India, Honduras, Mexico, Peru en Guatemala mogen zeker niet ontbreken in het rijtje van koffieproducerende landen. Al deze landen brengen koffie voort met zijn eigen karakteristieke smaak.
Europa maakt kennis met koffie
West-Europa maakte pas kennis met koffie in de 17e eeuw. Handelaren uit Venetië zagen geld in de koffie en brachten in 1615 de eerste zakken naar West-Europa. De West-Europeanen waren al gauw helemaal weg van de heerlijke smaak en stimulerende werking van de koffie.
Echte koffie was vroeger duur, en dus dronken mensen de gedroogde en geroosterde wortels van de cichoreiplant, vermengd met pinda-olie. Dat begon zo rond 1800.
Koffie drinken is gezonder dan menigeen denkt, maar pas liever op voor cafestol dan voor cafeïne. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat koffieconsumptie allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Koffie blijkt een rijke bron van antioxidanten te zijn, en die hebben een heilzaam ontstekingsremmend effect.
Koffiedik (ook wel koffiedrab, koffiegruis of koffieprut) is het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie.
In tijden van koffie- en theeschaarste, zoals gedurende het continentaal stelsel dat was ingesteld door Napoleon, was koffiecichorei een veel gebruikte vervanger. Toen koffie weer in ruime mate op de markt kwam bleef men cichorei gebruiken als toevoeging, omdat koffie duur was en men aan de smaak gewend was.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
Het water stroomt sneller langs grof gemalen koffiebonen dan langs fijn gemalen koffiebonen. Hoe langer het water in aanraking is met de gemalen koffie, hoe meer koffiesmaken het water kan opnemen. Een fijne maalgraad geeft daarom sterke koffie (met meer smaken) dan een grove maalgraad.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Water bij koffie
Maar in eerste instantie heeft dit glas water een heel ander doel. Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
De kans is dus groot dat jij daarbij hoort. De meeste deelnemers aan de enquête (77%) gaven aan koffie te drinken vanwege de lekkere smaak, en bijna een kwart (24%) gaf aan koffie te drinken omdat ze er meer energie van krijgen.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee. Daarin zit ook cafeïne maar in kleinere hoeveelheden, vergeleken met koffie. Door de antioxidanten die in thee zitten, is thee vele malen beter voor je immuunsysteem, dan koffie.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.