Duitsland heeft geen nationale dodenherdenking Ook vinden er op 8 mei, de dag dat nazi-Duitsland zich overgaf, in verschillende steden herdenkingen plaats waarbij de burgemeester een speech geeft. Al voor de Tweede Wereldoorlog kende Duitsland Volkstrauertag (Volksrouwdag) op de zondag het dichtst bij 16 november.
Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van de koloniale oorlog in Indonesië en van latere oorlogssituaties en vredesmissies. Vandaag zijn ze op talloze plekken in Nederland, maar ook daarbuiten herdacht.
Op 5 mei, Bevrijdingsdag, wapperde ook op de gemeentehuizen van Gronau, Bentheim en andere Duitse plaatsjes de Nederlandse vlag. Op 8 mei wordt in Epe de vlag uitgehangen voor de Duitsers, als teken van de goede betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.
Duitsland werd verdeeld tussen de SU, Frankrijk, Amerika en Groot-Brittannië, in vier bezettingszones. Ook Berlijn, dat in de Russische zone lag, werd verdeeld in vier bezettingszones. In plaats van vier grootmachten waren er na de oorlog nog maar twee: de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.
Begin van de Tweede Wereldoorlog: Duitsland valt Polen binnen.
Volkstrauertag ("Volksrouwdag") is een nationale herdenkingsdag in Duitsland. Op deze dag worden alle doden herdacht die omkwamen in gewapende conflicten of als slachtoffer van gewelddadige oppressie. Deze dag valt op de voorlaatste zondag voor de eerste adventszondag.
Hemelvaartsdag (Christi Himmelfahrt) wordt gevierd in Duitsland en minstens 11 andere landen. Het wordt gevierd op donderdag de 39e dag na Paaszondag. Bedrijven zijn normaal gesproken gesloten tijdens deze feestdag.
Herdenken in België België staat sinds 1974 al niet meer stil bij WOII. Activisten en artiesten willen 8 mei, de dag dat de nazi's capituleerden, afstoffen als herdenkingsdag. Haar hele leven had ze gezwegen over de oorlog, omdat de herinnering eraan te pijnlijk was.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Tussen 1 en 8 mei 2020 herdenken we samen met het War Heritage Institute het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die aan 60 miljoen mensen het leven kostte, van wie ongeveer 90.000 in België. Het nationaal herdenkingsmoment vindt plaats op 8 mei om 23.01 uur.
Jan Drop, een oud-verzetsstrijder uit Den Haag, bedacht een alternatief: een nationale herdenkingsavond aan de vooravond van Bevrijdingsdag. Twee minuten stilte om 20.00 uur vormde de kern van zijn plan. De herdenkingsavond werd zo'n doorslaand succes dat de regering een jaar later het initiatief omarmde.
De herdenking begint om 18.50 met een plechtigheid in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze plechtigheid van een half uur wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie. Tijdens de plechtigheid wordt ook de 4 mei-voordracht gehouden. Dit is een literaire voordracht die jaarlijks door een andere auteur geschreven wordt.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Maria Hemelvaart staat ook wel bekend als Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en is een katholieke feestdag. Tijdens Maria Hemelvaart herdenken en vieren de Duitsers de opneming van Maria haar lichaam en ziel in de hemel. De feestdag wordt alleen in Saarland als een officiële feestdag gevierd.
O.a. in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk vallen deze feestdagen onder de officiële feestdagen. Dit is echter niet het geval in het Verenigd Koninkrijk en in Italië, waar op deze dagen gewoon gewerkt wordt.
In Duitsland zijn er geen algemeen geldende regels omtrent openingstijden. De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en mogen van 6.00 tot 20.00 uur open zijn. Op zon- en feestdagen zijn de winkels gesloten.
De Dag van de Duitse Eenheid wordt gevierd sinds 3 oktober 1990. Die dag werd de hereniging van Oost- en West-Duitsland tot één land na ruim veertig jaar scheiding officieel ondertekend.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
De Weimarrepubliek is de benaming voor de periode vanaf 1919, na het einde van het Duitse Keizerrijk (1817-1919). Tijdens de Weimarrepubliek was Duitsland voor het eerst een volwaardige, maar instabiele democratie.