Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Een korte blik in het verleden laat zien dat het toetje vermoedelijk meer dan één vader kent. Lange vingers, één van de typische ingrediënten van tiramisu De stad Treviso in de Noord-Italiaanse regio Veneto wordt algemeen beschouwd als de geboorteplaats van tiramisu. Het dessert zou daar rond 1800 al bekend zijn.
Het verhaal gaat dat tiramisù in 1971 is uitgevonden in Treviso, en wel door Roberto Linguanotto, banketbakker en eigenaar van restaurant Le Beccherie.
Tiramisu is een heerlijk Italiaans dessert. Met de smaken van ei, mascarpone, biscuit, koffie, alcohol en cacao. Oorspronkelijk wordt voor dit dessert Marsala wijn gebruikt, ik verving de Marsala door port. Maar je kunt bijvoorbeeld ook Amaretto, rum of cognac gebruiken.
Omschrijving. Bevat 1,8% alc.
Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig).
Het rauwe ei in verse tiramisu bevat mogelijk de listeria of salmonella bacterie, daarom kan je alle producten met rauw ei beter vermijden.
'Dronken worden is niet mogelijk' 'Je kan niet dronken worden van een portie tiramisu', zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. 'Je zou echt al gigantisch veel tiramisu moeten eten vooraleer je wat alcohol in het bloed zou kunnen meten. En dan zou je nog maar 0,1 of 0,2 promille blazen.
Amaretto is een Italiaanse likeur gemaakt van amandel- of abrikozenpitten. Het heeft een mild bittere smaak. Vandaar ook de naam amaretto, wat in het Italiaans 'een klein beetje bitter' betekent.
Bij een romig dessert als tiramisu passen muscat wijnen en sauternes prima door hun aansluiting op de romige tonen van het dessert. Zoek je juist meer aansluiting bij de koffie denk dan aan wijnen die deze tonen ook hebben zoals Vin Santo, Tawny port of PX-sherry.
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Geheim van een goede tiramisu
Tiramisu is een dessert dat van oorsprong uit Italië komt. Het nagerecht bestaat uit suiker, eieren, mascarpone, koffie, likeur en lange vingers.
Hoe lang kun je tiramisu bewaren? In tiramisu zit mascarpone en soms worden ook verse eieren gebruikt bij de bereiding. Je kunt het daarom beter niet een week in de koelkast laten staan. Maar je kunt tiramisu toch zeker wel één of twee drie dagen in de koelkast bewaren.
De naam is te danken aan het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. Amaretto betekent zoiets als 'licht bitter'. Amaretto wordt meestal puur gedronken met ijs, maar ook in koffie, warme chocolademelk of bijvoorbeeld in de mix met ginger-ale.
Disaronno is officieel geen Amaretto. De likeur Disaronno bestaat uit amandelen en perziken, terwijl amaretto alleen uit alleen maar amandelen hoort te bestaan.
Amaretto is alcohol met een hoog alcoholpercentage dat niet zo snel bederft. Het kan zeker bederven, maar dat duurt jaren, vooral als je het goed hebt bewaard. Het kan bederven, alleen niet op de conventionele manier zoals andere dranken en levensmiddelen.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken. Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
De zachte, Italiaanse kaas wordt gemaakt van lichte room, waar wijnsteenzuur aan toe wordt gevoegd. In Nederland wordt de melk waar mascarpone van gemaakt wordt gepasteuriseerd. De melk wordt dan verhit tot temperaturen waarop eventuele schadelijke bacteriën niet kunnen overleven.
Het eten van rauwe eieren en gerechten waarin rauwe eieren zijn verwerkt wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Dat komt door de salmonella bacterie die eieren kunnen bevatten, waar de zwangere erg ziek van kan worden.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Over het algemeen geldt dus dat des te langer je een gerecht verhit, des te lager de uiteindelijke alcoholhoeveelheid.
Als je zwanger bent bestaat er namelijk geen 'veilige hoeveelheid alcohol' die je kunt drinken. Alleen door helemaal geen alcohol te drinken voorkom je de problemen die de alcohol kan veroorzaken voor de zwangerschap of het ongeboren kind.